Hopp til innhold

Milliardsprekk for Tromsø 2018

Budsjettet til Tromsø 2018 sprekker med flere milliarder, ifølge en rapport som ble lagt frem i dag.

Kulturminister Trond Giske, daglig leder i OL-selskapet , Petter Rønningen og Tove Paule
Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Direktør Aage Enghaug i Veritas

Direktør Aage Enghaug i Veritas.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Staten må bidra med 19,1 milliarder kroner for å få arrangert OL i Tromsø i 2018.

Summen er dobbelt så stor som Tromsø 2018 har anslått, som mente at det netto statlige tilskuddet ville være på 9,5 milliarder kroner.

Det sa direktør Aage Enghaug i Det Norske Veritas, som presenterte rapporten. Han la ikke skjul på at tallene som går fram i rapporten er ganske annerledes enn hva de opprinnelige estimatene til Tromsø 2018 gikk ut på.

Til stede var flere ledere for idretts-Norge, deriblant en spent idrettspresident Tove Paule og selvfølgelig kulturminister Trond Giske.

- Den største usikkerheten er marked og konjuktur. Bare siden vi begynte med rapporten har situasjonen endret seg. Vi har lagt til grunn en normalkonjuktur, sa Enghaug.

Usikkerhet

Da Enghaug i dag la frem rapporten, var totalkostnadene som staten må garantere for, kommet opp i hele 28,6 milliarder kroner. Dette er et beløp som IOC krever at staten må garantere for.

I søknaden til Tromsø 2018, der de konkurrerte mot Trondheim og Oslo, ble det anslått at vinterlekene ville koste rundt 15 milliarder kroner.

Stem:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

- Det blir vanskelig å gi en statsgaranti når prisen blir dobbelt så høy, mente Giske.

Video nsps_upload_2008_9_30_13_42_42_65.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Se Giskes reaksjon her.

Svakheter i transport

Vurderinger av konseptet: Tidsplanen for byggingen av anleggene synes å være robust, skrives det i rapporten. Det er imidlertid svakheter når det gjelder innkvarteringen og transport samt etterbruken.

Dette gjelder spesielt innkvarteringen i OL-byen som er tenkt løst med å få opptil 20 cruiseskip i havna i byen. Skepsis er også knyttet til at det bare er mulig å frakte folk til Tromsø med fly.

Miljø mangler konkrete tiltak

Miljømålsettingen får også gjennomgå. Den er svært ambisiøs, men underbygges ikke av konkrete målsettinger og tiltak, står det i den 66 siders rapporten.

Les: - Et fantasifoster

Økning også til anlegg

Et stridsspørsmål har vært kostnadene til anlegg. Tallene fra rapporten viser at tallene stiger også her. Prisen er nå på 3,8 milliarder kroner - en økning på hele 1,3 milliarder i forhold til Tromsø 2018 egne tall.

Idretten må belage seg på å betale rundt 830 millioner kroner selv.

Nye runder for idretten

Idrettspresident Tove Paule har uttalt at 650 millioner kroner er en absolutt maksgrense for hva idretten selv kan bidra med. Hun var ikke spesielt optimistisk etter pressekonferansen.

- Dette ser litt mørkt ut, sa hun etter presentasjonen.

Idrettspresidenten skal nå presentere rapporten for idrettsstyret, som må gå noen nye runder før regjeringen konkluderer rundt månedsskiftet november/desember.

Les: - Vi står foran store utfordringer

Les: Sju ganger ja til OL i Tromsø

10 milliarder

Rapporten tok også for seg netto samfunnsøkonomisk kostnytte, det vil si hva får samfunnet Norge igjen for å arrangere et OL, det vil etter beregningene ligge på 10,6 milliarder.

Det er Veritas, Advansia og Samfunns- og Næringslivsforskning, som har kvalitetssikret Tromsø 2018 sin søknad.

Les: - Mer politikk enn økonomi

Siste nytt

  • Windingstad avslutter samarbeid

    Alpinist Rasmus Windingstad avslutter samarbeidet med skimerket Stöckli. Det bekrefter han selv på Instagram.

    30-åringen skriver at han er takknemlig for samarbeidet over de siste fire årene.

    – Det var på tide å gå videre og prøve noe nytt, spent på de kommende sesongene, skriver Windingstad.

    Han bekrefter dermed at han ikke er helt ferdig med alpinkarrieren enda, men røper ikke hvilket skimerke han kjører på kommende sesong.

    Stöckli har blant annet stjernen Marco Odermatt blant sine utøvere.

    Audi FIS Alpine Ski World Cup - Men's Giant Slalom
    Foto: SEAN M. HAFFEY / AFP
  • Team Braathen avviser Hirscher-rykter: – Blir ikke noe samarbeid

    Michael Pircher er Lucas Braathens nye trener og var sjef for Marcel Hirscher i seks år. Han er likevel klar på at det ikke vil bli noe samarbeid dem imellom.

    I mars ble det klart at Braathen gjør comeback som alpinist etter en sesong på sidelinjen, men for Brasil. Hokksund-gutten har derfor måttet sette sammen sitt helt eget team, hvor Pircher er ansatt som trener.

    48-åringen ble hentet fra Det østerrikske skiforbundet, hvor han blant annet hadde treneransvaret for skilegenden Hirscher fra 2013 til han la opp i 2019.

    Østerrikeren sjokkerte hele alpinverden da han annonserte comeback for Nederland tidligere i uken. Det har også skapt spekulasjoner om han og Braathen ville danne et samarbeid.

    – Det er ikke en sak for oss. Vi kommer garantert til å være i de samme skistedene, og noe vil dukke opp, men det blir ikke noe samarbeid, sa Pircher til Tiroler Zeitung, ifølge Blick.

    Trenerveteranen er tydelig på at fokuset hans nå ligger på Braathen, som skal jakte VM-gull i Saalbach til vinteren.

    – Om dagen planlegger vi opplegget, alt er fortsatt i de tidlige stadiene. Vi har nettopp funnet hverandre, sa Pircher. (NTB)

    Lucas Braathen
    Foto: BARBARA GINDL / AFP
  • Formel 1-stjerne ferdig i Haas etter sesongen

    Den tyske Formel 1-stjernen Nico Hülkenberg kjører sin siste sesong for Haas. Det bekreftet laget fredag formiddag.

    «Haas og Nico Hülkenberg vil skille lag ved avslutningen av 2024-sesongen» heter det i meldingen på X.

    Tyskeren er inne i sin andre sesong for Haas. Tidligere har han kjørt for lag som Williams, Sauber, Renault og Aston Martin.

    36-åringen har tatt en pole position, men har fortsatt til gode å vinne et Formel 1-løp. Totalt har han tatt 534 poeng på 211 løp i karrieren.

    Så langt denne sesongen står han imidlertid bare med fire poeng på fem løpshelger. Hans beste resultat i år er en 9.-plass fra Australias Grand Prix. (NTB)

    Japan F1 GP Auto Racing
    Foto: Hiro Komae / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal