Hopp til innhold

Har sterk tro på at veien åpner i natt: – Ett felt vil uansett åpnes

SANDVIKEN/ÅSANE (NRK): Vaktleder mener E39 vil åpnes i løpet av natten. – Jeg er tryggere på at vi skal greie det enn at Brann vinner på søndag.

Vannledningsrør i Sandviken

VANNRØRET: Slik så vannrøret i Sandviken ut ved 21-tiden onsdag kveld.

Foto: Mette Anthun / NRK

Det har vært fullt kaos i bergenstrafikken etter at E39 måtte stenges på grunn av brudd i en vannledning.

Vegvesenet har ikke villet love at veien kunne åpnes i løpet av natten. Klokken 21 onsdag kveld uttalte derimot vaktleder i Bergen vann, Terje Mellingen, at veien med all sannsylighet vil åpnes i løpet av natten.

– Jeg regner med vi skal bli ferdig her. Nå har vi kuttet vekk deler av røret og har ett kutt til så håper jeg at det ikke er noe mer som vil skje, sier han.

Trafikkoperatør i vegtrafikksentralen, John Andreas Omdal, sier at ett felt på E39 uansett vil åpnes torsdag.

– Vi har bare arbeidet i ett felt og det andre vil derfor kunne åpnes. Han presiserer at det likevel vil være en flaskehals.

Trafikken har gått sent flere steder i Bergen i hele dag. Se siste oppdatering fra Vegtrafikksentralen her:

Laster Twitter-innhold

Vannledningsbrudd

Etter et vannledningsbrudd natt til onsdag fosset 750.000 liter vann nedover en skråning ved flere bolighus i Sandviken i Bergen.

Vannet tok med seg en mur, store jordmasser og har hulet ut grunnen under E39. Nødetatene fryktet hovedveien inn til Bergen sentrum nordfra kunne kollapse ved bomstasjonen i Sandviken, og stengte veien i sørgående retning.

58 personer fra 10 hus ble evakuert, og 77 hus fikk feil på vannet.

I 14.30-tiden ble det klart at alle de evakuerte, med unntak av beboere i ett hus, fikk dra tilbake til hjemmene sine.

Vannledningsbrudd Sandviken E39

SKADESTEDET: Det er dette området på E39 i Sandviken man har vært redde for kunne rase ut.

Foto: Sindre Skrede / NRK
E39 er stengt fra nord mot Bergen sentrum etter stor vannlekkasje.

GÅR PÅ MOTORVEIEN: Her går folk ved de lange køene nordover på E39 i Åsane.

Mindre skader enn fryktet

E39 i Sandviken har rundt 50.000 passeringer daglig. Stengingen har fått følger for alle som skal til Bergen sentrum nordfra.

– Dette medfører et ganske stort trafikkaos. Jeg vil innstendig be om at de som kan ha hjemmekontor oppfordres til å benytte seg av det. Dette vil få dramatiske konsekvenser, sa politiets innsatsleder Casper Kaland til NRK natt til onsdag.

Vegvesenet vurderte å forsterke det skadde veipartiet med et broelement. I pressemeldingen onsdag ettermiddag skriver de at elementet som var bestilt, nå er avbestilt, fordi det ikke er behov for det.

– Statens vegvesen har i formiddagstimene undersøkt veien med geotekniker. Skadene var ikke så omfattende som fryktet, skriver de.

Grafikk som viser hvor vannledningsbruddet stengte E39 i Bergen
Grafikk: Joakim Digernes-Nordström / NRK

Enveiskjøring på Hardangerveien

Eidsvågtunnelen er stengt i sørgående retning, slik at biler ikke kommer seg til Sandviken. Busser får kjøre rundt Eidsvågneset og får stoppe i Sandviken, slik at folk kan gå til Bergen sentrum, sier trafikkoperatør John-Andreas Omdal ved Vegtrafikksentralen.

– Jeg skal til Oslo og Stortinget med klassen min. Vi hadde gledet oss. Men flyet går litt over klokken ni, jeg er litt usikker på om alle kommer til å rekke det, sier skoleeleven Elisa, da NRK treffer henne på bussterminalen i Åsane litt før klokken 07 onsdag morgen.

Rett før klokken ni opplyste politiet at de lar busser slippe igjennom Eidsvågtunnelen.

Anbefalt omkjøring er via fylkesveg 587 Hardangervegen, det vil si via Arna og Nesttun. Skal man fra Ytre Sandviken til Bergen sentrum, betyr det en forlenget reisevei på rundt 40 kilometer.

Statens vegvesen besluttet å innføre enveiskjøring på deler av Hardangervegen for å bøte på trafikkaoset.

Enveiskjøringen gjelder for strekningen Arna-Midttun. Vegvesenet plasserte trafikkdirigenter i rundkjøringen ved Midtun for å sikre at biler ikke kjører nordover på denne veien.

Satt opp ekstra båter og ber busspassasjerer gå

Kollektivselskapet Skyss satt beredskapsstab. På sine nettsider skrev de at en rekke linjer ville stoppe på holdeplassen Jægerbakken, og at en derfra kan gå fra Sandviken sykehus til Ludebryggen og ta buss videre.

Gangveien gjennom Gamle Bergen er imidlertid stengt, noe som betyr at folk må gå på oppsiden av E39.

Et annet alternativ for bussreisende har vært å ta buss til Arna og ta tog til sentrum.

Laster Twitter-innhold

Det ble også satt opp ekstraavganger på hurtigbåten mellom Knarvik kai og Bergen.

Fra sentrum og nordover blir reisende bedt om å ta buss til Ludebryggen og gå til holdeplassen Gamle Bergen for buss videre, er blant rådene på skyss.no.