Hopp til innhold

Politiet nedringt: Klarte ikke å rykke ut til alt festbråket

Politiet er svært kritiske til at store grupper studenter samler seg til fest i en tid med økt koronasmitte.

Fadderveke ved Festningen i Trondheim

MANGE STUDENTFESTER: Mange studenter var mandag kveld samlet til feiring av studiestart rundt om i landet. Som her, ved Festningen i Trondheim.

Foto: Bjarte Johannesen / NRK

– Vi har et tjuetalls meldinger om støy og forstyrrelser av natteroen som har krevd mye ressurser av oss. Det har vært så mye til å være natt til tirsdag, at vi har ikke rukket over alt, sier Roger Mogstad, operasjonsleder i Trøndelag politidistrikt.

Denne uka startet fadderuka rundt om i Norge. Flere har stilt spørsmål om hvorvidt studentene klarer å holde smittevernrådene.

Både i Oslo og Stavanger har politiet registrert mange høylytte fester – mens det har vært ganske rolig i Bergen.

Operasjonsleder Mogstad er sikker på at fadderuka er årsaken til bråket i Trondheim de måtte rykke ut til mandag kveld og utover natten. Men det er ikke bråk som bekymrer ham mest.

Det som bekymrer ham, er studenter som ikke følger smittevernrådene.

Roger Mogstad

RAKK IKKE OVER ALT: Roger Mogstad sier at politiet i Trondheim ikke hadde sjans til å rykke ut til alle meldinger om fest natt til tirsdag.

Foto: Lars Erik Skjærseth / NRK

Festet på private adresser

Allerede tidlig på kvelden var det travelt for politiet i Trondheim. Mange ringte inn med meldinger om festbråk. Utover natten fortsatte henvendelsene å komme inn.

Mogstad sier at frustrerte folk ringte politiet fordi de ikke fikk sove på grunn av støy i nabolaget. Ifølge ham var nesten alle studentfestene på private adresser rundt i byen. Han sier at det ikke var problematisk å stoppe de festene som politiet oppsøkte.

Laster Twitter-innhold

– Det er økning i smitteantall i samfunnet. Studentene må etterkomme råd, for å begrense smitteutbrudd, sier Mogstad.

Nå håper han at studenter følger med i media, og gjør vurderinger om hvordan situasjonen kan bedres fremover.

Han er tydelig på at nattens situasjon ikke kan fortsette utover uka.

Søppel i Frognerparken. Søppelposer står foran en dunk.

SØPPEL: Festfolk etterlot seg dette natt til tirsdag.

Foto: Elias Von Krogh / nrk

Oslo-politiet: – Vi registrerer at enkelte ikke holder avstand

Tirsdag morgen forteller søpla i Frognerparken om hva som foregikk på natten. Flere hundre studenter samlet seg i parken. De forlot rundt klokken 03, ifølge Oslo-politiet.

Mange hadde også samlet seg til hjemmefester.

– Vi registrerer at enkelte ikke holder avstand til hverandre som de burde. Men vi er jo ikke noe smittevernpoliti, så vi fjerner ikke folk på grunn av det, sier operasjonsleder Gjermund Stokkli til NRK.

Han legger til at festingen i hovedstaden gikk rolig for seg.

Tett fadderveke i Oslo.

FROGNERPARKEN: Flere hundre Oslo-studenter møttes her natt til tirsdag.

Foto: Einar Lohne Bjøru / NRK

Oslo kommune skal i løpet av kort tid tegne opp sirkler rundt om i byen, blant annet i parker og på flytebryggene på Sørenga. Sirklene skal minne folk på å holde avstand.

Arbeidet med oppmerkingen har så vidt startet, sier Tørres Rasmussen, leder i parkforvaltningen i bymiljøetaten i Oslo:

– I utgangspunktet er det opp til hver enkelt å holde avstand. Men vi håper vennlige påminnelser fra vektere og oppmerking på bakken skal bidra til at folk husker å holde avstand. Det blir litt oppmerkingen på gulv i butikker.

De skal bruke samme type merkespray som på fotballbaner. Det kan være ringer på omkring 2,5 diameter, med plass til 2–6 personer.

– Men akkurat hvordan de skal se ut til slutt, vet vi ikke helt ennå. Dette er nybrottsarbeid og må evalueres underveis, sier Rasmussen.

To personer fra Oslo kommune tegner opp sirkler på brygga på Sørenga i Oslo. De bruker en trekonstruksjon som mal.

PÅMINNELSE: Oslo kommune er i gang med å tegne opp sirkler flere steder i byen. Sirklene skal minne folk om at de ikke kan samles i store grupper.

Foto: Anders Fehn / NRK

Høylytt festing på privat adresse i Stavanger

I Stavanger måtte politiet rykke ut til en studentfest i Hjelmelandsgata i bydelen Storhaug.

– Det kom klager fra naboen om full fest i en bolig. Det var masse studenter samlet og høylytt festing, sier operasjonsleder i Sør-Vest politidistrikt, Jøran Solheim.

Politiet var på plass i boligen ved midnatt. Festen ble avsluttet like etterpå.

– Utover det har det ikke vært noen problemer knyttet til fadderuken, sier Solheim.

Mange var samla i Nygårdsparken den fyrste kvelden i fadderveka.

ROLIG NATT I BERGEN: Det har vært en rolig natt for politiet i Bergen. Det forteller operasjonsleder i Vest Politidistrikt, Frode Kolltveit. I går kveld var mange studenter samlet blant annet i Nygårdsparken.

Foto: Sjur Mikal Dolve / NRK

Vil ikke stoppe studentfester i Bergen

– Det er ikke aktuelt for politiet i Bergen å gripe inn mot festende studenter som bryter smittevernreglene, sier overbetjent Ole Jacob Malmo til NRK

Flere reagerte på oppførsel som kan spre koronasmitte under fadderuken som startet i går. Iblant annet Nygårdsparken i Bergen var over 200 unge studenter samlet, hvor avstanden var kortere enn en meter mellom hver person.

Medisinsk fagsjef i Bergen kommune, Trond Egil Hansen, sier det er avgrenset hva kommunen kan gjøre, men at politiet skal ha en oppfølging av dette.

Politiet sier det er arrangørene sitt ansvar at festingen er forsvarlig, og overbetjent Malmo tror ikke det er aktuelt å bli strengere mot studentene.

Siste fra Trøndelag