Hopp til innhold

Kan bli ny fare for storflom seinere i sommer

Det kan se ut som at den største flomfaren på Vestlandet er over for denne gang. Det er betryggende for innbyggerne langs de berørte vassdragene. NVE kan imidlertid ikke garantere at faren er over for godt.

Verner Eide

OPO SOM NÆRMESTE NABO: Verner Eide er en av dem som har Opovassdraget rett utenfor huset. I fjor var han vitne til at storflommen tok med seg husene til tre av naboene hans. I morgen blir farenivået på Vestlandet nedjustert, og Eide kan puste lettet ut – for denne gang.

Foto: Runa Victoria Engen / NRK

Regnet som var meldt i dag, og som skulle bidra til at blant andre Opovassdraget skulle gå over sine bredder, ble mindre enn fryktet.

Kan ikke utelukke ny storflom

Fra og med i morgen blir farenivået for flom nedjustert fra oransje nivå på Vestlandet.

– Den skal gå ned til gult nivå fra i morgen av. Det betyr at det fortsatt er fare for flom, og vi skal ha fokus på at vi ikke slipper garden helt ned, sier Brigt Samdal, regionsjef i NVE.

Brigt Samdal, regionsjef NVE

FØLGER NØYE MED: Regionsjef i NVE, Brigt Samdal er en av dem som følger nøye med på utviklingen i vassdragene på Vestlandet.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

Selv om farenivået blir nedjustert, er det ingen garanti for at en storflom ikke kan ramme Vestlandet seinere i sommer.

– Selv om den største toppen i forhold til snøsmelting sannsynligvis nå er nådd, ligger det fortsatt mye snø igjen på fjellet. Får vi nye stigende temperaturer og en påfølgende regnværsperiode, kan vi få en lignende situasjon. Forhåpentligvis vil den ikke være like alvorlig, sier han.

NVE har sammen med de rammede kommunene etter fjorårets flom arbeidet med ulike tiltak for å sikre de utsatte stedene for flomskader. Flommen i år har så langt ikke forårsaket noen skader.

– Vi har hatt syv måneder med hardt arbeid etter flommen i oktober, og det er godt å se at dette arbeidet holder og at det nytter å gjennomføre slike krisetiltak som vi har gjort, sier Samdal.

– Føler meg trygg

Verner Eide hadde elven på dørstokken i oktober i fjor, og tre av hans nærmeste naboer mistet husene sine. Forhåpentligvis slipper han å oppleve en flom i samme skala på nytt i år.

– Da vi så alt elven hadde tatt med seg, da fikk vi sjokk. Selvfølgelig sitter det i ennå, sier han.

Opo i Odda

NEDJUSTERER FARENIVÅET: NVE nedjusterer i morgen farenivået for flom på Vestlandet. Bildet er tatt tidligere i dag av Opovassdraget i Odda.

Foto: Runa Victoria Engen / NRK

– Men jeg føler meg veldig trygg nå, det gjør jeg, sier Eide.

Han er glad for at regnet som var meldt, ikke kom likevel.

– Jeg er lettet. Jeg tenker at innerst inne er jeg ikke redd, men du går gjerne med en liten angst hele tiden. Det kan jo bli verre enn det som er meldt, sier han.