Hopp til innhold

Vi ere en nasjon vi med

Hva er det nasjonale? Hva er det norske? Finnes Thomas Hylland Eriksen? 90-tallets debatter om nasjonal identitet, EU og OL er tilbake.

Godt ment vignett RIKTIG

For to uker siden publiserte vi kronikken «Finnes Thomas Hylland Eriksen?» av bokaktuelle Asle Toje. Deretter har en debatt om nasjonal identitet, 90-tallet og møte med globaliseringen rullet og gått i en rekke medier.

Det hele toppet seg i helgen med en serie episke Facebook-diskusjoner, der Toje og Hylland Eriksen krysset ord med Klassekampen-redaktør Bjørgulv Braanen, medieviter Jostein Gripsrud, sosiolog Kjetil Rollness, forfatter Pål Norheim, 5080-anker Markus Gaupås Johansen, kunsthistoriker Ina Blom og journalist Jon Hustad – og veldig mange andre.

Debatten er komplisert, og det er litt uklart om alle definerer sentrale begreper likt. Men det handler om hvorvidt det er meningsfullt å problematisere nasjonsbegrepet – og i nokså stor grad om hvem som sa hva for 15–20 år siden.

FØLG DEBATTEN: NRK Ytring på Facebook.

Det er slående hvordan debatten tar utgangspunkt i kronikker på trykk i store aviser, men at snakkeeliten tar debatten i sosiale medier. Dette gir selvsagt temperatur og tempo, men er det ikke også leit at disse debattene holdes private? Taper vi noe dersom interessante samfunnsdebatter forsvinner ut av den bredere offentligheten?

Uansett: Her er tekstene du bør lese for å komme ajour med helgens snakkis. Først de tre kronikkene på Ytring:

Og så de andre:

  • Student Eivind Trædal skrev en satirisk kronikk i Dagbladet om boken til Asle Toje.
  • Morgenbladets Sten Inge Jørgensen reagerer på Tojes framstilling av Hylland Eriksen og det globaliserte samfunn i en kommentar.
  • Minerva-redaktør Nils August Andresen kommenterer nasjonal identitet i lys av Asle Tojes kronikk og et tidligere utspill fra Frps Christian Tybring-Gjedde.
  • I gårsdagens VG rykket skribent Petter Normann Waage ut med en støtteerklæring til Hylland Eriksen.