Hopp til innhold

Canada og Cohen

Landet hvor det flerkulturelle er en del av det nasjonale selvbildet, har fostret mange store artister. I forrige uke døde den største av dem alle.

FILES-US-CANADA-MUSIC-COHEN-OBIT

Leonard Cohen, her avbildet i Paris i 2012, døde torsdag 10. november. Han ble 82 år gammel.

Foto: JOEL SAGET / Afp

Knut Schreiner er fast musikkspaltist i Ytring på radio og nett.

Det har vært mye USA denne høsten. Så mye, at det har absorbert de omliggende landene. Først Mexico, under valgkampen. Og så, da valgresultatet var klart: Canada.

Canadas nettside for innvandring brøt sammen av overbelastning, fra horder av amerikanere som ville flykte fra Donald Trump.

Nordmenns allmennkunnskap om USA er etter hvert blitt ganske stor. Vi vet hvordan valgsystemet deres fungerer, vi vet hva rust-beltet er, og vi kjenner til de kulturelle forskjellene på menneskene som bor her, og de som bor i San Francisco eller New York.

Kjennskapen til Canada derimot, er langt mer begrenset. De fleste nordmenn må nok foreta et googlesøk når de skal stave navnet på landets statsminister, Justin Trudeau.

Den kanadiske statsministeren og Usas nye president framstår som politiske motpoler i Nord-Amerika. Trudeau er ung og liberal, en erklært feminist som er tilhenger av fri abort, og har til og med foreslått å legalisere marihuana.

Canada har multikulturalisme som en grunnleggende del av sin nasjonale identitet.

Det kanadiske samfunnet er høyt rangert på FNs liste over land med høy livskvalitet, med høy levestandard, levealder og utdanningsnivå. På grunn av sin historie, to offisielle språk og befolkningssammensetningen, har Canada multikulturalisme som en grunnleggende del av sin nasjonale identitet.

Muligens motivert av liberal narkotikapolitikk, var raplegenden Snoop Dogg en av dem som har meldt flytting til Canada. Han postet et bilde på Twitter av Torontos berømte skyline, med teksten: Mitt nye hjem.

Han var en av mange celebriteter som drømte om å se en kvinne innta Presidentkontoret.

Miley Cyrus, tidligere kjent som Disney-stjernen Hannah Montana, delte en video der hun gråt over Hillarys tap. Lady Gaga poserte med en plakat med påskriften «I want to live in a country of kindness».

Så å si alle popstjernene hadde noe å si om valget på sosiale medier, og alt var negativt. Ariana Grande, Katy Perry og mange flere venstrevridde celebriteter delte tårer, sinne og fordømmelse. Et par dager før valget, var det selve dronningen Beyoncé som ga sin støtte til Hillary.

Det er forståelig at mange amerikanske kulturfolk nå kan tenke seg å flytte til Canada.

Men det hjalp ikke Hillary å ha Madonna, Springsteen, Bon Jovi, Robert De Niro og de største navnene i underholdningsverden på sin side. Eksperter mener nå at effekten var stikk motsatt.

Disse rike kjendisene bare bekreftet virkelighetsoppfatningen til Trump-velgerne – de er en del av den samme vellykkede eliten, en del av problemet, som gjør at de selv ikke har en jobb å gå til, eller noen framtidsutsikter.

Ønsker man seg ekte forandring, må man se helt andre steder enn Hollywood. Stjerner bak behagelige solbriller, med privatfly og store hus i Los Angeles, uten forståelse av hvordan livet er i «det ekte Amerika», står som symbol på et delt samfunn.

Det kan minne om et poeng i boka «Frp-koden» av Magnus Marsdal. Hvis den norske kultureliten advarer folk mot å stemme på Frp; så gir man bare næring til et hat som allerede finnes der.

Men det er forståelig at mange amerikanske kulturfolk nå kan tenke seg å flytte til Canada. Landet er ikke bare kjent for sin vakre natur. Canada har også bygget seg opp til å bli et kontemporært sentrum for film, kunst, litteratur, dans, teater og ikke minst musikk.

Listen over kjente kanadiske musikere er lang, og går fra dagens største hitmakere som Drake og The Weeknd, via Bryan Adams, Shania Twain og Céline Dion til Joni Mitchell og Neil Young.

Ønsker man seg ekte forandring, må man se helt andre steder enn Hollywood.

Men på fredag kom den triste nyheten om at den kanskje største kanadiske musikeren, Leonard Cohen, var gått bort.

Og da var det Canadas statsminister Justin Trudeau, som hyllet ham i en rørende minnetale:

Han sa: «Leonard Cohen er like relevant i dag som han var på sekstitallet. Hans evne til å levendegjøre det store og komplekse området av menneskelig følelse, gjør ham til en av de mest innflytelsesrike og holdbare musikerne noensinne»

I 2003 fikk Cohen Canadas høyeste ordensutmerkelse, «Companion of the Order of Canada», for sitt bidrag til landet og menneskeheten.

82 år gamle Cohen rakk å gi ut sitt siste album den samme høsten som vi fulgte den amerikanske valgkampen. Tittelen var, passende nok: «You want it darker».

Hver uke kobler Knut Schreiner musikk med politikk og aktualiteter i Ytring på P2 søndag kl. 11. Dette innslaget ble sendt den 13.11.16. Schreiner er musikkredaktør i Tidal, musiker (kjent fra band som Kåre and the Cavemen, Euroboys, Turboneger) og kultursosiolog.