Hopp til innhold

Tilfeldigheter gjorde at redningsbåt var raskt ved helikopterstyrten

VÅGEN (NRK): En båt fra Redningsselskapet gjorde en jobb like da helikopteret som styrtet i Bergen. Det kan ha vært forskjellen på liv og død.

Redningsselskapet like ved helikopterstyrten i Bergen

RETT ETTER STYRTEN: Et øyenvitne NRK snakket med tok dette bildet rett etter styrten. På bildet jobber redningsselskapets folk med å redde de tre som var i sjøen.

Foto: 03030-tipser

– Redningsbåten kom rett ut etter ulykken, og var der på to-tre minutter. Det var helt utrolig å se, sier et øyenvitne som så helikopterstyrten i Bergen torsdag kveld.

Det var like før klokken 21.30 at politiet fikk en rekke telefoner om at et helikopter hadde styrtet i sjøen. Meldingene gikk ut på at helikopteret skulle lande på en luksusbåt i Byfjorden da det gikk galt.

På kort tid ble alle de tre som var om bord hentet ut i live fra helikopterkroppen.

Ifølge Hovedredningssentralen skal to av de involverte ha vært om bord i en flåte da redningsbåten kom til stedet.

Til NRK kan politiet og Redningsselskapet fortelle at flaks gjorde at redningsfolk kunne komme til på bare få minutter.

Redningsmannskap så styrten

Redningsselskapets båt «Bjarne Kyrkjebø» drev nemlig med en annen jobb i Sandviken akkurat i det styrten skjedde.

– De hadde akkurat fullført en slepebåt da de så helikopteret gikk i sjøen. De kjørte rett ut og var første båt på stedet, sier Alfred Aastrøen i Redningsselskapet

Han er skipper på et annet av Redningsselskapets båter, «Kristian Gerhard Jebsen II», som kom til i Byfjorden litt senere.

Helikopterstyrten

Med førstehjelpsutstyr og trente frivillige mannskaper var redningsbåten i gang med å redde liv, på bare få minutter etter styrten.

– De plukket raskt opp tre mann, en av dem var alvorlig skadd. De startet livreddende førstehjelp på stedet, før mannen ble fraktet i land og over i en ambulanse fra Helse Bergen, sier Aastrøen til NRK.

Like før klokken 01.00 natt til torsdag opplyser Helse Bergen at ingen av de tre involverte er livstruende skadet.

Båter i sjøen etter helikopterstyrten i Bergen

FLERE BÅTER: Redningsselskapet hadde to båter på stedet kort tid etter styrten. Til venstre i dette bildet er en av Redningsselskapets båter.

Foto: 03030-tipser

– Kan ha vært forskjellen på liv og død

Politiet roser de frivillige som var om bord i båten.

– Redningsselskapet sin båt ble vitner til hendelsen. De kappet fortøyningene sine og gikk rett ut til havaristen. De skal ha en stor del av æren for at vi har hånd om tre personer i dette helikopter, sier politiets innsatsleder Frank Listøl på stedet.

Med kulde og bare fire-fem grader i vannet var den raske innsatsen på stedet, avgjørende tror både Redningsselskapet og politi.

– Det har vært alfa omega for at det gikk som det gikk i dette tilfellet. Når det er så kaldt i sjøen, kunne det raskt ha fått et annet utfall enn dette. Det kan ha vært forskjellen på liv og død, sier Aastrøen til NRK.

Helikopter heves etter styrten i Bergen

HEVES: Helikoptervraket ble hevet fra sjøen like etter midnatt. Torsdag skal det undersøkes av Havarikommisjonen og politiet.

Foto: Oddgeir Øystese / NRK

Også Hovedredningssentralen mener det var helt avgjørende at redningsbåten var i nærheten.

– Det var et hell i uhellet at båten like i nærheten da ulykken skjedde. Det var nok av stor betydning med tanke livreddende arbeid og å få berget de involverte. Det å få hjelp er tidskritisk uansett, sier vakthavende redningsleder Owe Frøland.