Kronikk

På vegne av venner

Så er vi i gang igjen. Det politiske Norge er rystet: Trond Giske har venner, skriver Per Kristiansen, bedre kjent som forfatteren "Anonym".

Stoltenberg og Giske ved kommuneskiltet - korrigert

'For å unngå enda flere forviklinger om inhabilitet bør statsministeren overta ansvaret for Entrasaken selv. Jens Stoltenberg er ihvertfall helt sikkert ikke en av Trond Giskes venner', skriver Per Kristiansen.

Så er vi i gang igjen. Det politiske Norge er rystet: Trond Giske har venner. Noen av dem er til og med hans gode og gamle venner. For eksempel Entradirektør Rune Olsø som har vært venn av Giske helt siden de traff hverandre i Sør-Trøndelag AUF i 1989.

Trond Giske har altså mange venner og får stadig flere. Selv sier han at han får venner fordi han «er veldig glad i mennesker og blir lett kjent med folk.» Så hvorfor skal han klandres for å ha venner overalt i alle miljøer? Hvorfor skal det at han har en stor vennekrets blandes sammen med det at han tilfeldigvis er politiker?

FØLG DEBATTEN: Ytring på Facebook

Mistet oversikten?

Hver gang det er snakk om Trond Giskes forhold til sine venner, kommer påstander om inhabilitet. Som om han er en kynisk maktpolitiker som systematisk og bevisst bruker sine venner til å oppnå politiske mål.

Hver gang det er snakk om Trond Giskes forhold til sine venner, kommer påstander om inhabilitet. Som om han er en kynisk maktpolitiker som systematisk og bevisst bruker sine venner til å oppnå politiske mål.

Per Kristiansen, satiriker og forfatteren kjent som "Anonym"

Er det så vanskelig å tenke seg at med så mange venner som han har, er det fort gjort å miste oversikten?

Kanskje var det bare et rent slumpetreff at den trønderske eiendomsinvestoren Ketil Fjerdingen som Giske lanserte som nytt styremedlem i Entra, er en venn av Entradirektør og Giskevenn Rune Olsø? Vi kan ikke kreve av noen, heller ikke av Trond Giske, at han skal vite hvem som er venner av hans venner.

SE OGSÅ: Samleside om Entra-saken

Noe alle vet

At Fjerdingen også er venn av Giske, har næringsministeren kategorisk benektet. Han har bare truffet Fjerdingen noen ganger. I følge Giske sier det alt om deres relasjon at han ikke vet om Fjerdingen er gift eller har barn.

Og er det noe alle vet, så er det at man ikke blir venner med noen, hvis man ikke vet hva slags sivil status de har og om de har barn.

Sanner burde vite bedre

På tross av alt dette kommer påstander om kameraderi og ukultur. Høyres Jan Tore Sanner kalte ansettelsen av Rune Olsø som Entradirektør «en partiansettelse med milliongevinst.» Selv om Trond Giske svarte et klart nei da han ble spurt av programleder Ole Torp i Aktuelt om han på noen måte hadde påvirket ansettelsesprosessen i Entra. Og selv om Giske informerte om at han hadde vært ferdig som statsråd hvis han hadde blandet seg borti hvem som skulle bli direktør i Entra. Ja, Giske ville ikke ha rørt saken med ildtang, kunne han fortelle.

I følge Giske sier det alt om deres relasjon at han ikke vet om Fjerdingen er gift eller har barn.

Per Kristiansen, satiriker og forfatteren kjent som "Anonym"

Jan Tore Sanner burde vite hvor fort gjort det er å trekke feilaktige slutninger. Da hans partileder Erna Solberg var kommunalminister i 2005, ble hun beskyldt for å blande politikk og vennskap.

Opposisjonen var rasende da hun ansatte Osmund Kaldheim som direktør for det daværende integrerings- og mangfoldsdirektoratet. Selv om hun opplyste at det var Kaldheims politiske kvalifikasjoner som var avgjørende, ikke det at han var en av hennes venner.

Solhjell er i alle fall inhabil

Lengst i kritikken av Olsø-ansettelsen gikk Per Sandberg fra Fremskrittspartiet. Han kalte det korrupsjon og mafiametoder. Også Sandberg bør vite at habilitetsspørsmål kan bli reist uten at det er grunnlag for det. Som da hans partileder Siv Jensen trakk lobbyist for oljenæringen, Tom-Einar Rysst-Jensen, inn som rådgiver under utarbeidelsen av et skatteforslag i Fremskrittspartiets stortingsgruppe i 2003. Hun ble riktignok ikke beskyldt for mafiametoder, men for å blande politikk og vennskap. Selv om Rysst-Jensen ikke bare var hennes venn, men også hennes bror.

Løsningen på Entrasaken er uansett ikke å sette inn en Bård Vegar Solhjell som settestatsråd for Trond Giske. Er det noen som er inhabile i denne saken så er det Solhjell.

FØLG DEBATTEN: Ytring på Twitter

Beste venn og initiativtaker

Solhjell har samme politiske bakgrunn som Erik Løfsnes, som var Entradirektør fra 2000 til 2007. Erik Løfsnes er attpåtil sønn av den tidligere formannen i SVs forløper Sosialistisk Folkeparti, Knut Løfsnes.

Løsningen på Entrasaken er uansett ikke å sette inn en Bård Vegar Solhjell som settestatsråd for Trond Giske. Er det noen som er inhabile i denne saken så er det Solhjell.

Per Kristiansen, satiriker og forfatteren kjent som "Anonym"

At trønderen Erik Løfsnes også var styremedlem i Trondheims internasjonale filmfestival Kosmorama i 2008, har ingen betydning for noens habilitet. Heller ikke at medlem av Entrastyret Ketil Fjerdingen nå sitter i Kosmorama-styret. Eller at det er Trondheim kino, der nåværende Entradirektør Rune Olsø var styreleder, som eier Kosmorama. Eller at det var på Kosmoramafestivalen at Ketil Fjerdingen ble presentert for Trond Giske.

Næringsministeren har ingen bindinger til Kosmorama. Til Aftenposten 11.oktober fortalte han at han ikke kunne huske å ha vært tilstede på filmfestivalens åpningsmiddag i 2010, som ble sponset av Entra, selv om de andre som var der så ham der. Giske presiserte: «Men jeg er Kosmoramas beste venn og initiativtaker».

Vi trenger en sette-settestatsråd

For Trond Giske er det altså ikke noe problem å skille politikk og vennskap. For Bård Vegar Solhjell er det verre. Da pionerbygget Papirbredden ble åpnet i Drammen i august, var det miljøvernminister Solhjell som gratulerte med dagen og kalte bygget «Drammens flotteste miljøbygg.» En utilslørt hyllest til utbygger og eier der, altså. Og hvem eier Papirbredden? Entra Eiendom.

Det bør altså settes inn en sette-settestatsråd for Bård Vegar Solhjell i saker som berører Entra. For å unngå enda flere forviklinger om inhabilitet bør statsministeren overta ansvaret for Entrasaken selv. Jens Stoltenberg er ihvertfall helt sikkert ikke en av Trond Giskes venner.