Hopp til innhold

– Skolene et fristed for narkotika

På godt over et år har ikke politiet i Drammen gjennomført en eneste narkotikaaksjon på videregående skoler. Det er problematisk mener politiets forebyggende avdeling.

Narkotikahund på skule

Elevene ønsker ikke besøk av narkotikahunder på skolene.

Foto: Andreas Grimsæth / NRK

– De som selger narkotika eller røyker hasj på skolen har jo egentlig fritt spillerom slik det er nå, siden politiet ikke får lov til å være på den arenaen, sier lederen for forebyggende politiarbeid i Drammen, Kari Benjaminsen.

Kari Benjaminsen

Mange elever og foreldre skjønner ikke hvorfor de uanmeldte aksjonene er stanset, ifølge lederen for forebyggende politiarbeid i Drammen, Kari Benjaminsen.

Foto: Ingunn Håkestad Bråthen / NRK

For etter misnøye blant elever i videregående skoler, ble alle uanmeldte narkotikaaksjoner stanset i høst. Stortinget behandlet saken, og konsekvensen ble at politiet ikke kunne gå inn på skolene, uten at alle elevene på forhånd hadde godtatt aksjonen. Elever under 16 år må ha godkjenning fra foresatte. Med det stanset politiet aksjonene, og de mistet det de hevder er det beste virkemiddelet i kampen mot narkotikamisbruk blant unge.

– Dette er en av de virkelige gode måtene å forebygge på, for hvis elevene vet at politiet kan komme tilfeldig, tør de ikke ha med seg eller bruke narkotika på skolen, sier Benjaminsen.

Les også:

Må ha en begrunnet mistanke

Nylig ble rundt 40 avgangselever ved videregående skoler i Bergen arrestert for å ha hatt befatning med narkotika. To russ ble fengslet, siktet for å ha distribuert cannabis på skolene.

Aksjonen i Bergen ble gjennomført etter en elevundersøkelse, som viste at en tredjedel av elevene i videregående skole bruker eller har brukt narkotika. Slike undersøkelser ønsker politiet i Drammen å gjennomføre, for å avdekke hvor stort problemet er.

– Ut fra det ungdommene sier selv, er det mye narkotikabruk på skolene. Det er det vi må forholde oss til, sier Benjaminsen.

For å gjennomføre en narkotikaaksjon nå, må politiet ha en begrunnet mistanke. De kan ikke gå inn på skolene uten en kjennelse fra retten, ifølge Benjaminsen.

Går ikke til aksjoner

Hun påpeker at en narkotikaaksjon i realiteten er en slags markering. De snakker med ungdommene om narkotikabruk, og før de sender inn en narkohund, får elevene sjansen til å forlate klasserommet. De blir da spurt om hvorfor de ikke vil være til stede, og noen har selvfølgelig legale grunner for det.

– Sist gang jeg var med på dette, var det en jente som var redd for hunder. Det er en vanlig unnskyldning, og det har vi respekt for, sier Benjaminsen.

Saken ligger nå til juridisk behandling hos Politidirektoratet.

Elevorganisasjonen truet i august 2013 med søksmål mot Staten for bruken av narkotikahunder. Justisdepartementet svarte da at bruken av hund skal evalueres, og at de inntil videre stopper den omstridte metoden.

Inntil vurderingen foreligger, går ikke Drammenspolitiet til narkoaksjoner.

– Jeg håper resultatet blir at vi får lov til å fortsette med slike markeringer, for målet er jo å hjelpe ungdommer som er i faresonen. Vi ønsker å finne gode løsninger sammen med dem, for å forhindre at et misbruk utvikler seg, sier Benjaminsen.

Må forebygge på en annen måte

Elevorganisasjonen tror ikke narkotikabruken er like utbredt i Buskerud som i Bergen. Allikevel er de klare på at narkotika er et problem også her.

– De rektorene som tror de ikke har et problem, lurer seg selv. For det vil alltid være noen som driver med narkotika, sier fylkeslederen i Elevorganisasjonen, Lars Petter Johnsen.

Han berømmer politiets forebyggende arbeid, men mener de må finne andre måter å forebygge på enn ved å gå til uanmeldte aksjoner for å ta de elevene som bruker eller selger narkotika.

Lars Petter Johnsen

Elever som ikke har brukt narkotika føler seg mistenkeliggjort, mener fylkeslederen i Elevorganisasjonen i Buskerud, Lars Petter Johnsen.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

– Problemet er at politiet går inn på skolens område, der det også befinner seg en rekke andre elever. De opplever det som problematisk, og spørsmålet er om man skal drive forebyggende arbeid ved å skremme elever, eller om man skal forebygge på en tillitvekkende måte. Skolen skal være et sted man trives, sier Johnsen.

– Men gir ikke en narkotikafri skole et bedre læringsmiljø?

– I aller høyeste grad, og vi jobber sammen med politiet og skolen for å få et rusfritt skolemiljø. Men har politiet konkrete mistanker, må de hjelpe de personene det gjelder utenfor skolen. For slike skolebesøk er belastende for alle som ikke driver med narkotika, sier Johnsen.