Hopp til innhold

Denne brua er stengt på grunn av fare for flom

Det er varslet storflom flere steder i Sør-Norge. Unik dronevideo fra Odda viser hvor store vannmengdene er.

Luftfoto: Arvid Aga. Opoelva. Hjøllobrua. Sanvin. Oversvømt bø/jorde.

VARSLET FLOM: Norges vassdrag og energidirektorat er spesielt bekymret for storflom i Odda og på Voss. Disse bildene er tatt fredag ettermiddag i Odda. FILMET AV: Arvid Aga.

Det er meldt høye temperaturer i Sør-Norge de neste dagene, det gjør at snøen i fjellet smelter i rekordfart. I kombinasjon med regn, frykter folk i Odda at en ny flom vil ramme dem.

– Ved Sandvin, i øvre del av Opo er vannet kommet opp på jordet, forteller nærmeste nabo til elva, Elin Sandvin.

Dronevideoen øverst i artikkelen er tatt fredag ettermiddag. Bildene viser blant annet området ved Sandvin, i øvre del av elva Opo og Hjøllobrua som Odda kommune besluttet å stenge fredag ettermiddag, på grunn av de stigende vannmengdene i elva.

Broen vil være stengt over helgen.

  • Følg med NVEs flomvarsel her

(Artikkelen fortsetter under bildene)

Disse stedene er utsatt

Det er meldt høye temperaturer i Sør-Norge de neste dagene, det gjør at snøen i fjellet smelter i rekordfart. I kombinasjon med regn kan situasjonen forverre seg enkelte steder, forteller Brigt Samdal i Norges vassdrag og energidirektorat (NVE).

Opoelva 030715

MYE VANN: Opoelva i Odda hadde klokken 13.00 i dag mye vann. Bildet er tatt ved Hjøllobra i Odda.

Foto: 03030-tipser

– Det er flere områder som bekymrer oss. Opo i Odda og Vosso på Voss, er spesielt utsatt for storflom, forteller Samdal.

Norges vassdrag og energidirektorat (NVE) har i dag oppgradert varselnivået til oransje. Det er det neste høyeste av de fire nivåene på skalaen.

Det kan innebære omfattende oversvømmelser og flomskader utsatte steder.

Varselet gjelder deler av fylkene Aust-Agder, Buskerud, Hordaland, Møre og Romsdal, Oppland, Rogaland, Sogn og Fjordane og Telemark.

Doblet på ett døgn

Flere steder i landet er vannføringen doblet på bare noen få dager. I Odda skal vannmengden i Opo ha doblet seg fra i går til i dag.

I Møre og Romsdal er Rauma-vassdraget betydelig utsatt for flom, informerer Tuomo Saloranta, flomvakt i NVE.

Sannsynligheten for stor flom er også større enn vanlig flere steder i indre Troms, i indre strøk nord i Nordland og i vestlige fjellområder på Øst- og Sørlandet.