Hopp til innhold

Kommunene får fortsatt bestemme om tigging er tillatt

KrF og Venstre vil gjøre det forbudt for kommunene å forby tigging. Sp kunne sørget for flertall, men ingen av fylkeslagene vil fjerne den lokale muligheten til å innføre tiggeforbud.

Rom-kvinne tigger på Karl Johans gate

TIGGING: Venstre og KrF vil fjerne kommunenes mulighet til å forby tigging lokalt. Men Sp, som kunne sikret flertall, vil ikke fjerne ordningen.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

I forrige uke falt regjeringens forslag om nasjonalt tiggeforbud, etter at Sp trakk sin støtte. Venstre og KrF har denne uken fulgt opp med forslag om også å forby kommunenes rett til å innføre tiggeforbud.

Terje Breivik med mikrofoner i ansiktet

BA OM STØTTE: Terje Breivik ba om Sps støtte, men talte for døve ører.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Før helgens mange fylkesårsmøter i Senterpartiet, utfordret Venstre partiets fremste motstander mot tiggeforbudet, Kjersti Toppe, til å få grasrota i Senterpartiet med på å avskaffe det kommunale forbudet.

– Jeg håper Kjersti Toppe og grasrota i Senterpartiet ser at vi ikke kan forby fattigdom verken lokalt eller sentralt. Det mest naturlige vil da være å gå bort også fra et kommunalt tiggerforbud, sa Venstres Terje Breivik.

Ingen fylkeslag vil fjerne kommunalt forbud

Hordaland Senterparti er et av mange fylkeslag som har hatt årsmøte denne helgen. Flere Senterparti-lag hadde møte forrige helg. Etter fylkesårsmøtene er konklusjonen at Venstre-representanten talte for døve ører.

Kjersti Toppe

VIL FJERNE FORBUDET: Kjersti Toppe, stortingsrepresentant fra Hordaland.

Foto: Vågenes, Hallgeir / VG

– Noen av fylkeslagene har vedtatt støtteerklæringer til motstanden mot det nasjonale forbudet, men ingen av årsmøtene har så langt jeg vet fremmet forslag om fjerning av det kommunale forbudet, sier nestleder i Stortingets helse- og omsorgskomité, Kjersti Toppe, som i helgen deltok på Hordaland fylkeslags årsmøte.

– Mange var fornøyde med at forslaget om nasjonalt forbud falt, og luften gikk nok litt ut av ballongen som følge av det, tror hun.

– Sovende paragraf

Toppe sier hun jobber videre for å få fjernet det kommunale tiggeforbudet, og undersøker mulighetene for å ta det opp på landsmøtet i Haugesund 20. mars.

Men mye tyder på at hun ikke vil få resten av Senterpartiet, som stemte imot fjerning så sent som i juni i fjor, til å endre mening før tidligst til partiprogrammet til 2017-valget.

Marit Arnstad

VIL BEHOLDE LOKALT FORBUD: Sps parlamentariske leder Marit Arnstad sa i forrige uke at partiet holder på retten som kommunene har til å innføre lokale forbud.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Jeg mener fullt og helt den kommunale muligheten til å forby tigging også må vekk, men er usikker på hvor stor støtte jeg har for det i partiet. Vi har jo vedtak om kommunalt tiggeforbud i partiprogrammet, påpeker Toppe.

Hun viser til at det så langt kun er to kommuner, Arendal og Lillesand, som har benyttet muligheten og innført forbudet.

– Stemningen for omkamp preges nok av at det er få som har innført det. Det er på en måte en sovende paragraf, sier Toppe.

– Flere kan innføre forbud nå

Hun tror imidlertid det kan komme forbud i flere kommuner etter at forslaget om det nasjonale forbudet falt.

– En del kommuner har jo ventet på om det skulle komme et nasjonalt forbud, og ikke tatt i saken hittil. Hvis flere store byer nå skulle innføre tiggeforbud, blir dette fort en helt annen sak, tror hun.

LES OGSÅ: Derfor stemmer Sp mot tiggeforbudet