Hopp til innhold

– Når håret reiser seg, bør du legge deg ned

Med opptil 150.000 lynnedslag per dag, gjelder det å se opp i sommer. Sjekk lynekspertens tips til hva du bør gjøre når du er omringet av de dødelige utladningene, og ikke minst når uhellet er ute.

Lyn i Vadsø

LYNNEDSLAG: Lynet slår ikke kun ned på topper, men også på flat mark.

Foto: Knut-Sverre Horn

Juli er tradisjonelt den verste måneden i året for lyn og torden. I løpet av den siste uken har lynnedslag forårsaket skogbrann flere steder i landet. Andre steder er det meldt om strømbrudd og andre skader.

Toppen ble nådd søndag, da SINTEF registrerte hele 158.170 nedslag.

Lynnedslagene kan koste dyrt i form av materielle skader. I 2013 betalte forsikringsselskapene ut 180 millioner kroner i erstatninger etter 7.557 skademeldinger.

Langt verre er det imidlertid når lynet treffer mennesker.

– Det verste er å bli truffet i hodet. Det er ofte dødelig, sier Kåre Nesheim.

Slik unngår du personskader

Den tidligere ambulansearbeideren er førstehjelpsinstruktør i Hordaland Røde Kors, der han blant annet lærer frivillige opp i førstehjelp til personer som er truffet av lynet.

Her er hans tips til hvordan du unngår å bli skadet av lynet:

  • Lynet slår ofte ned på de høyeste punktene i et område, men ikke alltid. Det kan også slå ned på flat mark. Derfor gjelder det å være obs når man kjenner de elektriske ladningene nærme seg. – Når man kjenner at håret reiser seg på hodet, bør man likevel legge seg ned på bakken, eller helst i en grop, sier Nesheim.
  • Unngå fjellturer, og dra heller ikke på sjøen når det er tordenvær.
  • Slår lynet ned rundt deg, hold knærne opp og baken ned, med armene rundt knærne. – Da gjør man strømkretsen mindre, forklarer Nesheim.

– Det viktigste er å følge med på værmeldingen, og ikke legge ut på turer i risikable områder når det er tordenvær, sier førstehjelpseksperten.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Kåre Nesheim

LYNEKSPERT: Lynet slår ofte ned på punkter som rager over bakkenivå, men kan også slå ned på flat mark. – Hvis du er nær lynnedslag, hold knærne høyt, og baken lavt, tipser lynekspert Kåre Nesheim.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Slik gir du førstehjelp etter lynnedslag

Skulle man bli truffet av lynet, enten direkte eller via bakken, kan skadene være fatale.

– Pustesenteret blir lammet, man kan slutte å puste, få hjerterytmeforstyrrelser, og ned mot i 40 hjerteslag i minuttet, eller hjertestans, sier Nesheim.

For å hjelpe en person som er truffet av lynet, er første budskap å forholde seg rolig. Mange som ser andre bli truffet opplever sjokktendenser og kan få tanker om at det kan være risikabelt å berøre personen.

– Men det er viktig å presisere at det ikke er farlig. Det viktigste du må gjøre er å sjekke om personen puster. Trekk kjeven frem, og hvis personen puster legger du han eller henne sideleie. Hvis ikke, starter du vanlig livredning, sier Nesheim.

Ble truffet syv ganger av lynet

Ved hjertestans etter lynnedslag kan man holde på med kompresjoner mye lenger enn vanlig, og likevel få resultat, ifølge Nesheim.

Blant vanlige, men mindre alvorlige personskader etter lynnedslag er brannskader og synsskader, og grå stær er en vanlig senskade.

Faren er imidlertid større lenger sør i Europa og på andre kontinenter enn i Norge. I USA dør 90 personer hvert år av lynnedslag, 82 prosent av dem menn. Men noen er heldigere enn andre.

– Det er en amerikaner som har blitt truffet av lynet syv ganger, og sluppet unna kun med skade på en tå, sier Nesheim.

Her finner du flere lyntips (ekstern lenke).