Hopp til innhold

Skuffet etter Grandes «gladmelding»: – Kun nok til å holde hodet over vannet

Nasjonal tv-kanal for utviklingshemmede forblir trolig en drøm for TV Bra. Regjeringens støtte er under 25 prosent av det kanalen søkte om. – Stusselig, mener Media City-sjef.

TV Bra kom inn på statsbudsjettet

INN PÅ STATSBUDSJETTET: TV Bra ble overrasket med 1,5 millioner kroner i mediestøtte fra regjeringen.

Foto: Ida Yasin Andersen / NRK

TV Bra har lenge stått i fare for å bli lagt ned. I dag møtte kulturminister Trine Skei Grande (V) redaksjonen på Media City Bergen, og fortalte at kanalen har kommet inn på statsbudsjettet.

Problemet er bare at kanalen som lager nett-tv av og for utviklingshemmede, ikke får i nærheten av det de trenger for å driftes videre.

Mister årlig støtte på én mill.

Av kulturdepartementet sitt budsjett på 14 milliarder kroner, får TV Bra kun 1,5 millioner i mediestøtte. Redaktør Camilla Kvalheim forteller at dette er under 25 prosent av summen kanalen søkte om, som var på 6,4 millioner.

– Det vil bare holde hodet vårt over vannet. Vi vil ikke ha muligheten til å fortsette planene som vi har for sendingen for neste år.

Etter 2019 mister også TV Bra sin treårige støtte fra Extrastiftelsen som har vært på én million kroner i året. Dermed vil det bli vanskelig å lansere TV Bra nasjonalt, slik kanalen drømte om i februar.

– Vi må sette oss ned og tenke litt nå. Det er kjempeflott at vi er kommet på statsbudsjettet, men vi må se hvilke muligheter dette gir oss videre.

TV BRA-redaksjonen i Bergen

VIL LANSERE KANALEN NASJONALT: TV Bra har i dag reportere i Bergen og Florø, men har lenge ønsket å utvide til hele landet.

Foto: Ida Yasin Andersen / NRK

– Dette er steg én

– Vi trenger denne typen tiltak, og det er viktig at de får en egen post. Regjeringen har hatt store ønsker om at det skal få fortsette, sier kulturminister Trine Skei Grande (V).

Grande håper flere vil bidra for å sikre at TV Bra skal kunne driftes etter 2019.

– Jeg håper vi skal få til en blanding av det vi kan gi som mediestøtte, og kombinere det med andre virkemidler som staten sitter på. I tillegg til flere som har lyst til å være med på å utvikle konseptet.

Men kulturministeren kan ikke svare på hvor lang tid det vil ta før TV Bra eventuelt får den støtten de trenger for å opprettholde driften, og utvide.

– Dette er et steg én. Vi må bygge dette opp gradvis, og sørge for at vi får nok gode fagpersoner som jobber med dette. Vi klarer ikke alt det første året.

TV Bra kom inn på statsbudsjettet

OVERRASKET MED MEDIESTØTTE: Kulturminister Trine Skei Grande (V) overrasket redaksjonen i TV Bra med 1,5 millioner i mediestøtte.

Foto: Ida Yasin Andersen / NRK

– Litt stusselig

– De har ikke en sjanse til å komme seg inn i medieklyngen med den støtten de får, sier Anne Jacobsen, leder i Media City Bergen.

Hun mener regjeringen tar TV Bra på alvor når de anerkjenner at de er en viktig aktør. Samtidig håper hun regjeringen anerkjenner at summen de tilbyr ikke er nok.

– Det er for lite. Det er litt stusselig.

Jacobsen mener kanalen har en naturlig plass i Media City Bergen.

– Vi ønsker at de kunne bidratt med sin kunnskap i dette fellesskapet. I et demokrati er det viktig å sikre at alle stemmer kommer til orde, et mediemangfold, og der er TV Bra en uhyre viktig mediebedrift.

TV BRA-sending

KANAL FOR UTVIKLINGSHEMMEDE: Hos TV Bra får utviklingshemmede tilrettelagte arbeidsplasser innen film- og TV-produksjon.

Foto: Ida Yasin Andersen / NRK

Oppfordrer kommunene til å bidra

Stortingsrepresentant Silje Hjemdal (Frp) har siden februar jobbet for å få kanalen inn på statsbudsjettet. Nå håper hun kommunene vil være med å sikre videre drift.

– Dette har vært et spleiselag inntil nå, og når regjeringen er med, vil det motivere andre. Jeg vil også oppfordre Bergen og andre kommuner til å bidra.