Hopp til innhold

Ubåtvraket skal tømmes for olje

Til våren skal all tungoljen tappes ut av den tyske ubåten U-864, som ligger på havbunnen utenfor Fedje. De nye undersøkelsene rundt vraket starter i desember.

u-864

USIKKERHET: Den tyske ubåten var lastet med 65 tonn flytende kvikksølv og var på vei til Japan da den ble senket utenfor Fedje.

Foto: Geoconsult/Kystverket

Kristin Handeland

SPENT: Fedje-ordfører Kristin Handeland er svært spent på de nye prøveresultatene.

Det er DOF Subsea som har fått begge oppdragene. Avtalen om oljetømming og nye utredninger har en verdi på rundt 55 millioner kroner. Dermed er ubåtregningen oppe i ca. 125 millioner kroner etter funnet i 2003, skriver bt.no.

– Oljetømmingen ser jeg som et forarbeid til de nye undersøkelsene. Det er jo bra at det skjer, men det er jo kvikksølvet vi er aller mest redd for, sier Fedje-ordfører Kristin Handeland (Ap) til NRK.no.

– Oljen må uansett ut

– For å si det enkelt og greit: Ubåtvraket utgjør en enormt stor miljørisiko, sier Handeland.

De nye undersøkelsene skal nok en gang kartlegge forurensningen rundt ubåtvraket og vil danne grunnlag for en endelig beslutning om ubåtvraket skal dekkes til eller tømmes for den giftige kvikksølvlasten.

LES MER: To alternativ for Fedje-ubåten | Frykter jordskjelv kan føre til kvikksølv-lekkasje utenfor Fedje

– Oljen må uansett ut av vraket, uavhengig av hvilken metode som blir valgt for den videre sikringen av U-864, sier beredskapsdirektør Johan Marius Ly i Kystverket til bt.no.

Spent på prøver fra havbunnen

Handeland sier innbyggerne på Fedje er svært spent på resultatene fra de nye undersøkelsene.

– Denne undersøkelsen er større og mer omfattende enn de som tidligere er gjort. Blant annet skal det tas prøver lenger nede i havsedimentene enn før. Det vil kunne gi et svar på om forurensingen er større enn det vi tror i dag, sier Fedje-ordføreren til NRK.no.

Den endelige avgjørelsen om tildekking eller uthenting av kvikksølvet vil tidligst foreligge i 2014, elleve år etter at vraket ble funnet.

LES OGSÅ: Frykter jordskjelv kan føre til kvikksølv-lekkasje utenfor Fedje | Vil gi bort «fuktskadd» miljøbombe

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.