Hopp til innhold

Ferieprestasjoner

Jeg ga opp å ferieprestere et sted mellom kremerte svinekoteletter i mangosaus til femten pers og den store sommerfesten i hagen med 24 millimeter nedbør.

happy friends having dinner at summer garden party happy friends having dinner at summer garden party

GLANSBILDER: I ferien skal vi vise verden hvor flinke vi er til å feriere: hjemmelagde cocktails, perfekt grillmat og kulturelle opplevelser. «Og alt må dokumenteres. Pics or it didn`t happen,» skriver Ytrings spaltist Lene Wikander. (Illustrasjonsfoto)

Foto: lev dolgachov

Lene Wikander er spaltist i Ytring, på radio og nett.

Endelig sommerferie! Nå skal vi virkelig kose oss, tilbringe høyglanspolert kvalitetstid med familie og venner, grille alle de fancy oppskriftene vi har sett på Instagram, spise krabber med nymoderne avokadotilbehør, pille jordbær på gamlemåten, nyte lange sommernetter med hjemmelagde cocktails og selvfølgelig i tillegg reise bort på en liten utenlandstur pakket med kulturelle og sporty opplevelser for hele familien. Og alt må dokumenteres. Pics or it didn`t happen.

Undersøkelsen Reisepuls 2017, som har kartlagt nordmenns ferievaner og ikke minst forventninger, viser blant annet at det er viktigere for folk i dag at feriestedet har trådløst internett enn svømmebasseng.

Men problemet med forventninger oppstår som kjent oftest først når de skal innfris. Det er i spennet mellom fancy grillmatbilder på Instagram og de kremerte restene av svinekotelettene du glemte på grillen fordi en eller annen hylende unge eller smellfeit brunsnegl most mellom tærne inne i flikkflakken din, distraherte deg i det avgjørende øyeblikket mellom godt stekt og full kremasjon. Sistnevnte brunsnegleksempel er forresten så underlig spesifikt fordi det er selvopplevd.

Det er viktigere for folk i dag at feriestedet har trådløst internett enn svømmebasseng.

Eller når drømmene om svalende sjøbad og blikkstille hav møter brennmaneter i trynet, 15 grader i vannet og regnskyll som fra dommedag selv. Og ikke å forglemme når bildene i reisebrosjyren møter speedomoten blant tyske turistmenn i bar overkropp, og appetitten din på alle de idylliske strandrestauranten du halser rundt på etter Facebooktips fra venner og bekjente som har vært der før.

Det er i dette spennet at sommerferier flest utspiller seg. Ifølge Reisepuls 2017 oppgir nesten fire av fem nordmenn at de skal på sommerferie i år. I gjennomsnitt oppgir vi at vi skal bruke 40 200 kroner, mot 39 400 kroner på samme tidspunkt i fjor.

57 prosent av dem som skal på ferie, skal utenlands og de utenlandsturene skal helst være fylt av heftige opplevelser man både kan poste på nett underveis, og kan fortelle om når man er tilbake på jobb. 38 prosent oppgir at de skal være hjemme i ferien. Her gjelder samme dokumentasjonskrav. Og med årets reke- og avokadopriser, ser jeg ikke bort fra at det blir like dyrt også.

Våg å være mislykka.

Ferielykken er noe vi forventes å prestere på lik linje med alle de andre vellykkethets­prosjektene vi viser frem i sosiale medier. Jeg ga opp å ferieprestere et sted mellom kremerte svinekoteletter i mangosaus til femten pers og den store sommerfesten i hagen med 24 millimeter nedbør.

Det finnes en formel for lykke: Lykke = virkeligheten minus forventningen. Når livet ditt i virkeligheten arter seg bedre enn forventet, opplever du lykke. Når det arter seg verre enn forventet, opplever du ulykke.

Lykketyranniet handler om å skru opp forventningene for å skape et bunnløst og kunstig behov for enda mer lykke, så man ikke skal føle seg så mislykket. Og alle vet jo at å være mislykket er det verste man kan vederfares i dagens norske samfunn.

Mine ferietips for i år er derfor: Senk forventningene, slutt å ferieprestere, våg å være mislykka, få en fin ferie.

God sommerferie!

Følg debatten: Twitter og Facebook