Hopp til innhold

Unge Høyre: – Nå skal vi rydde opp

Unge Høyre skal rydde opp etter narkotika-avsløringene i Bergen. – Nå skal tilliten bygges opp igjen, seier leder Paul Joakim Sandøy.

Unge Høyre skal rydde opp etter narkotika-avsløringene i Bergen. – Nå skal tilliten bygges opp igjen, seier leder Paul Joakim Sandøy.

SKAL VÆRE TRYGT: Leder Paul Joakim Sandøy i Unge Høyre vil nå overbevise foreldre om at det er trygt å være politisk aktiv i deres organisasjon.

I dag møtte Sandøy flere medier for å snakke om narkoavsløringene i Bergen.

– Dette er en trist sak som har preget Unge Høyre. Vår viktigste oppgave blir nå å gjenopprette tilliten, slik at foreldre kan være sikre på at unge kan engasjere seg i politisk arbeid i trygge rammer, sier Sandøy til NRK.no.

I går ble det kjent at en politisk rådgiver for byrådet i Bergen trekker seg, fordi rådgiveren er mistenkt for bruk av narkotika. Samtidig trakk tre medlemmer seg fra arbeidsutvalget i Hordaland Unge Høyre, etter å ha vært inne til avhør i saken.

Forstår at de trekker seg

– De har selv valgt å trekke seg, men jeg har forståelse for at de trekker seg, sier Sandøy.

Han påpeker at alle de involverte nå har trukket seg fra sine verv, og sier at organisasjonen skal velge nye medlemmer til arbeidsutvalget.

Sandøy sier han av prinsipp ikke vil uttale seg om sitt privatliv før han ble leder i Unge Høyre, men forsikrer at han ikke har røykt hasj etter at ble valgt til leder.

Lederen har selv bakgrunn fra Unge Høyre i Hordaland, men sier han er svært overrasket over avsløringene om bruk av narkotika.

Han slår fast at politiaksjonen viser at det er et hasjmiljø blant unge i Bergen.

Sandøy avviser at Unge Høyre har unngått å snakke om den store narkotikasaken som er under opprulling i Bergen.

– Vi har sendt ut informasjon underveis, men vår prioritet har vært å ta oss av de involverte, sier Sandøy.

– Viktig å rydde opp

Sandøy sa fredag at Unge Høyre ser svært alvorlig på opplysningene om at medlemmer er siktet for narkotikabruk.

– Som leder i organisasjonen er jeg opptatt av at foreldre skal føle seg sikre på at unges politiske engasjement skjer innenfor trygge rammer. Dersom det viser seg å være en ukultur i Bergen og Hordaland Unge Høyre, er det viktig å rydde opp i denne, sa Unge Høyre-lederen.

Christopher Amundsen Wand

MØTE MED FORELDRE: Generalsekretær Christopher Wand i Unge Høyre sier det om kort tid blir holdt et møte for medlemmer og deres foreldre.

Foto: Tomas Moss / ICU

Generalsekretær Christopher Wand i Unge Høyre dro til Bergen samme dag som Skutle og to andre med partitilknytning satt i avhør og ble siktet.

– Jeg dro til Bergen for å orientere meg om saken og støtte de involverte. Dette er en svært trist sak for Unge Høyre i Bergen og Hordaland, det er klart at stemningen er preget av det, sier Wand til NRK.

Sandøy varslet at alle medlemmer og foresatte i Hordaland skulle inviteres til et møte i regi av Bergen og Hordaland Høyre, og lokallagene har også varslet ulike tiltak etter at seks personer med tilknytning til partiet er involvert i narkotikasaken.

– Møtet er ikke holdt enda, men vil bli avholdt i nær fremtid, sier Wand, som opplyser at det ikke er konkretisert hvilke tiltak det vil bli snakk om.

Kritikk fra flere hold

Høyre-ledelsen har fått kritikk fra flere hold, blant annet fra rusforskere og politisk opposisjon i Bergen, for å ha overreagert i forhold til lovbruddenes alvorlighetsgrad.

NRK har siden torsdag gjort en rekke forsøk på å nå sentrale Unge Høyre-medlemmer, men med unntak av pressemeldingen fra Sandøy har alle avstått fra å uttale seg.

Tidligere Unge Høyre-topper i Bergen sier til NRK at de fra sin tid i lokallaget ikke kjenner igjen de liberale holdningene til cannabisbruk som de siste dagers avsløringer kan tolkes som en indikasjon på.

Bergen Unge Høyre vedtok i 2012 en resolusjon for legalisering av cannabis. Høyre-ledelsen står steilt på nulltoleransen for narkotikabruk.

Liv Kari Eskeland

IKKE MUNNKURV: Liv Kari Eskeland sier hun ikke kjenner til at Unge Høyre er pålagt noen form for munnkurv av dem som håndterer saken i moderpartiet.

Foto: Dag Harald Kvammen Andersen / NRK

Wand vil ikke svare på hvordan han synes saken er håndtert, og om han mener det er skapt et inntrykk av at Unge Høyre er umyndiggjort av partiledelsen i saken.

– Unge Høyre har som Høyre har en nulltoleranse på bruk av narkotika, nøyer han seg med å si.

– Ingen munnkurv

Liv Kari Eskeland, leder i Hordaland Høyre, sier hun ikke kjenner til at Unge Høyre er pålagt noen form for munnkurv av dem som håndterer saken i moderpartiet.

Ifølge Bergens Tidende skal partiledelsen ha bedt stortingspolitikerne om å avstå fra å delta i diskusjonen.