Hopp til innhold

Koronasmittet student deltok på fadderuken i Bergen: – Burde ikke vært på fest

Den koronasmittede studenten som deltok under fadderuken i Bergen, burde ikke vært på fest, mener smittevernoverlegen i Bergen.

Mange var samla i Nygårdsparken den fyrste kvelden i fadderveka.

BERGEN: Langt over grensen på 200 personer var samlet på arrangementet for ferske studenter i Nygårdsparken i Bergen mandag.

Foto: Sjur Mikal Dolve / NRK

Den smittede personen deltok på et fadderuke-arrangement i Nygårdsparken i Bergen sammen med flere hundre andre studenter mandag kveld.

– Studenten burde ikke dratt på fest, men holdt seg hjemme til testsvaret var klart, sier smittevernoverlege Karina Koller Løland i Bergen kommune.

Studenten som har fått påvist smitte kom utenbys fra, og er også smittet utenbys.

Det er ikke kjent når studenten testet seg for korona. Det positive testsvaret kom tirsdag.

Var ikke ilagt karantene

Personer som har blitt testet for korona er ikke ilagt karantene, men blir av Bergen kommune anbefalt å holde seg borte fra andre mennesker til de har fått testsvaret.

– Studenten risikerer ikke bot, fordi personen har ikke gjort noe ulovlig, sier Koller Løland.

Den smittede studenten er nå satt i full isolasjon. Personene som var i kontakt med personen, er satt i karantene.

Den smittede holdt seg sammen med sin faddergruppe i parken, og var ikke vært i kontakt med andre grupper, opplyser Universitet i Bergen (UiB).

FADDERUKE:

FORTSETTER: Fadderuken fortsetter som normalt i Bergen etter at én student testet positivt for koronaviruset.

Foto: Sjur Mikal Dolve

Avlyser ikke fadderuken

UiB har tross smittetilfellet, besluttet at de ikke avlyser fadderuken.

– Bergen kommune har bedt oss om å ikke avlyse fadderuken i dag. Vi følger kommunens oppfordring. Det gjøres like fullt fortløpende vurderinger, opplyser viserektor for utdanning Oddrun Samdal ved Universitetet i Bergen (UiB).

Hun mener at de har bedre kontroll på hvem som er sammen om studentene møtet i arrangert opplegg.

– Så lenge de er sammen, er det rom for at vi kan gjøre smittesporing. I det vi avlyser arrangement forsvinner muligheten for det, sier Samdal.

Oddrun Samdal, viserektor for utdanning ved Universitetet i Bergen

KONTROLL: Viserektor for utdanning Oddrun Samdal ved Universitetet i Bergen opplyser at fadderuken ikke avlyses etter smittetilfellet. Hun mener at de har bedre kontroll under eventuell smitteoppsporing om arrangementet fortsetter.

Foto: Adrian Nyhammer Olsen

Må se forbedringer

– Det er ikke noen grunn til å avlyse fadderuken. Smittetilfeller som dette i en avgrenset gruppe, kan vi forvente. Det er mange hendelser som skal inntre, før vi skal gå inn og stenge noe, sier Koller Løland.

Hun oppfordrer arrangørene av fadderuken i Bergen om å begrense antallet som er samlet og ber dem samtidig om å begrense alkoholkonsumet.

Byrådet i Bergen følger situasjonen tett.

– Hvis vi ikke ser en vesentlig forbedring i hvordan dette gjennomføres i kveld, har vi ikke noe annet valg enn å revurdere om resten av fadderuken kan gjennomføres, sier byrådsleder Roger Valhammer (Ap).

Roger Valhammer pressekonferanse korona næringsliv Bergen

FORBEDRING: Byrådsleder Roger Valhammer (Ap) i Bergen sier at byrådet vil vurdere å avlyse fadderuken i byen om de ikke ser forbedringer tirsdag kveld.

Foto: Ida Yasin Andersen / NRK

Flere avlyste arrangement i Trondheim

Også én student ved NTNU ble bekreftet smittet av koronaviruset tirsdag. Her er også mange studenter i karantene, etter å ha tilbrakt tid sammen med den smittede.

Flere arrangement ved NTNU avlyses nå. Det er snakk om arrangement ved fakultetet som den smittede studenten går ved, fakultet for samfunnsfag og vitenskap.

Smitten ble kjent tirsdag ettermiddag. Før det gikk både politiet og kommunen ut med sterk bekymring knyttet til fadderuka i Trondheim.

NRK har vært i kontakt med fakultetets ledelse.

De bekrefter at én student i løpet av helga har fått påvist koronaviruset.

Ungdom samlet på plena ved Festningen i Trondheim. Vi ser tyholttårnet i bakgrunnen

TRONDHEIM: Større grupper med studenter i Trondheim samlet seg i utover natten. Bildet ble tatt natt til tirsdag. Den smittede studenten skal ha fått påvist smitte allerede i helga, og vært i isolasjon siden.

Foto: Bjarte Johannesen / NRK

Studenten var med i ett av fadderutvalgene ved fakultetet, og skal være i isolasjon. Resten av fadderutvalget skal være i karantene. Adresseavisen skrev først om saken.

Det er kommunen som driver smittesporing. NTNU vet derfor ikke hvor mange den aktuelle studenten har vært i kontakt med.

Rektor vil ikke nekte studenter å feste

– Studentene er voksne mennesker. Rektor kan ikke gå ut og si at de på fritiden sin ikke skal feste, sier rektor ved NTNU, Anne Borg.

Men hun gir klare råd til studentene. Noe hun og NTNU-ledelsen har gjort både før og etter sommeren.

– De må tenke seg godt om ved å ha arrangementer og en opptreden som ikke bidrar til unødig smitte i samfunnet.

Rektor opplever at studentene tar pandemien på alvor. Og selv om studentene har regien på fadderuka, vil hun ikke fraskrive seg ansvar.

– Vi har tilrettelagt for alkoholfrie arrangement på campus, og vi kan bistå med rammeverk og regler, samt gi råd og ha en tett dialog, sier hun.

Har dere vurdert å avlyse fadderuka?

– Nei, det har vi ikke. Fadderuka er en del av studentfrivilligheten. Studentene er voksne mennesker som må overholde de smittevernreglene som gjelder, fastslår hun.

Avlyser arrangement med alkohol

Tirsdag ettermiddag bestemte studentsamfunnet i Førde at alle arrangement knyttet til fadderuken der det blir servert alkohol, blir avlyst.

Sivert Hagelin Benjaminsen, leiar i studentersamfunnet i Førde

AVLYSER: Sivert Hagelin Benjaminsen i Studentersamfunnet i Førde.

Foto: Ola Weel Skram / NRK

På studentbaren Akutten var det et arrangement mandag. Der var det organisert etter faddergrupper, men det ble køer da deltakerne skulle på toalettet.

– Med de nasjonale retningslinjene for smittevern som bakgrunn, fant vi ut at på arrangementet i går, til tross for god planlegging, ble det vanskelig å følge smitteverntiltakene, sier leder i studentsamfunnet i Førde, Sivert Hagelin Benjaminsen til NRK.