Hopp til innhold

To bønder gir opp hver uke

Bare i Buskerud har 100 bønder valgt å slutte med jordbruk fordi det ikke lenger er lønnsomt.

Sauefjøs
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

I løpet av de siste fem årene har en av fem gårdsbruk blitt lagt ned her i landet. Nå er det rundt 50.000 gårdsbruk igjen.

- Det er lite lønnsomt å drive med sau. Nå får jeg heller ikke fullt tilskudd siden jeg begynner å bli for gammel. Da blir det lite igjen, sier Odd Grøstad, leder i Buskerud Bonde- og Småbrukarlag.

Ville fremskynde generasjonsskifte

Grøstad fra Lier har drevet med sau siden 1974 og begynner å trekke på åra. Når en gårdbruker runder 67 år blir det trukket fem tusen kroner i tilskuddet fra staten. Når bonden runder 70 får han 20 000 kroner mindre i tilskudd. Årsaken er at en ønsket å fremskynde generasjonsskifte på gårdene.

I vinter leverte Grøstad inn alle de 30 vinterfora sauene sine.

- Det var litt spesielt når alle var borte.

Sau
Foto: Rudidalen, Camilla / Aftenposten

Var det en tung avgjørelse å ta?

- Nei, egentlig ikke. Det var spørsmål om alt arbeidet var  noe verdt lenger. Jeg hadde et kvart årsverk med sau, et kvart årsverk med skog, og en halv jobb ved siden av. Tilsammen ble det en dårlig årsinntekt, forteller Grøstad.

Må ha mer penger

- Det som er galt er at vi har en lav inntekt. I tillegg er det ikke enkelt å få mer for våre produkter. Dessuten er alt vi kjøper inn dyrere i andre land. Derfor blir også det vi produserer dyrere, sier Erik Hørlück Berg i Buskerud Bondelag. Han mener det er en alarmerende utvikling.

- Det sier seg selv at to i uka er to for mange. Jeg synes at myndighetene må øke inntektene til bøndene. Det kan høres ut som om vi klager på inntektene hele tiden, men inntekt er viktig for at folk skal bli i næringa. Måten en kan gjøre det på er høyere priser på produktene våre, større overføringer fra staten, eller at produktene vi kjøper blir billigere, sier Hørlück.