Hopp til innhold

Julegran til Kiel for femtiende gang

Tradisjonen tro sender Drammen kommune hvert år en julegran til vennskapsbyen Kiel i Tyskland. En kjærkommen gave, som representerer det gode samarbeidet mellom Norge og Tyskland.

Julegran

Dette grantreet skal bli juletre i Kiel.

Foto: Nicolai Delebekk / NRK

I år skjer dette for 50. gang og ordfører Tore Opdal Hansen i Drammen hadde derfor invitert Tysklands ambassadør Dr. Axel Berg til å overvære seansen.

Jubileumstreet ble utpekt for tre år siden, beliggende rett ved SIF-hytta på Konnerud i Drammen. Ordføreren strålte stolt da han geleidet ambassadøren innover i skogen for å vise frem den tradisjonsrike gaven. Et rundt 12 meter høyt, barnålstett og grønt tre som helt fint kunne representert Drammen i en Disney-film.

Fornøyd

Fagarbeiderne hadde allerede festet treet til krana, som skulle sørge for at det ikke datt i bakken da det ble felt, men heller løftet rolig ned for å bevare greinene.

Opdal Hansen, Dr. Berg

Ordfører Tore Opdal Hansen og Tysklands ambassadør til Norge Dr. Axel Berg.

Foto: Nicolai E. Delebekk

– Fasongen på treet er veldig bra, kan Bjørn Elling Prøis fortelle.

Han har drevet med dette i 23 år, og med en gang treet sendes av gårde setter han i gang med å finne neste års vennskapssymbol.

– Det er noe vi ser etter hele tiden når vi er ute i skogen og jobber. Det er ganske vanskelig å finne de beste trærne. For det første skal de se fine ut, og for det andre må det være mulig å få fraktet de vekk, forteller han.

Se video av juletrehuggingen: (artikkelen fortsetter)

Et grantre fra Drammen blir juletre i Kiel.

Vennskap

I det arbeiderne satte i gang med å sage ned treet, var ordføreren rask til å påpeke at den femti år lange tradisjonen er viktig for Drammen. Ambassadøren svarte med å sitere et tysk ordtak.

– Å hogge ned et tre tar bare en halvtime, men at treet vokser opp tar et halvt århundre.

Det tar lang tid å opparbeide tillit, men det kan gå fort å rive det ned igjen. Og som en plante må også forhold mellom nasjoner pleies. I dette tilfelle gjennom symbolske gaver.

mat, juletre

Koldtbordet var dekket.

Foto: Nicolai E. Delebekk

Men Opdal Hansen var ikke redd for at en eventuell mislykket seanse skulle legge til rette for en diplomatisk krise og gledet seg til å se treet på plass i Tyskland.

– Heldigvis har vi funnet et fantastisk flott tre i år. Det skal jo tross alt stå på rådhusplassen i Kiel, kunne ordføreren opplyse.

Glade i norske juletrær

Treet ble rolig løftet ned av krana etter at sagen hadde gjort sin nytte, for deretter å bli løftet opp på et lasteplan og fraktet av gårde. Ambassadør Dr. Berg var storfornøyd med gaven.

– Folk i Tyskland er veldig glade i norske juletrær. Det er jo et symbol på vårt vennskap og partnerskap, og for oss er dette vennskapet veldig viktig. Både i politikk, næringsliv og kultur. Sterke og nære forbindelser, avsluttet han.

Normalt sett stiller kommunen med kaffe og bakverk etter trefellingen. Men for å markere at det i år er jubileum var det stilt frem et respektabelt koldtbord til gjestene. Lakserull, ribbe, spekemat og sild. Et realt julemåltid som ikke gjør skam på den norske desembertradisjonen.