Hopp til innhold

Vil bygge flomtunnel og kraftverk i Odda

Ordføreren i Odda vil regulere Opo-vassdraget for å unngå skader ved en ny flom. Innbyggerne på sørsiden av Sandvinvatnet er redd planene vil ta for lang tid.

Opoelva i Odda

VIL FLOMSIKRE: Odda-ordfører John Opdal (H) vil regulere Opo-vassdraget ved hjelp av kraftverk og flomtunnel.

Foto: 03030-tipsar

Vannet har de siste dagene fosset nedover Opovassdraget i Odda kommune. På sørsiden av Sandvinvatnet flyter allerede bøene over av vann, og vannet er faretruende nærme husene. Under oktoberflommen fikk 85 hus der store skader.

Huset til Elin Sandvin

SKADET: Huset til Kjell og Marit Riise ble ødelagt av flommen i fjor.

Foto: Privat

Under oktoberflommen i fjor måtte foreldrene til Einar Riise flykte fra hjemmet sitt ved vassdraget.

– Å leve i usikkerheten om at det kommer til å skje igjen, at vi ikke vet når, men at det kan skje kjapt, det er grunnen til at vi er nødt til å gjøre noe, sier Einar Riise, som selv også bor på Sandvin.

LES OGSÅ: Kan bli ny fare for storflom seinere i sommer

– God løsning for elven

For å unngå like store ødeleggelser igjen, ønsker kommunen nå å flomsikre vassdraget ved å bygge flomtunnel og kraftverk.

John Opdal i Odda

HAR STORE PLANER FOR FLOMSIKRING: John Opdal (H) har store planer for hvordan han kan flomsikre Opovassdraget. Her er han avbildet foran arbeidet rundt elven etter storflommen i oktober i fjor.

Foto: Kjell Jøran Hansen / NRK

– Dette vil være en veldig god løsning for å holde et stabilt nivå på Sandvinvatnet, seier ordfører i Odda, John Opdal (H).

Opdal ønsker å starte arbeidet så fort som mulig.

– Vi må gjøre noe på sikt og jo fortere vi kan gjøre det, jo bedre er det. Her er det snakk om å sikre både liv og eiendom. Det vil nok ta litt tid, men det er en prosess som jeg mener må settes i gang så fort som mulig, sier Opdal.

LES OGSÅ: Mindre regn enn ventet i flere flområder

– Handler om å være eller ikke være

Riise mener det er viktig at tiltaket kommer på plass så raskt som mulig, men er redd prosjektet er alt for omfattende.

sørsida av sandvinvatnet

FLOMMER OVER: På sørsida av Sandvinvatnet flommer vannet nå over markene.

Foto: NRK

– Det er et flott initiativ at de nå kommer på banen. Men det er et dyrt prosjekt, og det er jo alltid snakk om penger for å få ting til. For vår del er fokuset på å få en kulvert til på siden nede i vassdraget til for å bli kvitt dette vannet, sier han.

– Hvor viktig er det at ting skjer raskt?

– Det handler nesten om å være eller å ikke være, det. Sånn som det er nå fylles elven opp ganske kjapt med nedbør, og bolighusene blir totalvrak, sier Riise.

LES OGSÅ: Denne brua er stengt på grunn av fare for flom

NRK anbefaler