NRK Meny
Normal

Innesperret som mann – frigitt som kvinne

Chelsea Manning er en av verdens mest kjente varslere, eller forrædere, avhengig av hvem du spør. Helt sikkert er det at hun er et ikon for homo- og transbevegelsen verden over.

Chelsea MAnning poserer for første gang som henne selv siden hun ble løslatt fra fengsel

Dagen etter Chelsea Manning ble løslatt fra milliærfengsel poserte hun for første gang som kvinne på et bilde. «I min heterofile damehverdag kan jeg bare ane hvordan det føles å være født i feil kropp. Attpåtil omgitt av mannlige, innsatte militære», skriver Siri Narverud Moen.

Foto: HANDOUT / Reuters

Siri Narverud Moen er fast musikkspaltist i Ytring på radio og nett.

17. mai var ikke bare iskrem og korpsuniformer. Det var også regnbuer og et kornete, svart-hvitt, snart ikonisk bilde av en amerikansk etterretningsoffiser i blond parykk.

17. mai er IDAHOT. Denne International Day against Homophobia, Transphobia & Biphobia landet på nasjonaldagsdatoen vår fordi 17. mai 1990 fjernet Verdens helseorganisasjon homofili fra lista over sjukdommer.

Sjukdommer!

Så sein som i 1990. Aj, så begrensende vi mennesker velger å opptre mot hverandre.

17. mai i år ble spesielt fordi Chelsea Manning slapp ut på dagen, etter at Barack Obama gjorde om hennes 35 år til sju år i militærfengsel.

Manning ble dømt for å ha lekket hemmeligstemplet militær dokumentasjon. Det mest kjente er opptaket av et helikopterangrep i Bagdad, som drepte flere sivile, deriblant to journalister.

Chelsea Manning Obama

Soldaten Manning identifiserte seg som kvinne allerede i 2010

Foto: AP

Som nyvervet soldat skal Manning ha forsøkt å be overordnede om hjelp i en sterk identitetskrise (det er derfra det kjente sorthvite parykkbildet av henne stammer fra). Kjønnsidentitetsforstyrrelsen, som diagnosen heter, ble kjent da hun før soning offentliggjorde sitt nye navn: Chelsea.

Ei tidslinje over Mannings sak kan du se her. Rapportene om hvordan medfanger og militærfengselet har vært mot henne er forsiktige, etter sterk kritikk om isolat og inhuman behandling da Manning ventet på saken sin. Hun har hatt mentale problemer, slik hun opplevde i tida før hun varslet, og hun forsøkte selvmord to ganger, i fengslet.

I min heterofile damehverdag kan jeg bare ane hvordan det føles å være født i feil kropp.

En side er varslinga og spørsmålet om USA har brutt regler for krig. I tillegg kommer kontroversen rundt retten til å bytte kjønn. I min heterofile damehverdag kan jeg bare ane hvordan det føles å være født i feil kropp. Attpåtil omgitt av mannlige, innsatte militære.

Og om Mannings historie først og fremst kjennes fjern og fascinerende kan de være greit å tenke gjennom grunnen til at dagen mot homofobi ble opprettet: ikke for å feire, men for å bekjempe fordommer. Alle du møter kjemper en kamp du ikke kjenner, si. Så uansett hva du mener om retten til kjønnsbytte: Vær grei og lyttende.

Vær grei og lyttende.

Vi kan jo bare lure på hvordan Hollywoodfilmen eller ei bok om Chelsea Manning kommer til å bli (for de må vel komme?) Plata er allerede her, faktisk. Allerede i 2011 ga Graham Nash (ja, selveste han i Crosby Stills Nash, og noen ganger også Young) ut sin hyllestlåt. Han skrev sangen sammen med James Raymond og ga den undertittelen «The Ballad of Bradley Manning».

Nå er den ute på samleplata «Hugs for Chelsea», hvis inntekter skal gå til å hjelpe Manning med å stable et liv på beina etter hun har brent et par store broer. R.E. Ms Michael Stipe innleder plata med en appell, du hører gitarnestor Thurston Moore sin låt, så vel som rapperen Sammus og fin indierock med Priests.

Manning kalles både varsler, helt og landssviker. Graham Nash legger ingenting imellom om hvilken rolle han mener Manning har påtatt seg i låten «Almost Gone»: «All I did was blow the whistle», synger han. Varsler oversettes som kjent til whistleblower på engelsk. Nash mener mordere behandles bedre enn Manning.

Siri Narverud Moen er kommunikasjonsrådgiver og jobber med musikk- og danseforestillinger. Hun har også vært musikkjournalist og festivalarbeider. Hver uke kobler våre spaltister musikk med politikk og aktualiteter i Ytring på P2 søndag kl. 11. eller i podkast fra nrk.no eller iTunes.