NRK Meny
Normal

Dommeren har pålagt Eirik Jensen å møte når dommen leses opp

Mandag kommer den foreløpige konklusjonen i en av de mest omtalte straffesakene de siste årene. Eirik Jensen skal ha fått beskjed fra dommerne om at han er pliktig til å møte i Oslo tingrett under den om lag fire timer lange opplesningen av dommen.

Eirik Jensen under prosedyrer

PÅKJENNING: Eirik Jensen har flere ganger gitt uttrykk for at den omfattende rettsprosessen mot ham har vært en stor belastning. Her er han under den avsluttende delen av rettssaken i Oslo tingrett.

Foto: Patrick da Silva Sæther / NRK

Den pensjonerte politimannen Eirik Jensen risikerer lovens strengeste straff om han mandag blir dømt for grov korrupsjon og medvirkning til narkotikaforbrytelse. Saken har fått enorm oppmerksomhet i norske medier etter at den smalt i 2014.

Jensen, som nekter straffskyld for de mest alvorlige tiltalepunktene, har flere ganger uttrykt at han opplever det massive trykket rundt saken som en stor belastning.

Det er ventet at opplesningen av den svært omfattende tingrettsdommen, som begynner klokken 09.30 mandag morgen, kommer til å ta hele fire timer.

Etter det NRK forstår skal Eirik Jensen gjennom sine forsvarere ha undersøkt muligheten for at han skal få slippe å være til stede i rettssal 250 under opplesningen av dommen.

Prosedyrer i rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen

Eirik Jensen skal ha undersøkt muligheten for å være et annet sted enn i rettssal 250 når dommen leses opp. Her er han flankert av sine forsvarere John Christian Elden (t.v.) og Arild Holden.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Har fått beskjed om å møte

Oslo tingrett opplyser til NRK at dommerne har gitt Jensen beskjed om at de tiltalte er pliktig til å møte, i henhold til domstolsloven.

På spørsmål om dette innebærer at Jensen har spurt om å få slippe å møte i retten, svarer tingretten at «det har vært et tema».

Rettssaken mot Gjermund Cappelen og Eirik Jensen i Oslo tingrett.

Tingrettsdommer Kim Heger har gitt Eirik Jensen og Gjermund Cappelen beskjed om at de må møte i retten på mandag.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

I den forbindelse har forsvarerne blitt opplyst om møteplikten, opplyser Oslo tingrett.

– Eirik Jensen er stevnet og er pålagt å møte, skriver Jensens forsvarer Arild Holden i en SMS til NRK.

På spørsmål om dette betyr at Eirik Jensen har ytret et ønske om å ikke være til stede, svarer Holden:

– Jeg vil ikke kommentere dette nå.

Avgjørelsen kommer til slutt

Møteplikten er blant er regulert av domstolslovens paragraf 159 a, annet ledd.

Her heter det blant annet at den siktede er pliktig til å møte i rettsmøtet hvor dommen avsies, dersom den forkynnes ved opplesning. Dette omhandles også i straffeprosesslovens paragraf 85.

Oslo tingrett har besluttet at den endelige slutningen i dommen skal leses opp til slutt, og det er ikke vanskelig å tenke seg at ventetiden vil bli en prøvelse for 60-åringen.

Den pensjonerte politimannen var stort til stede i den fem måneder lange rettssaken, men ga flere ganger uttrykk for at han var lei av Spesialenhetens terping på detaljer rundt SMS-er og eposter Jensen utvekslet med storsmugleren Gjermund Cappelen.

Oslo tingrett har gitt pressen lov til å filme mandagens domsavsigelse. Gjennom sine forsvarere har Jensen på forhånd formidlet at han ikke ønsker å la seg filme, dersom han faktisk er i retten, opplyser Redaktørforeningen.

Cappelen tillater filming

Medtiltalte Gjermund Cappelen har på sin side gitt tillatelse til å la seg fotografere. Mens Eirik Jensen ble løslatt i mai 2014, har Cappelen vært i politiets varetekt siden han ble pågrepet i desember 2013.

Cappelens forsvarer Benedict de Vibe sier til NRK at hans klient kommer til å møte i retten på mandag.

– Om han hadde sagt nei så ville han blitt hentet av politiet uansett, sier de Vibe.

– Er det noen av de tiltalte som har bedt om å få slippe å møte?

– Jeg vet bare at det foreligger en uttalelse fra dommer Heger om at retten forutsetter at de tiltalte møter, sier de Vibe som ikke vil si noe mer om dette.

Gjermund Cappelen mellom sine forsvarere Benedict de Vibe og Kaja de Vibe Malling

Narkotiltalte Gjermund Cappelen har tillatt fotografering i forbindelse med mandagens domsavsigelse. Her med forsvarerne Benedict de Vibe og Kaja de Vibe Malling.

Foto: Patrick da Silva Sæther / NRK

– Kan i prinsippet pågripes

Ina Strømstad er medlem av dommernes mediegruppe. Hun forteller at Jensen i utgangspunktet være til stede i rettssal 250 når dommen forkynnes. I praksis håndheves imidlertid ikke regelverket like strengt.

– Han har plikt til å møte, og kan i prinsippet pågripes hvis han ikke møter. Jeg sier i prinsippet, fordi det vanlige om en tiltalt ikke møter til en domsavsigelse er at vi forkynner dommen på en annen måte, sier Strømstad, og forklarer at dette kan løses ved at politiet formidler dommen.

Ina Strømstad

Ina Strømstad er tingrettsdommer i Oslo tingrett og medlem av dommernes mediegruppe.

Foto: Kirsti Haga Honningsøy / NRK

Strømstad utdyper hva hun mener med at Jensen «i prinsippet» kan pågripes om han ikke møter i retten.

– Jeg har aldri vært borti at man faktisk gjør det. Om man har innkalt til en domsavsigelse bruker man ikke politiets ressurser på å pågripe, man vil heller bruke de ressursene til å forkynne dommen.

Strømstad påpeker også at det politiet og Kriminalomsorgens ansvar om en domfelt ikke møter til eventuell soning.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger