Hopp til innhold

– Kvinner må tørre å følge drømmen sin

1 av 3 nyetablerte gründere er kvinner, ifølge Statistisk sentralbyrå. Forsker Anne Grethe Solberg tror mange kvinner ikke tør å satse.

Solveig Røyne

Solveig Røine fra Drammen er en av få kvinner som har startet sin egen bedrift.

Foto: Nicolai Delekbekk / NRK

– Det er ikke slik at kvinner ikke har like mange ideer eller lidenskaper, men det er vel kanskje færre kvinner enn menn som tar tak og setter i gang, sier Anne Grethe Solberg, arbeidslivsforsker ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

Men Solberg tror ikke grunnen til at færre kvinner starter egne bedrifter er at de har mindre kapasitet eller ressurser.

– Kvinner har like mye krefter som menn, og er vant til å ha mange baller i lufta, både på jobb og hjemmebane, så det er ikke kapasiteten det går på, men jeg tror det går mye på holdninger.

– Penger som drivkraft

Solberg mener det er viktig for kvinner å gå etter lidenskapen sin og faktisk gjøre noe de virkelig har lyst til og brenner for. Det er et kjennetegn for veldig mange gründere.

– Men det er også viktig å ha lyst til å tjene penger, og lyst til å bli rik på det de starter opp.

Anne Grethe Solberg

Anne Grethe Solberg sier kvinner ikke må være redde for å motiveres av rikdom.

Foto: Høgskolen i Oslo og Akershus

Tall fra SSB viser at kun 1 av 3 gründere som startet sin egen bedrift i 2013 er kvinner. En av grunnene til at kvinner i dag ikke er like godt representert blant foretaksgründere er at de ofte frykter den kommersielle biten, mener Solberg.

Å se bort fra den kommersielle biten tror hun kan gjøre at man kanskje ikke lykkes.

– Penger i seg selv som drivkraft skal ikke undervurderes, antakeligvis er det kanskje den drivkraften mange menn har i forhold til kvinner. Det kan vi se når vi ser på hvem som tjener mest i landet vårt, sier Solberg.

– Ikke nok å ha en drøm

En som har drivkraften er Solveig Røine. I sommer drev hun en restaurant i Geiranger, og hun har arrangert norgesmesterskap i barista to år på rad. For et par år siden tok hun en sjanse og startet Jovialen kaffebar i Drammen, som hun til vanlig driver selv.

– Det sies at du må regne med to til tre år før bedriften er oppe og går. Og det har vært to kjempetøffe år. Men plutselig begynte det å gå rundt, og det siste halvåret har vi hatt en kjempeøkning i antall kunder.

Hun understreker at hvis du driver med det du liker som gründer får du mye energi av det.

– Det er drømmejobben. Jeg møter hyggelige folk hver dag og får lov til å holde på med det jeg elsker, som er å lage god kaffe, sier Røine.

Men lidenskap er ikke alltid nok for å få det til å gå rundt.

– Tenk deg godt om, det er ikke alle som skal drive med dette heller. Det er mange som går å bærer på en drøm om å starte kafe, men det er ikke gitt at du skal gjøre det. Du må ha is i magen og være villig til å få kjempedårlig betalt, og holde ut mange svette, våkenetter der du tenker på hvordan du skal greie dette, sier Røine.

Oslo på topp, Hedmark på bånn

På landsbasis er det slik at kun 1 av 3 gründere som startet nye bedrifter i fjor var kvinner, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå.

På toppen ligger Oslo, Troms og Finnmark, men også der er flertallet av gründere menn. I Oslo var 2 av 5 nyetablerte gründere kvinner, med Troms og Finnmark hakk i hel.

Les også: Norske gründere slår seg opp i Silicon Valley


Færrest kvinner i forhold til menn som starter egne bedrifter finner du i Buskerud, Møre og Romsdal og Hedmark. Der var kun 32 prosent kvinner av gründere som startet bedrifter i 2013, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).