Hopp til innhold

Ikke lenger ullent med sau

Norske bønder har oppdaget at sauer egentlig er ganske ålreite dyr. Høyere kjøttpriser og bedre vilkår, gjør at flere sauer enn på lenge slippes ut på vårbeite.

Opptur for sau

IKKE ULLENT MED SAU: Stadig flere bønder satser på sauehold.

Foto: Idar Krogstad / NRK

Norske forbrukere har for alvor fått smaken på lammekjøtt. Det merker også bøndene, som nå satser på sauedrift som aldri før. Ifølge avisa Bonde og Småbruker talte Landbruksdirektoratet i fjor nær 850.000 sauer i landet, en økning på 20.000 fra året før. Høyere priser og tilskudd til de som vil drive stort, er noe av forklaringen. I løpet av ett år er det kommet til mer enn 200 nye sauebønder her i landet.

Satser millioner

Satser på sau

SATSER PÅ SAU: Sauebonde Bjørn Kristian Bråten har investert tre millioner i nytt sauefjøs.

Foto: Privat

– Det skjer veldig mye positivt i sauenæringen akkurat nå. Lammekjøtt er veldig populært, og prisene er gode, forteller sauebonde Bjørn Kristian Bråten fra Krødsherad. Han har investert drøyt tre millioner kroner i et nytt, stort sauefjøs. Fremtiden ser lysere ut enn på lenge.

– Jeg har full jobb ved siden av, men tanken er å kunne leve av dette på sikt. Da må vi satse stort, sier Bråten. Sønnen på fire år er allerede med i fjøset, og håpet er at han skal videreføre driften.

– Det finnes jo ingen garanti, men han er i alle fall veldig interessert i alt som skjer i fjøset, sier Bråten, som i disse dager er travelt opptatt med å ta imot nyfødte lam.

Vi sender direkte fra Norges travleste fødestue

Bæ, bæ, lille lam: Torsdag sender NRK direkte fra et sauefjøs i Krødsherad i Buskerud

Dårlig betalt

Men det har ikke alltid vært slik. For få år siden var sauehold blant de dårligst betalte driftsformene i landbruket. Samtidig har det vært et voksende underskudd på lammekjøtt i markedet. I 2007 var timelønnen for en sauebonde nede i 52 kroner. Fortsatt er lønnsomheten dårlig, men denne trenden er i ferd med å snu.

– Det har vært en positiv utvikling i sauenæringa i lengre tid. Vi har jobbet lenge med å bedre rammevilkårene og overføringer til de som driver med sau og lam, sier leder Lars Petter Bartnes i Norges Bondelag.

Vil kjempe for de små

Leiar i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes.

Bondelagsleder Lars Petter Bartnes vil kjempe for at sauebøndene som driver i småskala skal få bedre vilkår.

Foto: Norges Bondelag

Bondelagslederen er nå i innspurten av arbeidet med kravene i årets jordbruksoppgjør, som legges frem på fredag.

– Det er viktig å stimulere små og mellomstore bruk også, slik at totalproduksjonen holdes på et høyt nivå. 25 prosent av lammekjøttet i Norge produseres av de aller minste brukene. Disse har ikke fått den samme utviklingen i økonomi som de større. Vi må stimulere de små til å produsere mer i et voksende marked. Lammekjøtt blir stadig mer populært, sier Bartnes.

Flere nyheter fra NRK Buskerud