NRK Meny
Normal

11-åring fant 30.000 år gammel mammut

Den nest best bevarte mammut-kroppen i paleontologihistorien ble nylig funnet i Russland.

Russia Mammoth Found

Forskerne tror mammuten kan ha bli drept av mennesker for 30.000 år siden.

Foto: Sergei Gorbunov / Ap

Yevgeney Salinder rusla rundt i nærheten av værstasjonen Sopkarga i Taymyr-distriktet helt nord i Russland da han oppdaga noe utenom det vanlige.

Elleveåringen snubla plutselig over det som viste seg å være levningene av en 30.000 år gammel mammut.

Et halvt tonn med levninger

Det var ikke bare skjelettrester Yevgeney - eller Zhenya, som han blir kalt - oppdaga, restene av mammuten veier over 500 kilo.

Dette inkluderer høyre del av kroppen med bløtvev, hud og hår, et øre, en støttann, kjønnsorgan, og diverse bein.

Mammutten levde for rundt 30.000 år siden, og døde som 15-16 åring.

Oppkalt etter finneren

Zehnya varsla foreldrene om funnet, og de tok kontakt med forskere som brukte en uke på å få mammutlevningene ut av permafrosten.

De ble deretter transportert til Dudinka, hvor det ble fastslått at det var snakk om den best bevarte mammutkroppen som har blitt oppdaga siden 1901. Og Zhenya får sin rettmessige del av æren.

– På tross av at det i forskningskretser ikke er vanlig praksis å gi navn til levningene av forhistoriske dyr, har vi valgt å kalle den Zhenya etter finneren. Offisielt vi den bli kalt Sopkarginsky-mammuten, sier sjef for Russian Academy of Sciences' zoologiinstitutt, Alexei Tikhonov, til The Moscow News.

Snart skal mammutlevningene fraktes til Moskva for å bli studert av Russlands ledende paleontologer, før den blir frakta tilbake til det som skal bli siste hvilested - Taymyr naturhistoriske museum.

Vi har tidligere skrevet om de russiske og japanske forskerne som planlegger å klone en mammut, det har foreløpig ikke kommet noe informasjon som knytter det nye funnet til disse planene.