Hopp til innhold

– Ikke press barna for hardt

Unge langrennsutøvere blir kjørt altfor hardt på trening fordi foreldre har overambisiøse mål, mener Geir Kihle tidligere visepresident i Norges skiforbund.

Ski NM

Flere i skiidrettsmiljøet er bekymret for at unge langrennsløpere trener for hardt.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

– Problemet er foreldre som har svært mye høyere ambisjoner enn ungene sine. Jeg har sett mange eksempler på dette, etter å ha holdt på med idrett i mange år, og spesielt skiidrett. De er jo på høydesamlinger når ungene er femten år gamle, sier Geirr Kihle.

Geirr Kihle

Geir Kihle har sett mange foreldre som presser barna sine i skiidretten.

Foto: Tove Bø / NRK

Tidligere denne uken advarte landslagstrener Steinar Mundal mot en bekymringsverdig treningstrend blant unge langrennsløpere.

Men det er foreldre og ikke trenere som presser utøverne, mener Kihle fra Konnerud idrettslag.

– Foreldrene har skylda

– Overambisiøse foreldre må ta brorparten av ansvaret for at unge langrennsutøvere trener feil og for mye, sier Kihle.

Lokalt og nasjonalt har Kihle hatt ulike tillitsverv sammenhengende i over 55 år i skiidretten. Nå er han styreleder i Konnerud Idrettslag.

Unge langrennsmiljøer forsøker å kopiere treningen til landslagsutøvere og langløpere på «et nivå det ikke hører hjemme», skriver landslagstrener Mundal i et engasjert innlegg på nettsiden langrenn.com.

Steinar Mundal

Landslagstrener Steinar Mundal spør hvor hard treningen skal være for ungepå team og i klubber.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Kihle er enig i dette, og tror også god økonomi kan være noe av grunnen til at presset blir ekstra stort på de unge.

– Utstyrsjaget har blitt større fordi folk har råd til å skaffe seg det beste utstyret. Foreldrene pusher alt utstyret på ungene, og det er ganske tøft for en del unge håpefulle, sier Kihle.

Og dessverre fører det ofte til at ungene gir seg med idretten altfor tidlig, mener han.

Les også:

– Ta det i barnas tempo

Mange unge forteller at målet er å bli proffe, og det verste er at foreldrene ofte tror på dette

Geir Kihle

De fleste foreldre ønsker barna sitt beste, og derfor tror Kihle mange foreldre kjører barna sine for hardt fordi de mangler kunnskap, eller kanskje er noe urealistiske med tanke på egne barn.

– Mange unge forteller at målet er å bli proffe, og det verste er at foreldrene ofte tror på dette, sier Kihle.

– Disse foreldrene vil veldig ofte ikke være sammen med resten av laget, de trener gjerne på litt andre tider og de peser eller jager ungene i veldig stor grad. Både i trening og i konkurranse.

Det går an å bli best også ved å ta det i ungenes tempo og ikke presse dem for mye mener Kihle. Det har han selv erfart med egne barn.

– Eldstemannen min kom ikke til hovedlandsrennet verken som 14- eller 15-åring, han var ikke god nok. Men senere ble han juniornorgesmester på ski, så det går an å ta det med ro og ikke rushe dem. Lurer de unna en trening så er det helt greit, de vet hva de skal likevel.

– Foreldre setter ikke grenser

Mundal skriver at han er særlig bekymret for at det overtrenes på staking. Khile er enig, og frykter at det kan gå på bekostning på grunnleggende stiler og teknikker.

– De unge utøverne er veldig med på å dra opp dette selv, fordi de skal gjøre som de store og gode, men det gjør at de nedprioriterer å trene på klassisk og skøyting. Det er viktig med dobbelttak ja, men med fraspark, og ikke bare stå å stake og stake, sier Kihle.

Og det er her foreldrene bør komme inn og ta ansvar, mener Kihle.

Les også:

Selv mener han at Konnerud idrettslag i mange år har hatt fokus på lagarbeid og passer på å ikke sette for store krav til utøverne i for ung alder. Men for å øke fokuset i takt med presset de unge opplever, har de nå ansatt en langrennstrener på heltid med bakgrunn fra Idrettshøgskolen.

– Vi har ikke vært gode nok på dette til nå, og derfor håper vi en proff trener kan få til en felles holdning rundt treningsmetodene i klubben. Og det er ikke gjort på en dag, avslutter Geirr Kihle.

Flere nyheter fra NRK Buskerud