Hopp til innhold

Vil ha narkohunder på skolene

Det går mot omkamp i Stortinget om politiets mulighet til å gjennomføre narkotikakontroller i videregående skoler. – Vi må se på saken på nytt, sier Anders Werp, nestleder i justiskomiteen.

Anders B. Werp, medlem av justiskomiteen på Stortinget for Høyre

Anders Werp, nestleder i Stortingets justiskomité, ønsker å finne en løsning på problematikken rundt narkotikakontroller på skoler.

Foto: Stig Jaarvik / NRK

Nestleder i Stortingets justiskomité, Anders Werp (H), sier det aldri har vært Stortingets vilje å sette en stopper for narkotikakontrollene.

– Stortinget har vært tydelige på at vi ønsker å legge til rette for at politiet skal kunne gjennomføre forebyggende narkotikatiltak, som for eksempel bruk av narkotikahund på skoler. Men etter min mening må vi se på saken på nytt. Stortinget er opptatt av at personvernet skal ivaretas, men det må finnes en tilnærming til dette hvor vi kan forhindre og forebygge misbruk av narkotika og samtidig ivareta personvernet.

Politiet: – Vi er i ferd med å miste kontrollen

Etter at rundt 40 avgangselever ved videregående skoler i Bergen ble arrestert for å ha hatt befatning med narkotika, har debatten om lovverket rundt slike politiaksjoner blusset opp.

I fjor vedtok Stortinget at narkotikakontroller med hund på skoler bare kan gjennomføres dersom alle elevene gir samtykke, eller ved begrunnet mistanke. Politiet kan ikke gå inn på skolen uten kjennelse fra retten, sier Kari Benjaminsen, lederen for forebyggende politiarbeid i Drammen.

Kari Benjaminsen

Kari Benjaminsen, lederen for forebyggende politiarbeid i Drammen, synes det er uheldig at politiet ikke kan gjennomføre kontroller på skoler uanmeldt.

Foto: Ingunn Håkestad Bråthen


– De som driver med salg og røyker hasj på skolen får fritt spillerom, fordi politiet ikke får lov til å være på den arenaen. Politiet er i ferd med å miste kontrollen og oversikten over narkotikabruk og salg i skolene.

Det var elevorganisasjonene som gikk hardt ut mot slike narkotikakontroller, og begrunnet det med personvern og at elevene blir mistenkeliggjort. Det tok Stortinget hensyn til. Politiet mener vedtaket kanskje var for lite gjennomtenkt.

– Jeg synes det er vanskelig å si at de tok feil, men jeg tenker i alle fall at de skal tenke igjennom hva de har gjort, både når det gjelder skolen og læringsmiljøet. Jeg tror kanskje ikke at dette ble diskutert godt nok, sier Benjaminsen.

Umulig å gjennomføre i praksis

Ved Åssiden Videregående skole i Drammen var det tidligere mange slike kontroller, men nå mener rektor Ann-Mari Henriksen at systemet har blitt altfor byråkratisk.

– Nå har vi mindre mulighet til å gjennomføre slike markeringer. Det skal innhentes skriftlig individuell samtykke fra hver og en elev, og av foreldre i de tilfellene elevene er under 18 år. I praksis har vi ikke fått dette til.

Åssiden Videregående er en av skolene som har hatt svært gode erfaringer med narkotikakontrollene tidligere.

– Vi har ti års erfaring med slike forebyggende narkotikamarkeringer. Våre erfaringer er utelukkende positive på flere områder. Elevene er veldig opptatte av å ha en trygg og god skolehverdag, og er helt tydelige på at rus og skole er uforenelige, sier Henriksen.


Flere nyheter fra NRK Buskerud