Hopp til innhold

Vietnam kjemper mot norsk minnesmerke

RADIODOKUMENTAREN: Vietnams ambassadør i Oslo kjemper en innbitt kamp mot at det skal bygges et minnesmerke som takker de norske sjøfolkene som reddet vietnamesiske båtflyktninger rundt 1980.

Sjøblomst 1

Slik skal monumentet, som den Vietnamesiske ambassadøren har kjempet mot, se ut.

Foto: Illustrasjon / Thor Sandborg

I kjølvannet av vietnamkrigen og den kommunistiske maktovertakelsen i Vietnam flyktet tusenvis av vietnamesere fra landet - ofte i dårlige båter. Mange av disse flyktningene ble plukket opp av norske skip, og flyktningene fikk opphold i Norge.

Nå vil båtflyktningene takke sjøfolkene, med et monument.i sjøkanten på Bygdøy.

Men det vil ikke Vietnams ambassadør ha noe av. Han har drevet en lobbykampanje for å stanse eller vingeklippe prosjektet.

Ambassadør 1

Vietnams ambassadør Ta Van Dong, her i audiens hos Kong Harald, mener et minnesmerke vil skade Vietnams nasjonalfølelse.

Foto: Jan Haug, Det kongelige hoff / NTB Scanpix

– Vi har alltid drømt om å kunne takke norske sjøfolk for at vi har fått anledning til å starte livet på nytt fra intet. Det sier Duc Hoa Nguyen, som er leder i foreningen Vietnamesiske Flyktningers Minnesmerke.

Nå går endelig drømmen i oppfyllelse flere tiår etter at vietnamesiske flyktninger fikk opphold i Norge.

– Det er veldig viktig fordi vi føler innerst inne at vi skylder norske sjømenn en takk for at de reddet oss fra døden, forklarer Duc Nguyen som er leder i Vietnamesiske flyktningers minnesmerkeforening.

De har samlet inn 2 millioner kroner til minnesmerket som skal stå i vannkanten utenfor Norsk sjøfartsmuseum på Bygdøy. Det er billedhugger Thor Sandborg som har vunnet konkurransen om å utforme sjøblomsten.

– Den er et symbol for at vi fikk anledning til å blomstre og leve her i Norge. Det sier Cung Thi Doan, en av de mange bidragsyterne til sjøblomsten.

Vietnams ambassade protesterer

Vietnam er fortsatt en ettpartistat med kommunistisk styresett. Det var dette regimet flere 100 000 vietnamesiske flyktninger rømte fra på 70-80-tallet og rundt 6000 kom til Norge som båtflyktninger.

Det er bare tre år siden Vietnam fikk ambassade i Norge.

– Vi som er båtflyktninger har ikke ønsket ambassade her i Norge, sier Duc Nguyen. Fortsatt er mange av flyktningene kritiske til dagens regime, og flere av dem har blitt nektet innreise til Vietnam etter å ha uttalt seg kritisk om forholdene i hjemlandet.

Ambassaden har selv bedt om flere møter med Oslo-politikere og Norsk Maritimt museum på Bygdøy for å prøve å stoppe sjøblomsten.

– Vi er redd minnesmerket kan bli brukt til politiske formål, forklarer ambassadøren til Vietnam i Norge, Ta Van Thong.

– Hva er problemet med det? I Norge er det lov å si fra dersom du er uenig i noe.

– Jeg er redd for at minnesmerket vil undergrave den vietnamesiske nasjonalfølelsen.

– Kan et ønske om å takke norske sjøfolk, oppfattes som en trussel mot Vietnam?

– Jeg er redd minnesmerket vil bli brukt til politisk formål, gjentar ambassadøren.

Byråd for byutvikling i Oslo, Bård Folke Fredriksen fra Høyre, bekrefter at ambassaden gjennom flere henvendelser har forsøkt å stoppe minnesmerket.

– Ambassaden påsto i møter med oss at de som flyktet fra Vietnam ønsker å undergrave Vietnam, og at de frykter at minnesmerket vil bli brukt mot myndighetene.Vi lar oss ikke diktere av et slikt forsøk på sensur, og det har vi fortalt ambassaden, sier byråden.

– Kritikere nektes innreise til Vietnam

Siden begynnelsen av 90-tallet har Vietnam åpnet for at borgere som har flyktet fra hjemlandet kunne reise tilbake. Det gjelder også de nå 20 000 vietnameserne i Norge. Men det er flere eksempler på at regimekritiske norsk-vietnamesere har blitt nektet innreise selv om de bare har ønsket å besøke slekt i hjemlandet.

Vietnams ambassade 1

Vietnams ambassade i Oslo åpnet for tre år siden.

Foto: Lars O. Toverud / NRK

Duc Nguyen mistenker at miljøet blir overvåket av ambassaden.

– Hvis vi hadde hatt noen helt konkrete eksempler, så ville vi selvfølgelig anmeldt det til politiet, men det har vi ikke. Vi merker bare at vietnamesiske myndigheter vet mer om oss enn de burde, og det har blitt verre etter at ambassaden ble åpnet.

Flyktningespionasje

Informasjonssjef i Politiets sikkerhetstjeneste, Martin Bernsen kan ikke kommentere konkrete land, men bekrefter at flere land driver med flyktningespionasje overfor sine eksilborgere i Norge.

– Vi ser svært alvorlig på slike saker, men er avhengig av tips fra miljøene, sier han.

Han oppfordrer de vietnamesiske flyktningene som mistenker infiltrering eller overvåkning å melde fra til politiet uansett alvorlighetsgrad.

– Det er klassisk modus for flyktningespionasje at myndighetene gjør livet vanskelig for regimekritiske borgere ved for eksempel å nekte dem innreise til hjemlandet.

Ambassadør Ta Van Thong kjenner seg ikke igjen i påstandene om infiltrasjon og overvåkning.

– Nei, nei, nei. Vi har overhodet ikke noen slik infiltrasjon her i Norge. Absolutt ikke. Hvis våre borgere blir nektet innreise i Vietnam er det fordi de utgjør en sikkerhetsrisiko, sier han.