Hopp til innhold
Kronikk

Sexanklager og retorisk selvforsvar

Jens Stoltenberg, Trine Skei Grande og Siv Jensen har alle måtte ta stilling til sexskandaler innad i partiet. Venstre-lederen kom best ut av stormen, skriver Elin Strand Hornnes, stipendiat ved Universitetet i Oslo.

Rune Øygard

Vågå-ordføreren Rune Øygard er tiltalt for seksuell omgang med barn, men nekter straffskyld. Han lar seg ikke avbilde under rettssaken. Dette bildet er fra en pressekonferanse i fjor.

Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

I dag stiller Vågå-ordføreren Rune Øygard til rettssak, tiltalt for å ha hatt seksuell omgang med en mindreårig jente. En studie av politiske skandaler mellom 1980 og 2010, utført av Sigurd Allern, Ester Pollack, Mark Ørsten og Anu Kantola, viser at det fortsatt er relativt få skandaler knyttet til seksuelle overtredelser i Norden sammenlignet med Storbritannia og USA. Likevel ser Øygard-saken ut til å føye seg inn i en rekke av nylige norske skandaler, der mannlige politikere er siktet for kjøp av sex, sex med mindreårige eller seksuelle overgrep. Hva sier man, som partileder, når anklagen er et faktum og journalistene ønsker svar?

Mangelfull krisehåndtering

Den 20. mars 2011 ble Frps ordførerkandidat i Stavanger, Trond Birkedal, siktet for utuktig omgang med unge gutter. Han trakk seg fra alle politiske verv, men avviste at han hadde forgrepet seg på en 15 år gammel gutt, en anklage som behandles igjen i disse dagers ankesak.

Jensens ansvarsfraskrivelse ble dårlig mottatt og meningsmålinger viste at den mangelfulle krisehåndteringen kostet partiet dyrt.

Elin Strand Hornnes, stipendiat

Partileder Siv Jensens første reaksjon var forferdelse og hennes tanker gikk til alle berørte i saken. Da det viste seg at Jensen hadde blitt informert om sexanklagene tidligere, uten at hun hadde reagert, gikk hun over i et retorisk selvforsvar. Hun innrømmet at Frp fra tid til annen fikk slik informasjon, men at deres klare råd alltid var å melde fra til politiet: «Det må den fornærmede gjøre, ikke Fremskrittspartiet». Jensens ansvarsfraskrivelse ble dårlig mottatt og meningsmålinger viste at den mangelfulle krisehåndteringen kostet partiet dyrt.

FØLG: Vågå-rettssaken

Så ble det avslørt at Bård Hoksrud hadde kjøpt sex under en tur til Riga. Jensen svarte igjen ved å markere en tydelig avstand mellom parti og politiker: «Sånne saker er ikke noe hyggelig, men det er først og fremst en privatsak, og ikke en partisak». Deretter gikk hun til angrep på mediene som hun mente hadde gitt et falsk bilde av at det fantes en ukultur i Frp. Påstanden om at mediene forskjellsbehandler partier, har tidligere vært en vellykket retorisk strategi for Frp-ledelsen, men i disse alvorlige sakene var det ikke en spesielt god taktikk.

Tok til tårene

I februar i år trakk Helge Solum Larsen seg som nestleder i Venstre etter å ha blitt siktet for voldtekt. Solum Larsen erkjente at han hadde hatt sex med den 17 år gamle jenta, men voldtektsanklagen ble henlagt på grunn av manglende bevis. I disse dager anker jenta saken videre til Riksadvokaten.

Venstres leder, Trine Skei Grande, valgte en annen måte å svare på anklagene enn Siv Jensen: «Dette er bare fælt. Det jeg er opptatt av nå, er at vi som parti skal ta vare på folk». Hun hadde selv vært i kontakt med jenta og tilbudt henne juridisk bistand. Deretter tok Skei Grande til tårene, men i motsetning til Siv Jensens tårer under Søviknes-saken i 2001, fremstod Skei Grande oppriktig lei seg, ikke på vegne av seg selv eller partiet, men på vegne av den 17 år gamle jenta.

Ved å ta et tydelig standpunkt og forsvare jenta, viste Venstre-ledelsen at de tok voldtektsanklagen alvorlig og de fikk også ros for å ha håndtert saken på en god måte.

Elin Strand Hornnes, stipendiat

FØLG DEBATTEN: Ytring på Twitter

Selv da saken ble henlagt, var partilederen tydelig på at det ikke betydde en snarlig retur til politikken for Solum Larsen: «Vi vet ikke hva som har skjedd i denne saken, men uansett er det et tillitsbrudd […] For meg handler politikk om tillit. Dersom man mister den tilliten, tar det tid å bygge den opp igjen». Ved å ta et tydelig standpunkt og forsvare jenta, viste partiledelsen at de tok voldtektsanklagen alvorlig og de fikk også ros for å ha håndtert saken på en god måte.

Stoltenberg tok ikke side

Hva svarte Jens Stoltenberg da han ble konfrontert med siktelsen mot Vågå-ordføreren, som han flere ganger tidligere hadde løftet frem som et forbilde? Han valgte å uttrykke seg i generelle vendinger og heve hele saken opp på et samfunnsnivå. Dette handlet ikke om Ap og seksuell omgang med mindreårige, men om politikere og lovbrudd: «Jeg er veldig opptatt av at vi skal leve i et samfunn hvor det ikke er politikere som tar stilling til om folk er skyldig eller uskyldig i siktelser om lovbrudd, men at rettsapparatet gjør det».

Øygard, som tidligere hadde blitt omtalt som venn og forbilde, var nå blitt redusert til «en partifelle som jeg har kjent i flere år».

Elin Strand Hornnes, stipendiat

Han ønsket heller ikke å ta side i saken. Øygard, som tidligere hadde blitt omtalt som venn og forbilde, var nå blitt redusert til «en partifelle som jeg har kjent i flere år». At han fortsatt sitter som ordfører, taler imidlertid sitt tydelige språk. Dette kommer nok av at Øygard fra tidligere nyter stor respekt og er enormt populær i Vågå kommune. Samtidig er det enklere for Skei Grande enn Stoltenberg å ta et standpunkt, ettersom Solum Larsen har innrømmet at han hadde hatt sex med den 17 år gamle jenta, mens Øygard benekter enhver straffskyld.

FØLG DEBATTEN: Ytring på Facebook

Ikke skyv saken under teppet

Trine Skei Grande valgte tydelig side og fikk ros for sin krisehåndtering. Hun står igjen som den partilederen som har kommet best ut av stormen.

Elin Strand Hornnes, stipendiat

Enhver partileder vil stå ovenfor en vanskelig oppgave når man må svare på anklager rettet mot deres partikolleger. Det finnes dessverre ingen universell løsning, noe som de svært forskjellige responsene fra Jensen, Skei Grande og Stoltenberg vitner om, men det ser likevel ut til at enkelte tilnærminger er mer vellykkede enn andre. Trine Skei Grande valgte tydelig side og fikk ros for sin krisehåndtering. Hun står igjen som den partilederen som har kommet best ut av stormen.

Instinktivt vil en partileder alltid ønske å markere avstand til den anklagede personen, men det er viktig å få frem at partiet samtidig tar saken på alvor – ikke skyver den under teppet.