ESA har planer om forskningsstasjon på Månen

Den internasjonale romstasjonen går snart ut på dato. I romfartsmiljøet er det nå flere som tror Månen blir det neste stedet for en fast forskningsstasjon.

Landsby på Månen

ESA annonserte før jul planer om å bygge en landsby på Månen innen 2030.

Foto: Illustrasjon: ESA/FOSTER + PARTNERS / NTB Tema

Bosettinger på Månen, hvor det bor astronauter i måneder om gangen, kan bli en realitet i løpet av de neste tiårene. Det konkluderte forskere, ingeniører og eksperter fra industrien med på en konferanse i regi av Den europeiske romfartsorganisasjonen ESA i Nederland like før jul, skriver Sciencealert.

Store 3D-printere skal «skrive ut» bygninger astronautene kan bo og forske i. Dette arbeidet kan starte allerede om fem år.

Det er mange interessante ideer om framtidas romsatsinger akkurat nå, sier avdelingsdirektør ved Norsk Romsenter, Terje Wahl til NRK.

– Det er definitivt tida for å finne ut hva som skal bli det nye store etter Den internasjonale romstasjonen.

3D-printede oppblåsbare kupler på Månen

3D-printede oppblåsbare kupler som dekkes av løsmasser fra månens overflate, regolith, er blant planene til den europeiske romfartsorganisasjonen ESA.

Foto: Illustrasjon: ESA/Foster + Partners / NTB Tema

Går ut på dato i 2024

De siste 20 åra har romstasjonen ISS vært det store internasjonale fellesprosjektet i rommet.

Men i 2024 går den rett og slett ut på dato fordi de ulike delene ikke er sertifisert til å vare lenger.

Terje Wahl

Terje Wahl er avdelingsdirektør ved Norsk Romsenter.

Foto: Trude Eng

Det er to store ting som har dukka opp de siste åra som gjør Månen interessant, mener Wahl. Det ene er 3D-printing.

– Alt tyder på at man vil kunne sende opp maskiner som kan bygge opp ting med sand og stein fra månen.

Det andre er at det er oppdaga is på Månen, som man tidligere trodde var helt tørr.

– Det betyr at man kan lage vann og kan bruke det, eller man kan splitte det til hydrogen og oksygen og få rakettdrivstoff.

Mellomstasjon på vei til Mars

– I ESAs strategi for utforsking av rommet er Månen et prioritert mål for mennesker på vei til Mars, sier Kathy Laurini fra NASA til Space.com.

Ifølge Sciencealert er Månen ansett som det beste stedet å mellomlande på vei til Mars. Forskere fra MIT har regna ut at romfartøy kan ta av fra jorda med 68 prosent mindre masse hvis de stopper på Månen og henter mesteparten av drivstoffet de trenger.

Men alt dette styres av storpolitikken. I desember 2016 møtes de europeiske ministrene med ansvar for romfart for å bestemme hva de skal satse på framover. Men:

– Europa selv er for liten til å dra dette lasset alene. De er avhengige av å ha NASA med på laget, sier Terje Wahl.

Det betyr at den neste amerikanske presidenten vil avgjøre hva som skal bli menneskenes neste store romfartssatsing.

Hva skjer med Ikke gjør dette hjemme-huset i den siste episoden denne sesongen? Alle de foregående husene har endt i ett flammehav, så hva skjer denne gangen? Mens sprengstoffekspert Roar og kjemiker Morten slår seg sammen for å prøve å lage vann fra bunnen av, går programlederne Rune og Torfinn vitenskapelig til verks for å undersøke om banning hjelper mot fysisk smerte. (8:8)
Vi er "på nett" så å si hele døgnet. Vi tvittrer, snap'er, spiller, teller skritt, handler og søker etter nyheter. Denne aktiviteten overvåkes av aktører som samler inn enorme datamengder om oss. Det ligger store gevinster, men også viktige fremskritt i BIG DATA! (2:4)
Humor, livsstil og intelligens gir status hos menn - og damer faller for det. Marens gjenværende beilere viser fram nye sider når de skal prøve seg under panseret på en Volvo 240. (5:6)