Ulv, ulv

Det omstridte rovdyret lever i beste velgående, i folkeeventyr, mistillitsforslag og i popmusikken.

FRANCE WOLF PARK

Ulven er en ladet figur, norsk naturs djevelske representant når vi ser den gjennom kulturbriller. Men den er også et frihetssymbol, skriver Ytrings musikkspaltist.

Foto: LIONEL CIRONNEAU / Ap

Siri Narverud Moen er fast musikkspaltist i Ytring på radio og nett.

Ulv. Og hvor de skal kunne skytes. Dét er det som har utløst demokratiets sterkeste reprimande av den utøvende makt, i år. Og etter å ha hatt en noe utydelig rolle, ble klima- og miljøministeren endelig en person som folk husker.

Ulve-Vidar kalles han nå, høyres minister. Takket være Senterpartiet er Vidar Helgesen ikke lenger anonym. OK, Senterpartiet har fått litt hjelp av desken i VG med navnet Ulve-Vidar. Du husker kanskje at de sendte en kampanjefilm ut på nettet, en film som mikset hundedrap, Rødhette og Ulven, musikk fra Haisommer og bilder fra selveste Kevin Costners «Danser med ulver».

Så kom altså et omstridt forlik om ulv i Stortinget, men vinteren gikk med mye drakamp om hvordan det skal gjennomføres.

Ulven er en ladet figur. Den spiste både bestemor og Rødhette.

Jussen og drakampene bak mistilliten er litt tung å gripe, men oppsummert skal det forstås slik: Miljøministeren gikk ut og prøvde å slå fast at forliket tillot for mange fellinger. Og prøvde å lande på et flere ganger mindre antall drepte ulv. I tillegg krangles det om hvor mange kan drepes utenfor en politisk bestemt ulvesone.

Ulve-Vidar mener han har avstemt bestandsmål, norske lover og internasjonale forpliktelser om naturmangfold. Men mest handler det om statsråden følger Stortingets vedtak eller ikke. Senterpartiet kaller det at «miljøbyråkratiet undergraver Stortingets vilje». De har også sagt at de helst vil ta ulv ut med drone og scooter.

Og du, da Høyre, ikke bare sitter ensom-ulve-Vidar der med rovviltstempelet sitt, men deres egne stortingspolitikere stemmer sågar i mot forslaget hans.

Nesten like intrikat som å lese siste kapittel i sagaen om ulveflokkene er det å finne nøytral informasjon om rovdyr i Norge. Jeg stoler på Rovdata.no, som publiserer tall om tellinger av ulv i vinter, fra Høgskolen i Innlandet.

Vi har vel ikke kommet så langt i «Danser Med Ulver-kampanjene» at vi betviler statistikk fra offentlige spesialinstanser, har vi? Ifølge Rovdata ble det i vinter påvist noe over 100 ulveindivid i Norge. Hundre.

Tapper Senterpartiet først og fremst inn på en billig strøm av stemmer her nå? Kanskje. Men Høyre da, kaster dere Vidar til de glefsende motstanderne på Stortinget nå?

Ulven har vært og er norsk naturs djevelske representant når vi ser på den gjennom kulturbriller.

Ulven er en ladet figur. Den spiste både bestemor og Rødhette. Ulven har vært og er norsk naturs djevelske representant når vi ser på den gjennom kulturbriller. Den symboliserer også frihet og streifing. Vi finner den i mange sanger med ulv i tittel og i språklige bilder, hos blant andre Shakira og Neil Young.

De helnorske ulvene er bare omtrent halvparten av de hundre som var registrert i vinter, altså streifer den andre halvparten over grensa til Sverige. Bli med en tur over i de svenske skogene. Der løper den svenske duoen First Aid Kit med en ulvefamilie.