Kronikk

Angrepet mot det frie ord

Det er ingen sikrere bevis på en tapt sak enn når man ser seg nødt til å ta til våpen i kampen mot pennen. Det viser også en feighet det er vanskelig å beskrive.

Støtteaksjoner etter angrepet på Charlie Hebdo

Bildet viser støtteaksjoner i Paris etter angrepet på satireavisen Charlie Hebdo.

Foto: VALERY HACHE / Afp

Jeg har aldri vært noen stor fan av karikaturer, selv om jeg må innrømme at jeg kan se nødvendigheten av å sette ting på spissen for å skape et større rom for debatt i sentrum. Dette er noe jeg sakte, men sikkert har måtte innrømme for meg selv etter jeg i 2010 sto i spissen for demonstrasjonen mot karikaturtegningene publisert av Dagbladet.

Kanskje jeg har blitt voksen? Eller kanskje bare mer tolerant for uenighet. Jeg vet ikke. Jeg har i hvert fall lært meg å tåle det å bli krenket.

Handler om deg og meg

Samtidig syntes jeg det er viktig at karikaturer skal ha en nyhetsverdi. I 2010 så jeg ikke nyhetsverdien av karikaturer av vår profet, men når jeg ser hvordan folk har blitt drept, såret og forfulgt på grunn av dem så må jeg innse at det er en nyhetsverdi i seg selv. Det handler om ytringsfriheten. Det handler om deg og meg.

Dette er en karikatur jeg har sansen for. Jeg delte den i 2012 og igjen i dag. Karikaturen setter fingeren på offermentaliteten til islamister som både føler seg forfulgt og samtidig gir verden hundrevis av grunner til å forfølge dem.

Det handler om ytringsfriheten. Det handler om deg og meg.

Yousef Assidiq

Det var karikaturer som denne som var planlagt i det nye nummeret til Charlie Hebdo. Der ønsket de ifølge nyhetsdekningen i dag å sette søkelyset på islamismen og dens herjinger. Igjen klarte terroristene som eksemplifisert i karikaturen å skyte seg selv i foten. De er sinte på at de blir fremstilt som barbarer, og forsvarer seg ved å begå en barbarisk handling.

FØLG UTVIKLINGEN I PARIS: NRKs Nyhetssenter

Hold hodet kaldt

Nå har hele verden blitt obs på Charlie Hebdo, hele verden har forstått betydningen av det de driver med, og hele verden er opprørt over det bestialske angrepet på det frie ordet og nedslaktingen av dem som tar det i bruk. Det er vel vanskelig å finne sterkere bevis for at pennen alltid vil vinne over sverdet? Du kan drepe tegneren eller forfatteren, men budskapet vil bestå.

Jeg er glad i ytringsfriheten og jeg bruker den aktivt. Det ville vært hyklersk om jeg skulle kreve å ha friheten til å ytre meg samtidig som jeg ønsket å sensurere og innskrenke den samme friheten hos andre. Derfor håper jeg at mediehus både i Norge og resten av verden holder hodet kaldt og ikke lar seg sensurere eller skremme til taushet. Jeg er villig til å forsvare det frie ord med livet som innsats og ville uten å nøle stilt meg opp som vegg foran ethvert nyhetsbyrå skulle det komme trusler.

Laster Twitter-innhold

Nå håper jeg andre mediebyråer har mot til å trykke denne karikaturen av IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi som Charlie Hebdo publiserte på Twitter bare en halvtime før angrepet startet. Jeg håper også at det planlagte nummeret av Charlie Hebdo blir publisert til tross for angrepet – noe annet ville vært å la terroristene få viljen sin, og det er ingen tjent med.