Hopp til innhold

Maria legger ned i Norges verste kommune, men gir seg ikke

LOPPA (NRK): Maria fra Akershus flyttet til Finnmark for å drive pub og kafe i Norges verste næringskommune. Nå legger hun ned.

VALG 2015: Driver cafe i Loppa

VALG 2015: I kveld arrangerer NRK Finnmark valgdebatt i Loppa kommune. Blant det lokalpolitikerne skal diskutere, er forholdene i det private næringslivet. Maria Johansen fra Sørum sliter med å få bedriften sin til å gå rundt i kommunen.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

– Dette er ikke en «etter byen»-kebab, dette er ordentlige saker, sies det på kav østlandsdialekt.

Maria Johansen fra Sørum i Akershus er alene bak disken på kafeen «Søstra til Dattera». Hun er både kokk og servitør.

Johansen skulle gjerne hatt en råd til en ansatt, en deltidsstilling, men så lenge hun ikke har det, så må hun både lage og servere både fiskeburgere og kyllingkebab selv.

Legger ned

For andre år på rad kommer Loppa i Finnmark på sisteplass i nærings-NM, som avholdes av NHO.

Og Johansen merker selv at det er vanskelig med privat næringsliv i kommunen. I september legger hun ned, og Søstera til Dattera er med det historie i kommunesenteret, Øksfjord.

– Det føles trist å legge ned, men jeg holder på å jobbe meg ihjel for å få det til å gå rundt. Jeg har mann og barn, og hvis jeg fortsetter som dette, så møter jeg veggen, sier Johansen.

Johansens mor er fra Loppa, og som 12-åring bosatte Maria seg i Loppa for første gang. Johansen forteller videre at hun voksen bodde hun fem år i Oslo. Senere gikk turen tilbake til Loppa for å starte pub, kafe og gjestehus.

Puben det siste året har gått fra å ha åpent hver helg til å ha åpent annenhver helg.

Norges verste næringskommune

Til tross for at turistene strømmer til for å oppleve Loppas ville og dramatiske natur, sliter kommunen med å få næringslivet til å gå rundt. Det erkjenner medlem av Loppa næringsforening, Arve Berntzen.

Enorm jobb

Arve Berntzen, medlem og tidligere leder av Loppa Næringsforening, erkjenner at det er en vei å gå for næringslivet. Hadde han visst hvordan, hadde han vært «både rik og godt likt», som han selv sier.

– Vi har skjønt en stund at vi ikke er på noen pallplass, men samtidig skjer det positive ting i kommunen. Vi har en god utvikling i for eksempel fisketurisme. Men jeg vet at vi har en enorm jobb å gjøre for å få på plass et robust næringsliv, sier han.

Til tross for sin ville og dramatiske natur, er ikke Loppa stedet folk flytter til, slik Maria Johansen har gjort. Tvert imot anslo Statistisk sentralbyrå i 2008 at kommunens drøyt 1000 innbyggere i 2030 ville være knapt 600 – den mest dramatiske framskrivningen i hele landet.

Johansen gir seg likevel ikke. Hun vil nå satse mer – nå rettet inn mot turisme:

– Jeg har ikke gitt meg. Loppa kommune er en fantastisk kommune som har mye å by på naturmessig og med fine mennesker. Jeg tror vi bare ikke er flinke nok til å få det ut. Akkurat nå er det rett og slett for lite folk her. Jeg treger å satse annerledes og få flere bein å stå på, sier hun.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark