Hopp til innhold
Bradley Manning
Foto: Patrick Semansky / Ap

Saken mot Chelsea Manning

Oppsummert

President Obama vedtok før han gikk av å løslate etterretningsanalytikeren Bradley Manning som i 2010 ble arrestert i Irak, for å ha lekket hemmelige dokumenter til WikilLeaks. Nå heter han Chelsea Manning, og ønsker å leve som kvinne.

 • Varsler får trolig ikke innreise

  WikiLeaks-varsleren Chelsea Manning blir høyst sannsynlig nektet innreise til Australia for å holde en serie foredrag. Manning ble benådet av president Barack Obama i 2017 og slapp å sone å dom på 35 år for å ha lekket fortrolige dokumenter.

 • Chelsea Manning vil bli senator

  Den amerikanske soldaten Chelsea Manning, som i 2013 ble dømt til 35 års fengsel for å ha lekket topphemmelige dokumenter til Wikileaks, vil nå prøve seg i politikken. 30-åringen, som tidligere het Bradley, ble pågrepet i 2010, melder AP

 • Ville skape offentlig debatt

  I sitt første intervju etter å sluppet ut fra amerikansk militærfengsel, forteller Chelsea Manning at hun lekket dokumentene for å skape offentlig debatt. Manning ble dømt til 35 års fengsel for å ha overført over 700.000 dokumenter til Wikileaks.

 • Chelsea Manning er sluppet fri

  Chelsea Manning er sluppet fri, etter sju i år i fengsel som følge av at hun lekket hemmeligheter til Wikileaks, melder BBC. Manning ble opprinnelig dømt til 35 års fengsel, men Barack Obama reduserte straffen før han gikk av som president.

Manningprotester utenfor Det hvite hus.
Bradley Manning risikerte 90 års fengsel, men fikk 35 år for lekkasjene til WikiLeaks.
– Samtidig er 35 år den strengeste straffen som er gitt for å ha lekket hemmelige opplysninger. Amerikanere som på 1980-tallet ga opplysninger til Sovjetunionen, fikk maks 30 år i fengsel, påpeker Anders Tvegård fra Washington.
Flere av Bradley Mannings søttespillere, deriblant hans advokat, kommenterer at Manning i dag ble ble dømt til 35 års fengsel. Direkte fra rundt klokka 19.30.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no