Hopp til innhold

Trafikklys skaper kaos på populær turistvei

Det ble totalt stopp langs riksvei 13 i over en time da trafikklysene sviktet i dag: – Dette skjer minst en gang i uken, sier beboer.

Kø langs riksvei 13

FULLT STOPP: Det ble fullt stopp langs riksvei 13 da trafikklysene sviktet.

Foto: TALE HAUSO / NRK

Riksveien er en svært populær turistrute som frakter tusenvis av turister og reisende gjennom Hardanger hver sommer. Tidligere i år kom to av strekningene langs av veien på NRKs kåring over Norges verste vei.

Statens vegvesen har prøvd flere tiltak for bedre trafikken langs riksveien. I fjor sommer startet de manuell dirigering og på høsten satte de opp midlertidige trafikklys. Dette fungerte så bra at de tidligere i år satte opp permanente trafikklys på en del av strekningen.

I formiddag sluknet det ene lyset, mens det i motsatt retning begynte å blinke gult. Dette førte til kaos på den allerede dårlige veien.

Ordfører i Ullensvang herad, Solfrid Borge, frykter for bilistenes sikkerhet når lysene svikter.

– Dette er direkte trafikkfarlig, lyset må fungere nå som sommertrafikken starter for fullt. Det er så stor trafikk her at en sitter nesten med hjertet i halsen når ikke lyset fungerer, sier Borge.

– Skjer minst en gang i uka

Lyset sluknet på den verst tenkelige tiden, nemlig midt på dagen. Det er større pågang langs veien enn vanlig, særlig i turistsesongen. En av dem som var vitne til kaoset var Jarle Vikane, han er selv fastboende langs veien.

– Vi kom kjørende mot Kinsarvik og så plutselig det blinket gult på trafikklyset. Da vi kom frem til et av de smaleste partiene så vi to trailere som stod på hver side. Det var flere hundre biler bak og mange hadde campingvogn. Så da stod vi der da, sier Vikane.

Blinkende trafikklys på riksvei 13

BLINKET GULT: Det ene trafikklyset sluknet mens det andre bare blinket gult.

Foto: TALE HAUSO / NRK

Der ble de stående og vente en times tid før køen omsider begynte å bevege seg igjen. Vikane kan fortelle at det ikke er første gang lysene langs riksveien svikter.

– Når lysene fungerer flyter det ganske bra, men minst en gang i uka er det trøbbel med lysene. Det har vært mye tull med dem i det siste.

Les også: På denne vegen må redde turistar ha hjelp kvar dag

Jobber med ny løsning

Byggeleder for elektrokontrakt i Statens vegvesen, Johannes Øydvin, sier det var elektronikken som førte til dagens problemer.

– Det var noe i elektronikken som gjorde at modemet hengte seg opp. Dette førte til at lysene ikke snakket sammen. Da sluknet det ene og det andre blinket gult, sier Øydvin.

Flere biler i kø på riksvei 13

TRAILERE MØTTES: Det var to trailere på den smaleste delen av veien som var

Foto: TALE HAUSO / NRK

Trafikklyset er nå i full drift etter at entreprenører i området manuelt reparerte dem. Øydvin forteller at de nå jobber med nye løsninger på problemene.

– Denne gangen måtte noen dra fysisk bort for å fikse dem. Vi jobber nå med finne ut hvordan vi kan fjernstyre lysene. Da kan vi fikse dem automatisk istedenfor å sende ut folk.