Anklages for politisk sensur

Twitter skal ha stengt kontoer som er kritiske mot den franske presidenten.

Sarkozy

Fem twitter-kontoer som var kritiske mot Nicolas Sarkozy er stengt i kjølvannet av presidentvalgkampen.

Foto: Scanpix

Fem kontoer på Twitter som kritiserer eller gjør narr av Frankrikes president har blitt stengt.

Felles for disse kontoene er at de var kritiske mot Sarkozy, presidentvalgkampen, regjeringen, og at de alle parodierte presidenten.

Den sittende presidenten bekreftet 15. februar at han stiller til gjenvalg i det franske valget til våren.

Allerede dagen etter, 16. februar, ble de fem twitter-kontoene stengt. Nå anklages Sarkozy og nettsamfunnet for å ha drevet politisk sensur i Frankrike.

– Dårlig nytt for ytringsfriheten på nett

Bare timer før Sarkozys nominasjon som kandidat til presidentvalget i april, ble Sarkozys første offisielle twitter-konto opprettet.

Der oppfordret han folk til å følge med på TV-intervjuet hvor han skulle lanserte sitt kandidatur.

To døgn etter annonseringen var kontoene @_nicolassarkozy, @mafranceforte, @fortefrance, @sarkozycaSuffit, og @sarkozycestifini stengt, ifølge SVT.

Ifølge «Internet without borders», eller «Internett uten grenser» var kontoene snarere et forsøk på å parodiere presidenten, enn å gi seg ut for å være ham.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Sarkozy

Frankrikes president Nicolas Sarkozy har for alvor kastet seg inn i valgkampen og er nå på Twitter.

Foto: MAL Langsdon / Reuters

– Opplagt sensur

Internett uten grenser anklager verdens største mikrobloggingstjeneste for å ha drevet politisk sensur.

– Denne opplagte sensuren som ble utført av Twitter bare timer etter Nicolas Sarkozys offentliggjorde sitt presidentkandidatur, bekymrer Internett uten grenser og felleskapet av den elektroniske ytringsfriheten i Frankrike. Å opprette en offisiell konto for president Nicolas Sarkozy betyr på ingen måte at andre twitter-kontoer som kritiserer eller parodierer presidenten skal stenges for bruk, sier gruppen i en uttalelse, ifølge nettavisen ZDNet.

Twitter har klare retningslinjer for kontoer som parodierer andre. Så lenge brukerne ikke med hensikt prøver å lure andre Twitter-brukere til å tro at de representerer den personen de gir seg ut som, er det innenfor reglementet, og kontoen kan stå.

Samtidig skal ikke det sosiale mediet, ifølge dem selv, overvåke kontoer. Vanligvis blir kontoer sperret etter å ha mottatt en eller flere klager på brukeren.

En av kontoene som er stengt er @_nicolassarkozy som har eksistert siden 2010. Den satiriske nettavisen kaboul.fr, som er innhaver av kontoen, sier at Twitter i en e-post hevdet at de mottok klager på mail om at kontoen hadde upassende innhold, og at kontoen gir et klart uttrykk for å være Sarkozy.

Dette avviser kaboul.fr som hevder det er åpenbart at kontoen er humoristisk og parodierende, særlig om man leser beskrivelsen av hvem som besitter kontoen.

SISTE NYTT

Siste nytt