Hopp til innhold

Enighet om å forlenge Kyoto-avtalen

Landene på FNs klimakonferanse i Qatar er enige om å forlenge Kyoto-avtalen om kutt i klimagassutslippene. – En viktig avtale, men vi har ennå ikke avtalen vi virkelig trenger, sier miljøvernminister Bård Vegar Solhjell.

MIljøvernminister Bård Vegar Solhjell om at landene under klimakonferansen i Doha er enige om en forlenging av Kyoto-avtalen

SE VIDEO: Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell om at landene ble enige om en forlengelse av Kyoto-avtalen.

CO₂ i atmosfæren
424,6 ppm
1,5-gradersmålet
+1,12 °C
Les mer  om klima
Eivind Molde i Doha

Etter tolv dager med tøffe forhandlinger er landene enige, kunngjorde ledelsen for klimamøtet i Qatars hovedstad Doha lørdag ettermiddag.

Nesten 200 land går med på «Kyoto 2», og forlenger med det Kyoto-avtalen for å bekjempe global oppvarming til 2020.

Den nåværende Kyoto-avtalen, som utløper ved nyttår, er den eneste eksisterende klimaavtalen som forplikter land til å kutte i klimagassutslippene.

Ifølge nyhetsbyrået DPA inneholder forlengelsen ingen skjerpelse av klimaforpliktelsene.

Omfatter bare 15 prosent

– Det er en viktig avtale, fordi den reduserer utslipp i Norge og andre rike land, sier Norges miljøvernminister Bård Vegar Solhjell til NRK i Doha.

– Men den avtalen vi virkelig trenger, med USA og Kina, og som kan ta det globale problemet vi nå ser på Filippinene og USA på alvor og virkelig ta tak i klimaproblemet – den har vi ikke ennå, konstaterer han.

(Saken fortsetter under bildet)

Folk begynner å forlate plenumssalen i Doha etter at forlengelsen av Kyoto-avtalen er vedtatt

FORLATER SALEN: Folk begynner å forlate den store plenumssalen i Qatar National Convention Centre i Doha etter at forlengelsen av Kyoto-avtalen er vedtatt.

Foto: Eivind Molde / NRK

Forlengelsen av Kyoto-avtalen omfatter bare 15 prosent av verdens klimagassutslipp, fordi Canada, Japan, New Zealand og Russland har valgt å ikke være med på forlengelsen.

USA har aldri tatt del i Kyoto-avtalen, delvis fordi avtalen ikke omfattet Kina og andre land med raskt voksende økonomier.

Flere land sikter nå mot 2015 og en avtale som skal omfatte alle verdens land og tre i kraft når «Kyoto 2» utgår.

Mye usikkerhet

Norge har sammen med Brasil hatt ansvar for å lede prosessen med å få til en forlengelse av Kyoto-avtalen.

Natt til lørdag la Norges miljøvernminister Bård Vegar Solhjell og hans brasilianske kollega Louis Figueiredo frem et forslag til avtaletekst.

– Vi la frem en tekst i natt, og det har vært mye usikkerhet rundt den. Jeg følte at det var en bred støtte, sier Norges miljøvernminister Bård Vegar Solhjell til NRK.

(Saken fortsetter under bildet)

Ola Skaalvik Elvevold, Silje Lundberg, Henrik Harboe og Harald Dovland

VENTET PÅ AVKLARING: Miljøvernere og byråkrater ventet på avklaring i Doha. Fv.: Ola Skaalvik Elvevold fra Naturvernforbundet, Silje Lundberg i Natur og Ungdom og Henrik Harboe og Harald Dovland fra Miljøverndepartementet.

Foto: Eivind Molde / NRK

Et stort plenumsmøte hvor avtalen avtaleforslaget skulle drøftes skulle starte klokken 08.00, men kom først i gang ved 12.30-tiden.

Da NRK snakket med Solhjell klokken 16.20 lørdag, var han svært frustrert over utviklingen i forhandlingene.

Knappe 35 minutter senere skrev han «Kyoto 2 vedtatt» på Twitter.

Konferanseleder skar igjennom

Abdullah bin Hamad Al-Attiyah, Qatars visestatsminister og møteleder for klimakonferansen i Doha

BANKET IGJENNOM: Konferansens leder, Qatars visestatsminister Abdullah bin Hamad al-Attiyah, tvang til slutt frem et kompromiss.

Foto: KARIM JAAFAR / Afp

Den største striden i Doha gjaldt såkalte overskuddskvoter, det vil si rett til utslipp som land har til rådighet etter den første Kyoto-perioden fra 2008 til 2012.

Ifølge Solhjell var det særlig Russland som ville blokkere en forlengelse av avtalen.

Konferansens leder, Qatars visestatsminister Abdullah bin Hamad al-Attiyah, tvang til slutt frem et kompromiss.

– Til slutt skar salen og lederen av konferansen igjennom, og det hele ble vedtatt med applaus, forteller han.

(Saken fortsetter under videoen)

Lars Haltbrekken, leder i Norges Naturvernforbund, om at landene under klimaforhandlingene i Doha ble enige om å forlenge Kyoto-avtalen

SE VIDEO: Lars Haltbrekken, leder i Norges Naturvernforbund, mener verden må mobilisere for å kunne få til klimakutt.

– I ferd med å glippe

Leder Lars Haltbrekken i Norges Naturvernforbund er glad for at det ble en forlengelse av Kyoto-avtalen, men mener det på langt nær er nok.

– Utslippskuttene som ligger på bordet er ikke nok til å forhindre dramatiske klimaendringer. Det er bra vi har fått en videreføring av Kyotoprotokollen, men sannheten er at sjansen for å unngå svært alvorlige klimaendringer er i ferd med å glippe ut av hendene på oss, sier Haltbrekken til NRK.

Han vedgår at det blir vanskelig å få med land som Kina og USA på en forpliktende internasjonal avtale om store kutt i klimagassutslippene.

– Det trengs en sterk mobilisering fra Norge, fra andre land og fra mennesker rundt omkring på hele kloden for å få på plass en avtale i 2015, som nå er målet konstaterer Haltbrekken.

Trine Skei Grande

GRATULERER: – Det er grunn til å gratulere vår miljøvernminister Bård Vegard Solhjell med hans bidrag, sier Venstres partileder Trine Skei Grande.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix
Hanna E. Marcussen

IKKE NOK: – Avtalen er milevis unna det som er nødvendig for å kutte utslippene tilstrekkelig, sier Hanna E. Marcussen i Miljøpartiet De Grønne.

Foto: Rune Baashus

Neste år kommer det en ny rapport fra verdens fremste klimaeksperter. Haltbrekken håper den vil fungere som en alarmklokke overfor verdens statsledere, og mane til handling for klimasaken.

– Hvis ikke står både mennesker og natur overfor alvorlige konsekvenser, mener lederen for Norges Naturvernforbund

Miljøstiftelsen Bellona roser miljøvernministeren for å ha klart å få til en forlengelse av Kyoto-avtalen.

– Han gikk inn i dette med en offensiv tilnærming, og ut fra de forutsetningene kan man si at han leverer på overtid, sier Bellona-leder Frederic Hauge i en pressemelding.

Også Bellona kritiserer de 200 landene som har deltatt på klimatoppmøtet for ikke å «levere et godt nok resultat», og Hauge karakteriserer toppmøtet som «et dysfunksjonelt borettslag».

– Alternativet var verre

Venstre mener det er positivt at det er oppnådd enighet i om å forlenge Kyoto-avtalen.

– Det er også grunn til å gratulere vår miljøvernminister Bård Vegard Solhjell med hans bidrag til å få på plass en klimaavtale vi nå kan bygge videre på, sier Venstres partileder Trine Skei Grande.

– Selv om det er svært beklagelig at viktige land som Kina og USA ikke ønsker å forplikte seg til CO2-kutt, er den avtalen 200 land nå har inngått noe å bygge videre på. Alternativet hadde vært at man ikke kom frem til en avtale og det hadde vært betydelig verre, mener Grande.

Også miljøpartiet De Grønne mener miljøvernminister Solhjell gjorde en god jobb i Doha, og at forlengelsen av Kyoto-avtalen var viktig å få til.

– Likevel er avtalen milevis unna det som er nødvendig for å kutte utslippene tilstrekkelig, sier Hanna E. Marcussen som er nasjonal talskvinne for partiet.