Verdens viktigste musikkvalg

Man kan si hva man vil om Donald Trump som politisk figur, men god musikksmak – det har han faktisk!

Donald Trump

Den republikanske presidentkandidaten Donald Trump har brukt låter fra både Neil Young, Aerosmith og R.E.M. i valgkampanjen sin. Samtlige har protestert mot musikkbruken.

Foto: Gretchen Ertl / Reuters

Den store nyhetssaken i det kommende året, er valget til verdens mektigste embete: Den amerikanske presidenten. En viktig del av presidentkandidatenes ferd mot toppen er deres bruk av såkalte kampanjesanger. Dette dreier seg om kjente, fengende låter som skal få tilhørere til å klappe taktfast og kjenne det patriotiske blodet begynne å bruse, idet presidentkandidaten kommer til en ny by for å holde nok en triumferende tale.

En viktig del av presidentkandidatenes ferd mot toppen, er deres bruk av såkalte kampanjesanger.

Knut Schreiner

Da Barack Obama ble gjenvalgt i 2012 var det med hjelp av den folkelige rockeren Bruce Springsteen:

Noen vil hevde at valg av kampanjesang kan være helt avgjørende for hvem som vinner valget, som i 1988, da George Bush senior brukte en sikker vinner:

Mens hans motkandidat, demokraten Michael Dukakis, gjorde et tappert forsøk med Neil Diamonds «America».

#Hillary2016

I år har flere vært bekymret for Hillary Clintons kampanje fordi hun ikke har noen skikkelig kampanjesang. Det har Clinton gjort noe med: I moteriktig stil har hun lansert en egen spilleliste for kampanjen. Der finner du sanger som burde øke hennes vinnersjanser betraktelig, som denne:

Artister som nekter

Men ofte ser man at artister nekter å la kandidater bruke musikken deres i front av PR-maskineriet. Det skjedde med Sarah Palin, da hun fant fram en gammel låt med den kanadiske duoen Heart. De hadde en sang med det samme kallenavnet som Palin hadde fått av sine high school-venninner: «Barracuda».

Trump i klaveret

I dagens valgkamp har Donald Trump fått mye oppmerksomhet, også for sitt bruk av musikk. Først var det legenden Neil Young som satte ned foten for Trumps bruk av «Rockin' in the free world». Nylig måtte de klassiske rockerne Aerosmith ut å stoppe Trump fra å bruke en av deres kjente powerballader i drømmen om et bedre Amerika.

Man kan si hva man vil om Trump som politisk figur, men god musikksmak - det har han faktisk!

Knut Schreiner

Mest kontrovers var det likevel da Donald Trump begynte å bruke en gammel låt av bandet R.E.M. Bandets vokalist Michael Stipe hadde da følgende kommentar til Trump:«Dra til helvete, hele gjengen, dere sørgelige oppmerksomhets-stjelende, makthungrige små menn. Ikke bruk vår musikk og min stemme for deres tilbakestående skuespill av en kampanje.»

Ja, ja, man kan si hva man vil om Trump som politisk figur, men god musikksmak – det har han faktisk!

HØR Knut Schreiner om valgkampmusikk i "Ytring"

Hver uke kobler Knut Schreiner musikk med politikk og aktualiteter i «Ytring» på P2. Schreiner er musiker (kjent fra band som Kåre and the Cavemen, Euroboys, Turboneger) og kultursosiolog.