Enda nærmere mammut-kloning

Nå har forskere funnet mammut-vevet de trenger for å gjenskape gigantdyret i løpet av fire år.

ullhåra mammut

Det begynner å bli noen år siden den ullhåra mammuten rusla rundt på Jorda, men om noen år kan det svære elefantdyret nok en gang bli å se i levende live.

Foto: Tracy O

For et år siden annonserte forskere at de kunne klone mammuten - alt de trengte var en nedfrosset bløtvevsprøve.

Nå tror de at de har funnet mammutrestene de trenger i permafrosten i Sibir.

Med elefant som surrogatmor

Professor Akira Iritani prøvde allerede på nittitallet å klone mammuter, men fikk ikke utnytta mammutvevet fra den Sibirske tundraen grunnet kuldeskader på cellene.

I 2008 utvikla Dr. Teruhiko Wakayama ved Riken Centre for Developmental Biology en teknikk som gjorde ham i stand til å klone en mus fra cellene til en mus som hadde vært nedfrosset i 16 år.

Iritani vil bruke Wakayamas teknikk for å identifisere kjernen i potensielt brukbare mammutceller, før han trekker ut de friske cellekjernene.

Cellekjernene vil bli plassert i eggcellene til en afrikansk elefant som vil fungere som mammutens surrogatmor.

Den Kyoto-baserte forskeren regner med at det vil ta to år før elefanten kan befruktes, og med en drektighetsperiode på 600 dager vil det da ta 4 år før en mammut eventuelt fødes.

Gjenskapes fra lårbein

Mammutlårbeinet som skal brukes ble funnet allerede i august, men rapporten som viser at dette materialet med stor sannsynlighet er brukbart kom først nå, ifølge Physorg.com.

Sven Valla, professor i molekylær genetikk ved NTNU, fortalte tidligere i år til NRK.no at han ikke syntes dette hørtes usannsynlig ut.

– Hvis de skal klare det i løpet av fire år må de ha kommet lenger enn jeg trodde, men at de lykkes er jo plausibelt rent teoretisk.

På det tidspunktet påpekte han at alt kom til å stå på om de fant celler med hele arvemassen intakt, noe de nå altså håper å ha gjort.

Men selv om det ikke er noe miljø i Norge som har fokusert veldig på akkurat denne typen forskning, mente Valla at dette hadde vært mulig - også for dem.

– Hadde vi bestemt oss så hadde vi fått det til. Det er ikke noe hokus pokus.