Krass kritikk av Giske-kritikere

Martin Kolberg (Ap) ber næringslivstopper som kritiserer partikollega Trond Giskes innblanding i toppansettelser i statseide styrer om selv å vurdere sine egne verv.

Martin Kolberg

Parlamentarisk nestleder i Ap, Martin Kolberg, reagerer sterkt på kronikken fra topplederne i Statoil, Folketrygdfondet og Norsk Institutt for styremedlemmer i avisa fredag.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

– Jeg mener at de som står bak kritikken, og som fortsatt har styreverv på vegne av staten, nå bør vurdere om de er kvalifiserte til dette, når de legger seg ut med Stortingets flertall, sier Kolberg, som er parlamentarisk nestleder i Arbeiderpartiet.

Utspillet kommer i forbindelse med en kronikk i Aftenposten fredag, der sentrale styremedlemmer tar det som ser ut som et oppgjør med næringsministerens eierskapsutøvelelse.

– Jeg tolker den kronikken som en tydelig kritikk av Stortingets flertall, forklarer Kolberg.

Frykter dårligere styrer på grunn av innblanding

Det er styrelederen i Statoil, toppsjefen i Folketrygdfondet og styreleder i Norsk Institutt for styremedlemmer, Grace Reksten Skaugen, blant flere som står bak kronikken.

De frykter at styrene blir dårligere når staten blander seg inn i siste liten når man skal rekruttere nye styrekandidater.

Skaugen er tidligere styreleder for Entra, der Giskes nære venn Rune Olsø til slutt måtte trekke seg. At kritikken kom i dag er tilfeldig, sier Grace Reksten Skaugen til NRK. Hun ønsker ikke å intervjues fordi hun ikke vil ta del i en politisk debatt.

– Hvis ikke hun forstår at dette er et tydelig politisk innlegg i en aktuell politisk sak, så må hun bare tenke om igjen, for det er det det er, legger Kolberg til.

Frp: – Kolberg forsøker å lage en annen virkelighet

Anders Anundsen (Frp), leder i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, synes Martin Kolbergs reaksjon vitner om at Arbeiderpartiet har en dårlig sak:

– Alle som leser kontrollhøringen, mediesakene i forkant og som får med seg hva denne saken egentlig handler om, ser jo at Arbeiderpartiet forsøker å lage en helt annen virkelighet, enn den vi andre ser, og det gjør nok at Ap og Kolberg blir litt ekstra opprørt, sier han.

Per-Kristian Foss (H) sier Kolberg bruker sterke ord, og mener at man ikke kan legge partipolitiske kvalifikasjoner til grunn når styreverv skal fordeles i store børsnoterte internasjonale selskap som Statoil, Telenor og Hydro.

– Det holder ikke å ha vært fylkesvaraordfører i Trøndelag når en skal sitte i et styre i et internasjonalt selskap, sier han, og refererer til hvordan Giske prøvde å få inn Tore O. Sandvik i Telenor-styret.

Foss: – Blir ikke vektet og veiet som de andre

Opposisjonen på Stortinget har tidligere kritisert Trond Giske for å prøve å få inn venner og partikollegaer i Telenor-styret og i Kongsberg Gruppen.

Tidligere denne uka uttalte Høyres Per-Kristian Foss i Stortingets kontroll og konstitusjonskomité sin misnøye med Giskes praksis:

– Vi kritiserer at kandidatene ikke blir behandlet på vanlig måte, at de kommer inn bakveien og på overtid, og derfor ikke blir vektet og veiet slik som andre kandidater til styrene i de store børsnotere, norskeie selskapene, som forvalter milliardverdier for skattebetalerne, sa Foss.