Hopp til innhold

SV krever folkeavstemning om nytt storfylke

Her strekker politikerne i fylkesutvalget armene i været og går inn for å legge ned Hordaland som eget fylke. Samtidig legger de opp til å innføre nynorsk som administrasjonsspråk.

Fylkesutvalget i Hordaland

HENDER I VÆRET FOR NYTT VESTLANDSFYLKE: Bare SV's ene representant i fylkesutvalget i Hordaland stemte imot.

Foto: Arne Frank Solheim / NRK

Bare SVs ene representant stemte mot vedtaket. Aud Karin Oen begrunner det hele slik:

– Vi i SV mener at oppgave til en ny storregion først må på bordet. Deretter må vi ta stilling til om vi vil ha en slik region eller ikke. Skal vi noensinne gjennomføre en folkeavstemning så må det være på en sak som denne.

Aud Karin Oen

BER OM FOLKEAVSTEMNING: Aud Karin Oen representerer SV i fylkesutvalget.

Foto: Kai Svellingen-Flatekvål

– Et overveldende flertall

Det er likevel ingen ting som tyder på at folk i Hordaland vil få si sin mening om et nytt storfylke. Flertallet i fylkesutvalget i Hordaland var overveldende. Når saken skal endelig avgjøres i fylkestinget i neste uke er det bare SV og Rødt som vil stemme imot.

– Det er jo klart i en prosess som denne så er det viktig at alle stemmer blir hørt, men et så overveldende flertall som vi her fikk i fylkesutvalget er en seier. Dette er en gledens dag for Hordaland og for utviklingen av et sterkt Vestland, sier fylkesordfører Anne Gine Hestetun til NRK.

– Jeg er glad for at et langt og hardt arbeid blir applaudert med et så overveldende flertall.

Anne Gine Hestetun

GLAD FOR FLERTALLET: Anne Gine Hestetun er fylkesordfører i Hordaland.

Foto: Even Norheim Johansen / NRK

Vi ha nynorsk som språk

Fylkesutvalget i Hordaland går inn for at nynorsk bør være administrasjonsspråk i en ny Vestlandsregion. Noregs Mållag har vært klar på at dette må være et krav. Vedtaket ble gjort mot stemmene til Fremskrittspartiet.

– Vi har en fremforhandlet avtale i bordet mellom tre fylkeskommuner. Her var man enige om å ikke gå så drastisk til verks som man nå ønsker her i Hordaland ved å kreve nynorsk som administrasjonsspråk, sier Terje Søviknes.

– Vi er tross alt litt ulike her på Vestlandet. Vi har Rogaland som har delt målform i dag og flere store byer som har bokmål som skriftmål. Derfor tenker vi at det må være en viss grad av fleksibilitet når det gjelder valg av språkform.

Terje Søviknes

SIER NEI TIL NYNORSK: Terje Søviknes og Frp sier ja til et nytt storfylke, men nei til nynorsk som administrasjonsspråk.

Foto: NRK

Det er fylkestinget som endelig skal vedta om Hordaland skal si ja til et nytt stort fylke på Vestlandet. De har møte 13. og 14. desember.