Hopp til innhold

Rekorddonasjon til Wikipedia

I høst truet Wikipedia med å legge ut blanke sider i protest mot den nye «anti-pirat»-loven SOPA. Nå jubler de over en rekordstor donasjon på 118 millioner kroner.

Jimmy Wales

James Wales, grunnleggeren av Wikipedia, er kritisk til SOPA-forslaget.

Foto: Wikimedia Israel

wikipedia

Wikipedia er verdens 5. største nettside, med 470 millioner unike brukere hver måned.

Foto: Alexander Nordby / NRK
SUE GARNER - WIKIMEDIA

Leder i Wikimedia, Sue Gardner, er fornøyd med rekorddonasjonen.

Foto: EMMANUEL DUNAND / Afp

Etter at lovforslaget SOPA ble fremmet i USA i oktober i fjor, gikk Wikipedias grunnlegger James Wales ut og truet med å legge ut blanke sider på nettstedet.

– Det blir helt håpløst å drive Wikipedia med den typer restriksjoner som er foreslått i USA, sier leder i Wikimedia Norge, Jarle Vines til NRK.no.

Han forteller at Wikimedia Norge støtter Italia og andre land med restriksjoner på ytringsfriheten, men tror ikke Norge vil komme i en lignende situasjon.

– Ytringsfriheten er god her i Norge, sier han.

Ønsker mer til Norge

Wikipedia er verdens 5. største nettsted med 470 millioner unike brukere hver måned, og er utelukkende drevet av donasjoner. Over én million mennesker fra land over hele verden har i høstens kampanje donert små og store summer

– Det er gledelig med så mye penger til Wikipedia, det hadde ikke fungert så godt som det gjør uten, sier Vines.

I fjor ga giverglade nordmenn over 700.000 kr til den internasjonale kampanjen, men Vines skulle ønske at det kom mer til den norske stiftelsen.

– Nordmenn er generelt flinke til å gi, men det meste går til den internasjonale stiftelsen. Men vi håper og tror at noe av det kommer til oss, sier han.

Leder i Wikimedia Foundations, Sue Gardner, er meget fornøyd med årets innsamling.

– Dette er vår mest suksessfulle kampanje noensinne, og modellen vi har brukt fungerer fantastisk godt, sier hun.

De mange donasjonene spenner fra noen få kroner til store beløp på flere millioner. Blant de største bidragene er Google-grunnlegger Sergey Brins og kona Anne Wojcickis, som gjennom sin stiftelse ga en halv million dollar.

– Folk liker Wikipedia, og de bruker det. Derfor gir de gjerne litt penger for å fortsette å bruke det. Jeg er veldig takknemlig overfor våre brukere, og jeg lover at vi skal bruke pengene både godt og fornuftig, sier Gardner.

Nytt system og bedre servere

Wikimedias budsjett for 2011–2012 er på 28,3 millioner, og det resterende beløpet regner de å inn i løpet av året. Pengene skal gå til å installere nye, samt oppgradere gamle servere. Wikipedias mobiltjenester skal også utvikles ytterligere.

– Vi begynte med kampanjen i 2003, og fra 2008 og fram til i dag har donasjonene mangedoblet seg fra 27 til 118 millioner kroner, sier Gardner.

Publiseringssystemet på nettsiden skal også legges om, så det blir lettere for brukerne å redigere de over 20 millioner sakene.

– Terskelen for å bli bruker er for høy i dag, fordi systemet ser vanskelig ut med mye koder. En enklere programvare vil bli den viktigste satsingen framover, sier Jarle Vines til NRK.no.