Hopp til innhold
Replikk

Et enkelt spørsmål til en statsråd

Kjære miljøvernminister Tine Sundtoft: Hvor høye skal de norske klimautslippene være i 2020?

tine sundtoft

Den relativt ferske klima- og miljøvernminsteren Tine Sundtoft (H) avkreves tallfestet svar om Norges klimamål fra MDGs stortingsrepresentant Rasmus Hansson.

Foto: Johansen, Erik / NTB scanpix

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Spørsmålet over burde være enkelt å svare på, men så langt har svaret bare vært tåkeprat. Forrige uke vedtok Stortinget å forplikte Norge til nye utslippskutt i Kyoto-avtalen, hvor norske utslipp for hvert av årene 2013-2020 skal være 16 prosent lavere enn i 1990. Vi har en stor jobb foran oss.

Eller har vi det? Debatten i Stortinget viste nemlig på nytt hvordan både rødgrønne og borgerlige regjeringer over lang tid har villedet velgerne om hva som egentlig er norsk klimapolitikk.

LES OGSÅ: Enighet om å forlenge Kyoto-avtalen

Forvirrende

Mange politikere ynder å omtale Norge som et foregangsland i klimapolitikken, og våre ambisjoner høres ved første øyekast svært høye ut. I klimaforliket heter det at Norge skal kutte 30 prosent av utslippene innen 2020. To tredeler av dette kuttet skal tas innenlands.

For å henge med i debatten om norsk klimapolitikk må man ha god språkforståelse. Ikke i norsk eller engelsk, men i stoltenbergsk.

Rasmus Hansson

Men for å henge med i debatten om norsk klimapolitikk må man ha god språkforståelse. Ikke i norsk eller engelsk, men i stoltenbergsk. For mens første del av målet er regnet i forhold til hva utslippene var i 1990, er andre del regnet i forhold til hva som kunne skjedd hvis vi ikke gjorde noe som helst. Realiteten er at man i 2020 vil kunne ha innfridd klimaforliket gjennom bare å kutte fem prosent av norske utslipp fra 1990-nivået.

Alle må bidra

Det er på høy tid å kalle en spade for en spade. Vi har ikke klart å oppfylle en gang de beskjedne forpliktelsene vi tok på oss i den første Kyotoavtalen. I stedet har vi kjøpt oss ut av problemene gjennom storstilt kvotehandel i utlandet med tvilsom effekt.

I stedet for dagens tåkeprat, trenger vi klare mål for hvor mange tonn klimagasser Norge skal slippe ut i 2020 og 2050.

Rasmus Hansson

For å løse klimaproblemene er alle deler av samfunnet nødt til å bidra. Hvordan skal det være mulig, når ikke en gang klima- og miljøvernministeren kan svare i Stortinget for hvor høye de samlede utslippene skal være i 2020? Vi trenger derfor et nytt klimaforlik med ambisiøse mål som tar utgangspunkt i FNs anbefalinger. I stedet for dagens tåkeprat, trenger vi klare mål for hvor mange tonn klimagasser Norge skal slippe ut i 2020 og 2050. Det vil vise hvor mye utslippene må ned år for år. Først da blir det mulig for Stortinget og velgerne å føre reell kontroll med norsk klimapolitikk.