Kronikk

Instabile politikere

Donald Trump brukte sosiale medier til å vinne valget. Arbeiderpartiet og Høyre bruker Instagram til å gjøre alt de kan for å tape valg.

Høyre på instagram

Høyre bruker humor på bildedelingstjenesten Instagram for å nå unge velgere. - Hva med å bruke humor for å si noe politisk, når du endelig styrer landet, liksom? skriver Eirik Bergesen.

Foto: skjermdump / instagram

Hør debatten om Høyre og Arbeiderpartiet på Instagram i Ytring radio søndag klokken 11.

Du har skrapet opp leiebilen, ungene har soleksem, og hotellet ditt er fullt av stolt, norsk ungdom som forbereder grunnlovsfeiringen med å slå hverandre helseløse.

Samtidig poster du et perfekt foto av deg og ektefellen lykkelig duppende i hotellbassenget, på en oppblåsbar rosa flamingo, med hver sin paraplydrink. #drømmesommer #livetsmiler

Pynt på virkeligheten! Det er den første, enkleste og strengt tatt eneste regelen i sosiale medier. Alle gjør det. Bortsett fra Arbeiderpartiet.

Lat som det går bra

Arbeiderpartiet sliter om dagen. De tapte valget og gjør det dårlig på meningsmålingene. De brukte månedsvis på ikke å kvitte seg med Trond Giske, som siden har turnert lokallag som om han er Einar Gerhardsen.

Da må de gjøre som alle andre i sosiale medier – late som det går bra. Jo verre virkelighet, jo større smil og mer skyfri himmel på Instagram.

Partiets Instagramkonto ser ut som den er lagd av en algoritme med deaktivert følelsesfunksjon. Bildene består stort sett av en haug tekstplakater. En av de siste appellerer, ikke til alle i arbeid, alle skal med eller by og land hand i hand, men til å «registrere deg som organdonor».

arbeiderpartiet organdonor
Foto: skjermdump / instagram

Partiorganet som skal bruke sosiale medier til å vinne valg er åpenbart donert bort for lengst. En kunne i det minste valgt kursiv font, solnedgang som bakgrunn og: «registrer deg som organdonor. Carpe Diem. Stø kurs»

Partiets Instagramkonto ser ut som den er lagd av en algoritme med deaktivert følelsesfunksjon.

Noen av postene setter opp tilsynelatende motsetninger mellom venstre- og høyresiden. «Flere på jobb i eldreomsorgen» vs. «Skattekutt til de som har mest». Selv ikke skoledebattanter kommer unna med den. «Pengene skal gå til å gjøre barnehagen bedre».

Ja vel.

#politikk #revidert

En dag har noen tenkt: «Crazy idé, hva med å bruke bilder på Instagram, det har jeg sett noen gjøre». Dermed har Rigmor Aasrud latt seg avbilde, trolig av samme fotograf som tok bildet av Jonas Gahr Støre som hang på alle busstoppene i valgkampen, den hvor det er uklart om han i det hele tatt har lyst til å bli statsminister.

Men verken Jonas eller Rigmor kommer til å henge på Louvre i århundrer, mens måpende turister undrer seg om de smiler eller ikke. Det er i så fall ikke etter å ha sett partiets Instagram-konto.

rigmor nasjonalbudsjett insta
Foto: skjermdump / instagram

Grunnen til at Rigmor trolig ikke smiler står i teksten ved siden av bildet: «Nasjonalbudsjett: Betaler ikke for flere voksne i barnehagene, løper fra løftene om helikopterberedskap og kutter i sykehusbevilgningene. Les hva @jonasgahrs og @rigmorap sier – lenke i bio #arbeiderpartiet #politikk #revidert».

Skal si dette vil få alle jordens bundne trelle opp og til urnene!

Hva med å lære av han #nofilter-politikeren som akkurat tok med seg kjæresten tilbake til terrorregimet hun flyktet fra, og så tok en haug Insta-bilder, hvor alt som smaker sharia var croppet vekk.

Bortsett fra at bildene i seg selv var beviset på at jobbtelefonen likevel ikke lå hjemme. Og akkurat nå sitter det iranske hemmelige politiet og leter gjennom Farmville-app’er og Scorpions-spillelister, på jakt etter noe om atomavtalen med Vesten.

Hva med å lære av han #nofilter-politikeren som akkurat tok med seg kjæresten tilbake til terrorregimet hun flyktet fra?

Lættis politikk

Et sted Iran trygt kan hacke uten å finne spor av politikk er Høyres Instagram-konto. Her er det ingen lenker til revidert nasjonsjonalbudsjett eller sammenstillinger med opposisjonens politikk. Det hadde ikke vært særlig lættis.

Mens ungdomsforeldre på venstresiden er livredde for å be 16-åringen rydde rommet i frykt for at de ender blant den politiske pop-psykologen Jordan Petersons klansmenn, har Høyre gitt sine mest ungdommelige tilgang på Instagram-kontoen. Og låst døra etter seg.

Her er det ingen lenker til revidert nasjonsjonalbudsjett eller sammenstillinger med opposisjonens politikk.

Med seg har de tatt alle partiprogrammene, så ikke det glipper og noe politisk havner på siden.

Kontoen er morsom med sin endeløse rekke «når du endelig-memes». Og mens den internasjonale verdikonservatismens eneste morsomme person, Torbjørn Røe Isaksen, får boltre seg fritt, er spøken at alle de andre er ufrivillig morsomme.

høyre på instagram
Foto: skjermdump / instagram

En av partiets mest omstridte personer de siste årene, Trude Drevland, er kryssklippet inn i en god sommerhilsen. «Ingen lurer seg unna», roper hun fra Allsang på Grensen. Eventuelt bare på bevisets stilling.

Når du endelig sitter i regjering

«Når du endelig skal få møte Helsesista» er gøy. «Når du endelig skal få møte din nye statsråd» med statssekretær Sveinung Rotevatns første møter med justisministre Sylvi Listhaug og Per Sandberg hadde vært gøyere.

høyre, instagram
Foto: skjermdump / instagram

«Når sjefen oppdager at du går med shorts på jobben» er artig. «Når sjefen oppdager at du går med ”Good Journey”-t-skjorte på jobben, når båtflyktninger skal debatteres» ville også vært det.

selfie, høyre
Foto: skjermdump / instagram

«Når selfien ikke går helt som planlagt» er alltids en slager. «Når selfien tatt på ferie i et av verdens verste terrorregimer ikke går helt som planlagt» kunne også slått an.

En post spøker med at avisene har lite å skrive om i sommer og at det er grunnen til at Erna kastet seg inn i en debatt om hvilken pizza som er Bergens beste.

«Når selfien ikke går helt som planlagt» er alltids en slager. «Når selfien tatt på ferie i et av verdens verste terrorregimer ikke går helt som planlagt» kunne også slått an.

Det er den samme politikeren som ikke tok seg tid til å kommentere den kinesiske fredsprisvinneren Liu Xiaobos død. Nettopp fordi det var ferie. Og at det er en menneskerett for en politiker å ta ferie.

Det synes jeg er litt morsomt.

Vill idé: hva med å bruke humor for å si noe politisk? Når du endelig styrer landet, liksom. #denfølelsen.