Kronikk

Det er lett å forstå Jensens ønske om å være et annet sted på mandag

Mye står på spill uansett utfall når dommen i en av de mest omtalte straffesakene de siste årene leses opp på mandag.

Eirik Jensen på rettssakens siste dag

Eirik Jensen på rettssakens siste dag. Dommeren har pålagt Eirik Jensen å møte når dommen leses opp på mandag.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Blir han funnet skyldig i alle tiltalepunkter risikerer Eirik Jensen lovens strengeste straff – 21 år i fengsel.

Skulle det bli utfallet er det et kraftig slag i ansiktet på en mann som hele veien har hevdet sin uskyld. Men ikke bare for Jensen personlig; mange vil mene at hele politietatens omdømme står på spill. Blir en av deres mest betrodde tjenestemenn dømt for korrupsjon og medvirkning til narkotikakriminalitet vil det utvilsomt være svekkelse av norsk politis troverdighet.

Men også dersom Jensen blir frifunnet vil saken uansett være en kraftig ripe i lakken for en hardt prøvet politietat.

En prøvelse

Med dette som bakteppe kan nok de fleste sette seg inn i Jensens ønske om å være et helt annet sted enn i sal 250 mandag.

Men slik blir det trolig ikke. Dommer Kim Heger skal denne uken ha gjort Jensens forsvarere oppmerksomme på domstolslovens regler, og pålagt eks-politimannen å møte når dommen skal avsies.

Det betyr at Jensen etter alt å dømme blir å finne på sin faste plass, mellom sine advokater, mens dommerne leser opp sine konklusjoner. Få meter unna vil et tallrikt pressekorps og en rekke publikummere sitte, alle med blikket stivt festet på både Jensen og Cappelen. Det hele er ventet å ta minst fire timer, og det sier seg selv at seansen vil bli en prøvelse for de tiltalte, uansett utfall.

Vil ikke fotograferes

Men loven er lik for alle, og det er ikke første gang en tiltalt må møte til domsavsigelse mot sin vilje. Jensen har gitt uttrykkelig beskjed om at han ikke vil fotograferes denne dagen, og det vil naturligvis bli etterkommet av pressekorpset. Han kan likevel ikke unngå det faktum at han vil være i sentrum for alles oppmerksomhet.

Det ligger an til noen spennende og nervepirrende timer i Oslo tingrett. Mest for de tiltalte selvsagt, og spesielt for den tidligere politimannen.

Følg NRK Debatt på Facebook og Twitter