Hopp til innhold

Slik blir din trådløse strømhverdag

Allerede til neste år kan de første produktene som klarer å overføre strøm over avstand være tilgjengelig i butikken. Prototyper av mobiltelefoner, laptoper og TVer som får strøm trådløst er klare.

Witricity
Foto: Witricity

Tådløs strøm

Slik kan stua di se ut om noen år.

Foto: Source: Witricity/Aaron Atentio/Global Staff

Tenk deg at du sitter i sofaen og ser på TV. Mobiltelefonen lader mens den ligger i lomma di. Laptopen du har på stuebordet går heller aldri tom fordi den lades kontinuerlig. TVen har verken stygge lyd- og bildekabler eller en strømkabel.

Se innslaget på Tekno på NRK2 kl 21.30 mandag 2. november.

- Teknologien virker i dag, sier Eric Giler, adm. dir. i Witricity.

- Vanligvis tar det tolv til atten måneder før produsentene tar i bruk ny teknologi, så de første produktene kan dukke opp i løpet av neste år.

Flere meter

Vi besøker det Boston-baserte selskapet Witiricity. De holder til i et anonymt kontorbygg ti minutters kjøring fra MIT, hvor utviklingen av den trådløse strømoverføringen startet. Professor Marin Soljačić og hans team ved universitetet demonstrerte i 2007 at strøm kan overføres to meter. Det er ingen teoretisk grense for hvor langt man kan overføre strømmen, men det er en praktisk grense som er avhengig av størrelse på apparatet, strømstyrken og virkningsgraden.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Professor Soljačić og hans MIT-team

Professor Soljačić og hans team ved MIT demonstrerer trådløs strøm i 2007

Foto: MIT

- Han var så lei av at konas mobiltelefon gikk tom for strøm hver natt fordi hun glemte å sette den i laderen, forteller Giler som har ansvaret for å selge teknologien til produsentene av elektronikk. I tillegg til bekvemmeligheten med slippe å gå tom for strøm og kabelrot, mener Giler det også er kostnads- og miljøaspekt ved oppfinnelsen.

- Det koster 250 Euro å produsere 1 kWh fra vanlige AA-batterier. Det er 2000 ganger mer effektivt å få strøm trådløst, så jeg håper det vil hjelpe miljøet også.

Sikkerhet

Han viser oss hvordan et vanlig trådløst keyboard og en trådløs mus kan få strøm gjennom bordet. Batteriene er erstatten av en kobberspole som fanger inn strøm ved hjelp av et magnetfelt som lages av en større spole på undersiden av bordplaten. På så små avstander er strømtapet minimalt, under 5 prosent. På to meter kan man tape over halvparten av effekten.

- Hvor trygt er dette?

Eric Giler

Eric Giler, adm. dir. i Witricity demonstrerer en trådløs TV.

Foto: Per Ingvar Rognes

- Magnetfeltet vi bruker er har omtrent samme intensitet som jordas magnetfelt, sier Giler og demonstrerer hvor trygt det er ved å gå mellom en spole og TVen den gir strøm til på en meters avstand. TVen forsetter å fungerer mens han står i magnetfeltet.

- Jeg er som luft for TVen. TVen virker som normalt og jeg virker som normalt.

Kraftige magnetfelt kan påvirke kroppen vår. Men i motsetning til stråling fra radiosendere ,som også kan overføre strøm trådløst, regnes små magnetfelt som trygge for mennesker. I følge Verdens helseorganisasjon kan magnetiske felt påvirke kalsiumtransporten inn og ut av celler, men det er uvisst om det har betydning for helsa vår.