Hopp til innhold

Overbygg og åtte vogner utbrent

Togsett med åtte vogner fullstendig utbrent etter brann i snøoverbygg på Hallingskeid. Også stasjonsbygningen tok fyr, men ble reddet fra å brenne ned.

Video Passasjertog i full fyr på Bergensbanen

SE VIDEO: Se de unike bildene fra brannen på Hallingskeid.

REDDET STASJONSBYGNINGEN: – Det var tilløp til brann i stasjonsbygningen, men den klarte brannmannskapet å stanse, sier pressevakt Harry Korslund i Jernbaneverket.

– Vi har derfor klart å unngå omfattende skader på diverse viktig utstyr. Snøoverbygget og togsettene er derimot utbrente, sier Korslund.

Han sier det er for tidlig å spekulere i årsaken til brannen, og legger til grunn at de følger vanlig prosedyre i slike saker og involverer politi og havarikommisjon.

Brannen skal nå være slukket.

Charlotte Nordgård

Charlotte Nordgård og sønnen Adrian var tydelig preget etter brannen.

Foto: Kristine Askvik / NRK

– Sønnen min ble kvalm av røyk

– Jeg synes det var forferdelig, særlig fordi sønnen min var med. Han klaget over kvalme etter å ha pustet inn røyk. Heldigvis fikk vi hjelp til å komme ut av toget. Noen andre passasjerer bærte bagasjen min mens jeg bar Adrian.

– Jeg er helt skjelven fortsatt, sier passasjer Charlotte Nordgård.

Les flere reaksjoner fra passasjerene her

DEKNINGSKOLLAPS: En av Telenors fiberkabler har blitt ødelagt av brannen. Problemet gjør kommunikasjonen svært vanskelig.

– Det har vært store problemer med mobilkommunikasjonen helt siden vi fikk meldingen om brannen, sier operasjonsleder Ivar Hellene ved Voss lennsmannskontor.

– Men det siste vi vet er at de forsøker å redde stasjonsbygningen, sier han.

Havarikommisjonen skal være på vei til stedet.

KLOKKEN 12.30: Røyken fra brannen kan sees på lang avstand. Fra luften er det også mulig å se flammer på brannstedet.

Tunneloverbygget er nå i ferd med å brenne ned. Det brenner også i et tog, som står delvis inne i det brennende overbygget. De to vognene inne i overbygget skal være fullstendig utbrent. Også stasjonsbygningen skal nå være ferd med å bli flammenes rov.

SE MOBILVIDEO FRA BRANNSTEDET, SETT FRA LUFTEN:

Video 77f3e221-30c9-4604-a6fd-b6cfe68f2c05.jpg

Brannvakten i Bergen sier til NRK.no at brannen er i ferd med å spre seg, men kan ikke bekrefte at stasjonsbygningen er i brann.

Politiet opplyser at det er store kommunikasjonsproblemer på grunn av elendig mobildekning i området. Brannvesenet sier slukningsarbeidet er svært vanskelig, på grunn av lite mannskaper og dårlig tilgang på vann.

To vogner står i brennende overbygg

Hallingskeid stasjon

STASJON I OVERBYGG: Hallingskeid stasjon er inne i et overbygg. (Arkivfoto)

Foto: willyo / Flickr

RUNDT KLOKKEN TI ble det oppdaget en brann i et overbygg i umiddelbar nærhet av Hallingskeid stasjon.

- Det brenner i et snøoverbygg ved jernbanen, like ved Hallingskeid. Brannvesenet er på vei dit nå, sa operasjonsleder Walter Fosse i Hordaland politidistrikt til NRK.no ved 10.45-tiden.

Den østgående morgenekspressen fra Bergen til Oslo står på brannstedet og er evakuert. To av vognene står inne i overbygget som brenner. Brannen skal ha blitt oppdaget da morgenekspressen kjørte inn i overbygget.

Tynnkledde passasjerer ble stående ute i åtte grader på fjellet. Det blåser lett bris fra sørøst, og det er meldt oppholdsvær i hele dag, melder yr.no. Det har vært om lag 250 personer i toget, inkludert mannskap. Minst en av disse skal være rullestolbruker.

Les passasjerenes reaksjoner her: - Så røyk og flammer .

Passasjerer på øvrige tog blir nå fraktet med buss mellom Voss og Geilo.

Havarikommisjonen dro til brannstedet kl. 13.30.

Brannvesen i helikopter og tog

Ingen personer skal være kommet til skade, melder NRK Trafikk.

- Jeg kan bekrefte at alle er evakuert og at ingen har kommet til skade, sier pressevakt Harry Korslund i Jernbaneverket.

Brannvesenet og redningsetatene på Voss rykket ut med helikopter. Det er også sendt et tog med utstyr fra Voss, og det er også sendt vogner med brannslukningsutstyr fra Ål i Hallingdal.

Togpassasjerer blir fraktet med buss fra Voss

FRAKTES MED BUSS: Passasjerer på andre tog må fraktes med buss over fjellet. Her fra Voss stasjon.

Foto: Tipsbilde

- Vi står og laster opp en vogn nå. Helikopteret er på vei oppover. Nå er det viktigste å få overblikk over situasjonenen. Det kan fort bli aktuelt med slukking fra luften, sa beredskapsleder Oddvar Kvalnes i Brannvesenet på Voss til NRK.no litt før kl. 11.

I oktober 2008 var det storbrann i overbygg i samme område. Heller ikke da kom noen personer til skade.

Ubemannet stasjon

Hallingskeid stasjon ligger ligger 1110,1 meter over havet. Stasjonen ble åpnet i 1908. Den er ikke bemannet og har ikke bilveiforbindelse. Hallingskeid stasjon ligger inne i et snøoverbygg.

Hallingskeid er utgangspunkt for flere merkede fotturruter. Den norske Turistforening har selvbetjeningshytte på Hallingskeid.

SE HALLINGSKEID STASJON I NRKs "BERGENSBANEN MINUTT FOR MINUTT":

Video Hallingskeid i "Bergensbanen minutt for minutt"

- Frakter passasjerer til Voss

Ifølge Inge Hjertås, informasjonssjef i Jernbaneverket, skal to togsett fra Flåmsbanen hente passasjerene og kjøre dem til Myrdal, og deretter til Voss. Der vil de bli samlet på Fleischers Hotell, like ved togstasjonen.

- Dette vil skje så fort som overhodet mulig, sier Korslund i Jernbaneverket til NRK.no.

Passasjerer ankommer Voss stasjon

De evakuerte passasjerene ble fraktet med tog til Voss for debriefing.

Foto: Arnstein Karlsen

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.