Hopp til innhold

Mastedemonstrant valgt inn for Venstre, men vil ikke bli medlem

Synnøve Kvamme i Hardangeraksjonen blir lokalpolitiker de neste fire årene.

Synnøve Kvamme på Torgallmenningen

BLIR POLITIKER: Synnøve Kvamme i Hardangeraksjonen.

Foto: Ingfrid Fossåskaret/NRK

Ingebjørg Winjum

TROR PÅ SYNNØVE: Ordførerkandidat Ingebjørg Winjum.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Den profilerte aksjonisten, som nylig ble dømt i Nordhordland tingrett etter en demonstrasjon mot kraftlinjen Sima-Samnanger, stod på fjerdeplass på Venstres liste til kommunevalget i Granvin.

20-åringen ble kumulert opp til tredjeplass, og blir nå en av fem Venstre-representanter i kommunestyret de neste fire årene, etter at partiet gjorde et brakvalg av de sjeldne i Arbeiderpartiets fravær .

- Vil ikke sverge lojalitet

- Veldig kjekt å få den tilliten fra folket, så det ser jeg frem til. Det var en gledelig overraskelse, sier Kvamme til NRK.no.

Men aksjonisten er ikke medlem av partiet, og har heller ikke til hensikt å bli det.

- Hvis ikke jeg er nødt til det, vil jeg ikke melde meg inn med det første. Jeg vil være litt forsiktig med å sverge lojalitet til ett parti, sier Kvamme.

Får støtte av ordførerkandidat

- Synnøve trenger ikke melde seg inn i Venstre, selv om hun er valgt inn. Det står hun helt fritt til, sier Venstres listetopp og ordførerkandidat, Ingebjørg Winjum, som selv spurte Kvamme om å stille på listen.

- Men har hun forpliktet seg til å følge Venstres program i perioden?

Synnøve Kvamme som blir arrestert av poitiet

ARRESTERT OG DØMT_ Synnøve Kvamme er dømt til 10.000 kroner i bot eller 20 dager i fengsel etter denne demonstrasjonen i sommer.

Foto: Arnstein Karlsen

- Nei, ikke sånn direkte. Hun har sagt ja til å stå på listen. Men jeg regner med at hun i det store og det hele følger det vi har i programmet, sier Winjum.

- Engasjert i mer enn master

Kvamme selv ser det paradoksale i at hun nå selv blir lokalpolitiker, samtidig som hun fronter en bevegelse delvis tuftet på politikerforakt.

- For min del har det mer provosert meg til at jeg vil være med på å forhindre at slike ting skjer, og jeg håper det samme gjelder mange andre ungdommer i Granvin, sier Kvamme.

Winjum sier hun er trygg på at masteaksjonisten vil være en ressurs for Venstre i kommunestyret.

- Hun kan engasjere seg i mer enn bare master i Hardanger, sier ordførerkandidaten.

- Nok å ta tak i

Den engasjerte 20-åringen sier hun fremover vil jobbe for etablering av en båthavn i Granvin, flere boliger for unge, rassikring, bedre veier og bedre tilrettelegging for næringsliv knyttet til turisme.

- Det er nok av spennende ting ta tak i, sier Kvamme.