Hopp til innhold

Anker henleggelsen av Solum Larsen-saken

Den 17 år gamle jenta som anmeldte Helge Solum Larsen for voldtekt, påklager henleggelsen av saken til Riksadvokaten.

Helge Solum Larsen

Det var i februar tidligere Venstre-nestleder Helge Solum Larsen ble anmeldt for voldtekt av ei 17 år gammel jente. Denne uken henla statsadvokaten anmeldelsen, men jenta har nå påklaget avgjørelsen.

Foto: Berit Roald / NTB/Scanpix

Berit Johannessen

Berit Johannessen.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK
Inger Marie Sunde

Inger Marie Sunde.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

– Min klient vil ha rettferdighet i saken. For seg selv, og resten av livet, må hun vite at hun har gjort det hun kan for å få denne mannen straffet, sier bistandsadvokat Berit Johannessen til NRK.no.

På grunn av bevisets stilling ble voldtektsanmeldelsen mot tidligere Venstre-politiker Helge Solum Larsen henlagt onsdag denne uken.

– Hun er langt nede

Hver eneste time etter dette har vært vanskelig for 17-åringen, sier Johannessen.

Solum Larsen ble anmeldt for å ha voldtatt en 17 år gammel jente på årsmøtet til Rogaland Venstre på Ryfylke Fjordhotell i februar.

Hennes klient var først i i tvil om hun orket å ta saken videre:

– Hun er fremdeles veldig lei seg og langt nede, men klar for å kjempe videre.

Vil prøve saken i retten

I klagen vil Johannessen gå inn på hvorfor bevisene holder til en sak mot Solum Larsen.

– Hun prøver selvfølgelig å se fremover, og gå videre i livet. Hun er klar over at utfallet ikke er sikkert, men vil ha denne mannen foran en domstol, sier bistandsadvokaten.

Helge Solum Larsens forsvarer, Inger Marie Sunde, sa tidligere denne uken at den tidligere Venstre-toppen nå håpet å kunne gå sakte, men sikkert videre. Hun er skuffet over anken.

– En veldig alvorlig anklage

– Vår umiddelbare reaksjon er skuffelse etter en så velbegrunnet avgjørelse fra statsadvokatens side, sier Sunde.

Hun mener begge parter hadde hatt godt av å legge en lang og vanskelig periode bak seg, og mener motparten spekulerer i at svært mange voldtektssaker blir henlagt.

– Dette er en veldig avlorlig anklage, som har en minstestraff på fire år. Da skal statsadvokaten være absolutt sikker på at saken kan føre til dom før han kan ta ut tiltale. Det er ikke statsadvokaten sikker på, mener forsvareren, som frykter det vil ta to nye måneder før denne fasen av saken er ferdig.