Hopp til innhold

Facebook gir samling en ny dimensjon

Før reiste samlerne på marked, nå er ønskene deres kun et klikk unna. Hver dag sitter tusenvis av samlere og følger med på forskjellige Facebook-grupper for kjøp og salg.

Daglig bruker Kari Anne Ringstad Dahlen og Tom Sukkestad flere timer på samling.

TIDKREVENDE: Hver dag kan ekteparet Kari Anne Ringstad Dahlen og Tom Sukkestad bruke flere timer på grupper for kjøp og salg på Facebook.

– 89, 90, 91, 92, 93, Kari Anne Ringstad Dahlen teller samlergruppene hun er medlem av på Facebook.

Raskt drar hun pekefingeren over mobilskjermen, så de små firkantede ikonene flyr nedover siden.
– Nå vil jeg ikke teller mer, utbryter hun med latter i halsen.

Sammen med mannen Tom Sukkestad, som for øvrig er medlem av 75 samlergrupper, fyller hun huset, hytten og flere campingvogner med antikviteter fra 1700 og 1800 tallet, og mye av det er kjøpt via Facebook. Nettsamfunnet som opprinnelig ble laget for universitetsstudenter og -ansatte i USA, men som i dag har utviklet seg til å bli en plattform for alle. Inkludert de litt sære interessegruppene.

– Det var noe helt annet å samle før internettet kom, og spesielt etter Facebook, bekrefter Sukkestad.

Nå sitter de i sofaen sin på det lille stedet Odnes i Oppland, likevel har paret hele verden mellom hendene. Ved et lite klikk får de tusenvis av samlervenner "på besøk" i stuen.

Stuen til Kari Anne Ringstad Dahlen og Tom Sukkestad viser deres interesse for antikviteter

1800-TALLET: Stuen til Kari Anne Ringstad Dahlen og Tom Sukkestad drar deg tilbake til 1800-tallet.

Tidstyv

I dag bruker samlere timevis på Facebook, der de diskuterer priser, selger og kjøper brukte ting. En mulighet som ifølge professor i sosiologi Aksel Tjora kan gi samlere verden over et mer meningsfylt liv.

– Internett kan bli brukt som en motor for å skape møtepunkter for folk med smale interesser, og altså gjøre de sære hobbyene til mer sosiale interesser, forklarer han og legger til at Facebook gjør mulighetene til å finne samlere med samme interesser som en selv ekstremt mye større.

Tom Sukkestad samler på biler.

MOBIL: Tom Sukkestad samler på gamle biler, her viser han fram en A Ford.

Men at dette krever mye tid, det er det ingen tvil om. Og ekteparet Kari Anne Ringstad Dahlen og Tom Sukkestad bruker flere timer, hver eneste hver dag, på leting og slag.

– Samlergruppene er det første vi ser på når vi våkner, og det siste vi sjekker når vi skal legge oss, sier ekteparet og ser på hverandre.

Et hus fylt med ting fra Facebook

Rommet som ekteparet sitter i inneholder alle de vanlige tingene et hjem skal ha, men likevel skiller det seg ut. Det drar deg inn i en annen tid, og det er tydelig at en slik samling tar mye lengre tid enn en tur på Ikea.

– Det er en problematisk side, sier Tjora og legger til at en del mennesker bruker altfor mye tid på sosiale medier.

Men for ekteparet på Odnes er tiden de bruker på samling bevisst. De vet dette tar mye av livstiden deres, men likevel vil de ikke prioritere annerledes. Hver uke har de et par-tre nye kjøp fra Facebook.

– Alle disse tingene har sjel. De er brukt før, og det er noe helt spesielt ved akkurat det, forklarer Sukkestad, og peker mot initialene til ei jente som levde for over 150 år siden.


– Og vi hadde ikke funnet alle disse fantastiske tingene om vi ikke var medlemmer av samlergrupper på Facebook, legger Ringstad Dahlen til.

Egersund servise med over 200 deler som Kari Anne Ringstad Dahlen setter stor pris på.

PORSELEN: Her viser Kari Anne Ringstad Dahlen fram sitt flotte Egersund serviset. Hun har over 200 deler.

Hobby eller samlemani

I tillegg til gamle antikviteter sparer det ivrige samlerparet på alt fra frimerker til biler, og de vet godt hva samling kan føre til. Derfor er de opptatt av å diskutere hva de har behov for, og hva de ikke trenger å kjøpe.

– Mange klarer ikke å begrense seg, tingene eier dem, sier Ringstad Dahlen.

– Når du ikke lengre har kontroll, da har du nok en samlemani, legger mannen hennes til.

De er enige om at de har en del ting de bør kvitte seg med, og det skal de klare.

Igjennom tiden som samboere har de vært på mange samlertreff og auksjoner der de har møtt andre samlere som ikke har hatt like god kontroll på samlingen sin som dem selv.

– De klarer ikke å selge noe, de bare kjøper, forklarer Sukkestad.

Et fellesskapet

Facebook gir samlere en plattform der de kan være seg selv, og snakke med likesinnede. Det tror ekteparet kan være en stor fordel for mange, men de ser også at flere av deres "samlerkolegaer" lider.

– Samlemani er en psykisk angstlidelse, der samling er en måte å kontrollere angsten på, forklarer psykolog Karl Bang som kan se en fordel ved de nye samlersamfunnene på nettet.

– For mange kan det nok være godt å føle et fellesskap, sier han og forklarer at det kan være bra for samlere å snakke med andre som kanskje også har en tendens til samlemani.

Samlere kan finne alt de trenger på Facebook.

DIGTALT: I dag trenger ikke samlere å forlate stuen når de er på jakt etter nye objekter.